ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιχείρηση ... αγιοποίησης των στόχων της ΕΕ στα Βαλκάνια

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Οι θριαμβολογίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Βουκουρεστίου, αλλά και η προσπάθεια αγιοποίησης των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Βαλκάνια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού. Ο Κ. Καραμανλής άφησε παράλληλα ανοιχτό το θέμα της αναγνώρισης του Κοσσόβου.

Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε έναν ...ύμνο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι είναι δύναμη «εδραίωσης της ειρήνης» στα Βαλκάνια, ξεχνώντας την ύπαρξη δυνάμεων κατοχής στη Βαλκανική, αλλά και το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Κ.Καραμανλής «πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η δύναμη που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι η δύναμη που εδραίωσε την ειρήνη, εκεί όπου, λίγο πρωτύτερα, είχαν ξεσπάσει οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Παραμέρισε τις αντιπαλότητες και έβαλε στη θέση τους το διάλογο, τη συνεννόηση, την αναζήτηση κοινών τόπων. Βοήθησε - και βοηθά - όλους τους λαούς της ηπείρου μας να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και σπουδαιότερα σε σχέση με εκείνα που, κάποτε, προκαλούσαν συγκρούσεις. Εμπνέει τις κοινωνίες της με κοινές αρχές και αξίες: Την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη. Εμπνέει τους πολίτες της στους κοινούς στόχους της ανάπτυξης και της προόδου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτούργησε και λειτουργεί ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, όχι μόνο για τους λαούς της, αλλά και για τους γείτονές μας. Αποδείχτηκε ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει με τρόπο που εμπνέει σιγουριά και ελπίδα, την προοπτική ολόκληρης της ηπείρου μας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο που, όπως υποστήριξε, πρέπει να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα «μπορεί να διαδραματίσει ένα νέο εξωστρεφή ρόλο στην εποχή που διατρέχουμε. Η γεωπολιτική θέση, τα παραδοσιακά πλεονεκτήματά μας, η ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η παρουσία μας σε όλους τους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς του κόσμου, μας δίνουν τη δυνατότητα, να μεταβάλουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής, σε ευκαιρία ανάπτυξης και προόδου». Επίσης, ανέφερε πως «οι ελληνικές επενδύσεις, στην ευρύτερη περιοχή, ξεπερνούν, σήμερα, τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν, ήδη, δημιουργήσει, στις γειτονικές χώρες, γύρω στις 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που είπε δημόσια, με θάρρος και συναίσθηση ευθύνης, ποιες είναι οι θέσεις, ποια τα μέσα που αξιοποιούμε. Χρησιμοποιήσαμε την ίδια γλώσσα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό». Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου λειτούργησε η αρχή της ισοτιμίας και αναδείχτηκε ο δημοκρατικός χαρακτήρας στη λήψη των αποφάσεων. Αποδείχτηκε ότι η συναίνεση ήταν, είναι και παραμένει ο θεμέλιος λίθος για τη λειτουργία της Συμμαχίας», προσθέτοντας ότι «η απόφαση του ΝΑΤΟ υιοθετεί την ελληνική θέση». Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για «να συμπράξουν ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας υπάρχει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του νέου κράτους».

Τέλος, όσον αφορά στο Κόσσοβο ο Κ. Καραμανλής άφησε εκ νέου ανοιχτό το θέμα της αναγνώρισής του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει «αφού εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους όλα τα δεδομένα του προβλήματος, βάζοντας πάνω από όλα τα εθνικά μας συμφέροντα». Επίσης, χαρακτήρισε «ενίσχυση το ρόλου της χώρας», τη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική δύναμη που υπάρχει στην περιοχή.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζήτησε ... νομιμοποίηση των ελληνικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή

Κριτική για έλλειψη σχεδιασμού στην εξωτερική πολιτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κράτησε άκρως υποκριτική στάση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ζητώντας μεν να μην αναγνωριστεί, αλλά παράλληλα ζήτησε τη ...νομιμοποίηση της παραμονής των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι «το προπατορικό αμάρτημα αυτής της υπόθεσης διαπράχθηκε όταν μια κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε δύο διαφορετικές πολιτικές: Αλλη του πρωθυπουργού, και άλλη του υπουργού Εξωτερικών». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το "βέτο" στο Βουκουρέστι και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν και λάθη και παραλείψεις της στην πορεία των διαπραγματεύσεων της τελευταίας περιόδου».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας πως «η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεννόηση. Επιθυμεί να είναι ακόμα και το όχημα για την ένταξή τους (σ.σ της ΠΓΔΜ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Ακριβώς, όπως πράξαμε και για την ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών σε αυτούς τους Οργανισμούς».

Οσον αφορά το Κόσσοβο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να «μην προχωρήσετε σε αναγνώριση του Κοσσόβου. Θα είναι ένα λάθος ολέθριο, που θα το βρούμε μπροστά μας». Ομως, σημείωσε στη συνέχεια ότι «μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κόσσοβο, η παρουσία της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ εκεί δεν έχει πια νομιμοποιητική βάση, αφού η εντολή του ΟΗΕ έληξε και πάντως το περιεχόμενό της ήταν απολύτως διαφορετικό από αυτό που διαμορφώνουν οι συνθήκες τώρα, μετά την κρατική συγκρότηση και τη μονομερή αναγνώριση. Και η ελληνική μονάδα στο Κόσσοβο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου, είναι κυριολεκτικά στον αέρα», καταλήγοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να επανεξεταστεί, στο σύνολό της, το θέμα της στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Συνολικά, επισήμανε ότι «η χώρα βαδίζει χωρίς σχέδιο. Δεν έχει μια σαφή, συγκροτημένη και μακρόπνοη στρατηγική συμμαχιών, που θα της επέτρεπε να αποφεύγει πιέσεις, να μην κινδυνεύει με απομόνωση και να μην είναι αναγκασμένη να εκμαιεύσει στήριξη για τις θέσεις της, μπορεί, ποιος ξέρει, και παραχωρώντας εξοπλιστικές συμβάσεις».

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Υπέρ της «καλής» ΕΕ και κατά των «κακών» ΗΠΑ

Για τακτική αδιαφάνειας και κρυφές διαπραγματεύσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ενώ επανέφερε τα διλήμματα υπέρ της «καλής» ΕΕ και των «κακών» ΗΠΑ. Οπως είπε ο Αλ. Αλαβάνος, «η κυβέρνηση κρατάει στη σκιά πολλά σημαντικά ζητήματα», σημειώνοντας ότι «δε λέτε τι θα κάνετε», «υπάρχει αδιαφάνεια», καθώς και «τι γίνεται στο διάλογο υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «μια μηχανή ενός ακραίου μιλιταρισμού, μιας ακραίας πολιτικής επιθετικών παρεμβάσεων και κατασπατάλησης του παγκόσμιου πλούτου προκειμένου να προωθηθούν ορισμένες γεωστρατηγικές ακραίες τοποθετήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμάχων τους στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επίσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει χωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από μια ζώνη αμερικάνικων προτεκτοράτων, της νέας Ευρώπης, τα οποία επιβιώνουν χάρις σε μια ιθύνουσα τάξη, η οποία τροφοδοτείται και στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Αλληλέγγυος στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής

Στα γνωστά μονοπάτια της προσπάθειας λαϊκίστικης εκμετάλλευσης του ονόματος της ΠΓΔΜ κινήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Αναφερόμενος στο Βουκουρέστι αναρωτήθηκε «σε τι βάλατε βέτο; Στο όνομα "Μακεδονία"; Το όνομα "Μακεδονία" το έχετε χαρίσει. Η κουβέντα γίνεται για το πρόθεμα». Παράλληλα πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «χάσατε μια χρυσή ευκαιρία πάνω στο Βουκουρέστι. Χάσατε αυτή τη χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε αυτήν τη συγκυρία των πραγμάτων, αυτό το "όχι" που ήθελε να πει η κουρασμένη Ευρώπη στον Μπους. Γιατί υποχωρήσατε στη σύνθετη ονομασία;».

Πάντως ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε αλληλέγγυος στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως «όσον αφορά δε την είσοδο (σ.σ. της ΠΓΔΜ) στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, συμφωνούμε απολύτως. Πρέπει να μπουν μέσα, να μπορέσουν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες, γιατί αν έχεις ένα φτωχό γείτονα, θα έρθει να σου κλέψει την κατσίκα και την κότα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο γείτονας θα μου πάρει και τη γυναίκα. Την κατσίκα και την κότα, τις θέλω. Θέλω περισσότερο όμως τη γυναίκα. Και η γυναίκα, βεβαίως, είναι η ιστορία και το όνομα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ