Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα για το μεταλλαγμένο «κομμουνιστικό κίνημα»

Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία έχει διαμορφωθεί μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 13-14 Απρίλη όπου ενισχύθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της λεγόμενης κεντροδεξιάς. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή της χώρας. Με τις πρώτες του δηλώσεις φάνηκε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Τόνισε ότι αναμένουν τους Ιταλούς «δύσκολοι μήνες», ενώ δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνεργασία με την «κεντροαριστερή» αντιπολίτευση του Βάλτερ Βελτρόνι, ώστε να εφαρμοστούν οι «αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» και φυσικά να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ σημείωσε ότι θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να... ανακτήσει μέρος της επιρροής της στις διεθνείς υποθέσεις.

Από την άλλη, στους κόλπους της «Αριστεράς - Ουράνιο Τόξο» - όπου μεταξύ άλλων συμμετέχει το «Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και των «Ιταλών Κομμουνιστών» - μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη συγκεντρώνοντας μόλις το 3,1% των ψήφων και χωρίς εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, εκφράζεται μια σημαντική απογοήτευση και στεναχώρια. Οι δυνάμεις ωστόσο μέσα στην «Επανίδρυση» που είχαν αντιταχθεί στη μετάλλαξη της κομμουνιστικής ταυτότητας, ζητούν, μετά την παραίτηση του Φ. Μπερτινότι, παραίτηση και της πλειοψηφούσας ηγεσίας και την άμεση διενέργεια συνεδρίου για να επαναχαραχτεί η πολιτική του κόμματος.

Η ήττα της «Αριστεράς - Ουράνιο Τόξο» δείχνει ξεκάθαρα ότι οι λογικές περί συνεργασίας σε κυβερνητικό και ευρύτερο επίπεδο με τη σοσιαλδημοκρατία για την καλύτερη «διαχείριση» του συστήματος, η μετάλλαξη του κομμουνιστικού κινήματος στο όνομα της «ανανέωσης» και η στρατηγική ενσωμάτωσης μέσα στο σύστημα, που έχει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (στο οποίο συμμετέχει ενεργά και ο δικός μας «Συνασπισμός») όχι μόνο δεν έχουν μέλλον, αλλά επανέφεραν με ενισχυμένο ποσοστό τις συντηρητικές δυνάμεις, ενισχύοντας το δικομματισμό, σταθεροποιώντας το αστικό πολιτικό σύστημα, ενώ παράλληλα οδήγησαν το λαό στη διάλυση, στην απογοήτευση. Αλλωστε το ίδιο σκηνικό με το μεταλλαγμένο κομμουνιστικό κίνημα είχαμε και στη Γαλλία που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό 1,8% ή στην Ισπανία που η «Ενωμένη Αριστερά» πήγε στο 3,8%.

Στην Ιταλία και την κυβέρνηση του λεγόμενου «κεντροαριστερού» συνασπισμού του Ρομάνο Πρόντι συμμετείχαν οι λεγόμενες δυνάμεις της «αριστεράς», που, παρά τα όποια πιθανά «μισόλογα», στήριξαν τις αποφάσεις για παράταση της στρατιωτικής παρουσίας των Ιταλών στο Αφγανιστάν, για συμμετοχή των εργαζομένων σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν ποιες εργατικές κατακτήσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις θα πρέπει να περικοπούν, την εφαρμογή της πολιτικής υπέρ της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», της «κοινωνικής συναίνεσης», την εφαρμογή των επιταγών και των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της οπορτουνιστικής και συμβιβαστικής πολιτικής ήταν προδιαγεγραμμένο. Η ενσωμάτωση στο σύστημα οδηγεί στη χρεοκοπία. Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε αν οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, δυνάμεις που πιστεύουν στα κομμουνιστικά ιδανικά, θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να βρουν το δρόμο τους για να ανοίξουν προοπτική στην αντικαπιταλιστική πάλη.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ