ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Με αποφασιστικότητα τις μέρες που απομένουν

Η επιθετικότητα κυβέρνησης - βιομηχάνων επιβάλλει όλες οι δυνάμεις να μπουν στη μάχη της απεργίας, να πλατύνει το μέτωπο για το Ασφαλιστικό και τις συμβάσεις

Από προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά
Καθώς η κυβέρνηση σπεύδει να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να οξύνει την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, η απεργία που έχουν κηρύξει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα για τις 16 του Απρίλη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η πρωτοβουλία κλιμάκωσης της πάλης για το Ασφαλιστικό και τις κλαδικές συμβάσεις που ανέλαβαν οι ταξικές δυνάμεις, αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερα σωματεία, όπως αυτό των εργαζομένων στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», το ΔΣ του οποίου αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 16 Απρίλη, με αιχμή το Ασφαλιστικό, τις αυξήσεις στους μισθούς και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε ακόμα η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Με δελτίο Τύπου, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να δώσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη της τελικής ευθείας για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Προχωράει η εφαρμογή του νόμου

Την αναγκαιότητα της απεργίας έρχεται να επιβεβαιώσει η χτεσινή επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση, με αφορμή το Ασφαλιστικό των εργαζόμενων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Με κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης ξεκαθαρίζουν ότι ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος «θα εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, επακριβώς και προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο, ως γνωστόν, εντάσσεται στο ΙΚΑ».

Ενημερώνουν μάλιστα ότι οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου έχουν ξεκινήσει, «με τη συγκρότηση, στο Υπουργείο Απασχόλησης, Επιτροπής Συντονισμού της Εφαρμογής του νόμου, καθώς και Επιτροπών, για όσα Ταμεία ενοποιούνται και άλλης, για όσα εντάσσονται, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος». Στο πλαίσιο των διαδικασιών αυτών, προστίθεται στην ανακοίνωση, «το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συγκρότησε χθες τριμερή Επιτροπή εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου της Τράπεζας, προκειμένου να εισηγηθεί στην Επιτροπή Εντάξεων τις τεχνικές λεπτομέρειες των διαδικασιών ένταξης στο ΙΚΑ».

Προετοιμασίες στον Πειραιά

Χτες στον Πειραιά έγινε μαζική σύσκεψη συνδικάτων και φορέων με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 10.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Στη σύσκεψη, την εισήγηση της οποίας έκανε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, εκτιμήθηκε ότι αυξάνεται η συσπείρωση εργαζομένων στο ΠΑΜΕ κύρια στη ναυτιλία, το εμπόριο, στους εργαζόμενους των δήμων και αλλού, στοιχείο που καταγράφηκε σε όλες τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα στην τελευταία απεργία. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στους εργάτες της «Ντόμους», που έδωσαν μάχη με την εργοδοσία για να πάρουν μέρος στην προηγούμενη απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Αύριο Πέμπτη, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό και το δικαίωμα στη δουλειά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης θα προχωρήσουν στις 12 μ. σε παύση εργασιών, συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στους δρόμους του Πειραιά. Την ίδια μέρα, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και ΠΕΣ ΝΑΤ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Τερψιθέας έξω από τον Οίκο Ναύτου.

Καθημερινές εξορμήσεις

Στην Αθήνα, για σήμερα, έχουν καθοριστεί περιοδείες στους παρακάτω, ανάμεσα σε άλλους, τόπους δουλειάς: «Υγεία», «Μητέρα», «Ελίτ», «Πράκτικερ» (Ταύρος - Αιγάλεω), εργοτάξιο «Τσιγαράδικα», εργοτάξιο Μετρό Χαλάνδρι, «Βάκενχουτ», Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου, ΟΑΚΑ, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Περιστερίου (Χωράφα), γυμναστήρια Joe Weider (Περιστέρι - Πετρούπολη), «Coca Cola» (Ρέντη), ΝΟΥΝΟΥ (Ασπρόπυργος), «Folie» (Ασπρόπυργο), «Τισόν», «Εντεχνος», Γατζούλας, Σουλτσής.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάλεσμα για κλιμάκωση

Να πρωτοστατήσουν παντού για κήρυξη απεργίας στις 16 Απρίλη καλεί τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση, σημειώνει, έχοντας ως άλλοθι τη σύμβαση - ντροπή του ενός ευρώ, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εξήγγειλε νέα εισοδηματική πολιτική εντονότερης λιτότητας και κοροϊδίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι, τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, πρέπει να καταδικάσουν την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που επικροτεί αυτήν την αντεργατική πολιτική. Να καταδικάσουν και τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ που συνυπέγραψαν με το ΣΕΒ και την κυβέρνηση τον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Να γυρίσουν την πλάτη στις ηγεσίες των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) στην ΑΔΕΔΥ, που καταψήφισαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Εκείνο που προέχει, καταλήγει, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους δυναμώνοντας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να πρωτοστατήσουν για κήρυξη απεργίας και να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της.

Συνεχίζονται οι εκλογές στα συνδικάτα

Συνεχίζονται και σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια). Παράλληλα, σήμερα η κάλπη θα μεταφερθεί στην περιοχή του αεροδρομίου (12 μ. - 6 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στα κέτερινγκ και στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» (φωτ. από τις εκλογές στο «Μετροπόλιταν»).

Στις κάλπες συνεχίζουν να προσέρχονται και οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο για τις εκλογές του Συνδικάτου της Αθήνας, στα γραφεία του συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Β`) με την ταυτότητα (διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κλπ.) και το βιβλιάριο ασθενείας τους, 12.30 μ.μ. - 9 μ.μ. Κάλπες στήνονται και στους χώρους δουλειάς.

Σε αρχαιρεσίες βρίσκεται και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γ` Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη), οι εκλογές πραγματοποιούνται τις εξής μέρες και ώρες: Τετάρτη 9 Απρίλη (3.30 το μεσημέρι με 8.30 το βράδυ), Πέμπτη 10 Απρίλη (3.30 το μεσημέρι με 8.30 το βράδυ), Κυριακή 13 Απρίλη (9.30 το πρωί με 4.30 το απόγευμα), Τρίτη 15 Απρίλη (3.30 το μεσημέρι με 8.30 το βράδυ).

Δεν αναγνωρίζουμε τη σύμβαση της ντροπής

Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέδειξε για μια ακόμα φορά τον επικίνδυνο ρόλο της. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι υπόλογη απέναντι στην εργατική τάξη της χώρας, γιατί συνειδητά υπονομεύει τον αγώνα της και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που το συνδικαλιστικό κίνημα μαζικά δίνει τη μάχη για το Ασφαλιστικό και τις συμβάσεις. Προκλητικά μίλησε για «καλή συμφωνία» που «καταγράφει το μάξιμουμ των εφικτών επιδιώξεων». Γι' αυτούς το μάξιμουμ των επιδιώξεων είναι 1 ευρώ την ημέρα για τους εργαζόμενους και συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας για ακόμα δύο χρόνια. Και από την άλλη, ανοιχτή στήριξη και διευκόλυνση της παραπέρα συσσώρευσης υπερκερδών στην πλουτοκρατία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών βρίσκεται στη διαδικασία διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης της Συλλογικής Σύμβαση του 2008. Συντονίζουμε την πάλη μας με τις ταξικές ομοσπονδίες και συνδικάτα για υπογραφή συμβάσεων στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που στηρίζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Συνέχεια και επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η απεργία στις 16 Απρίλη. Με την απεργία μας διατρανώνουμε την απόφασή μας ότι δεν υποκύπτουμε στα τετελεσμένα, θα συνεχίσουμε μαζικά τον αγώνα για ακύρωση στην πράξη του αντιασφαλιστικού νόμου.

Η εργοδοσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν τελείωσε το θέμα των συμβάσεων. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τη σύμβαση ντροπής. Καλούμε την εργατική τάξη να απομονώσει τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να συνεχίσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής, για νέες κατακτήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.


Του Δημήτρη ΒΑΡΕΛΑ*
* Ο Δημήτρης Βαρελάς είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ