Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιχείρηση ... αγιοποίησης των στόχων της ΕΕ στα Βαλκάνια

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Οι θριαμβολογίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Βουκουρεστίου, αλλά και η προσπάθεια αγιοποίησης των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Βαλκάνια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού. Ο Κ. Καραμανλής άφησε παράλληλα ανοιχτό το θέμα της αναγνώρισης του Κοσσόβου.

Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε έναν ...ύμνο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι είναι δύναμη «εδραίωσης της ειρήνης» στα Βαλκάνια, ξεχνώντας την ύπαρξη δυνάμεων κατοχής στη Βαλκανική, αλλά και το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Κ.Καραμανλής «πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η δύναμη που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι η δύναμη που εδραίωσε την ειρήνη, εκεί όπου, λίγο πρωτύτερα, είχαν ξεσπάσει οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Παραμέρισε τις αντιπαλότητες και έβαλε στη θέση τους το διάλογο, τη συνεννόηση, την αναζήτηση κοινών τόπων. Βοήθησε - και βοηθά - όλους τους λαούς της ηπείρου μας να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και σπουδαιότερα σε σχέση με εκείνα που, κάποτε, προκαλούσαν συγκρούσεις. Εμπνέει τις κοινωνίες της με κοινές αρχές και αξίες: Την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη. Εμπνέει τους πολίτες της στους κοινούς στόχους της ανάπτυξης και της προόδου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτούργησε και λειτουργεί ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, όχι μόνο για τους λαούς της, αλλά και για τους γείτονές μας. Αποδείχτηκε ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει με τρόπο που εμπνέει σιγουριά και ελπίδα, την προοπτική ολόκληρης της ηπείρου μας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο που, όπως υποστήριξε, πρέπει να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα «μπορεί να διαδραματίσει ένα νέο εξωστρεφή ρόλο στην εποχή που διατρέχουμε. Η γεωπολιτική θέση, τα παραδοσιακά πλεονεκτήματά μας, η ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η παρουσία μας σε όλους τους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς του κόσμου, μας δίνουν τη δυνατότητα, να μεταβάλουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής, σε ευκαιρία ανάπτυξης και προόδου». Επίσης, ανέφερε πως «οι ελληνικές επενδύσεις, στην ευρύτερη περιοχή, ξεπερνούν, σήμερα, τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν, ήδη, δημιουργήσει, στις γειτονικές χώρες, γύρω στις 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που είπε δημόσια, με θάρρος και συναίσθηση ευθύνης, ποιες είναι οι θέσεις, ποια τα μέσα που αξιοποιούμε. Χρησιμοποιήσαμε την ίδια γλώσσα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό». Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου λειτούργησε η αρχή της ισοτιμίας και αναδείχτηκε ο δημοκρατικός χαρακτήρας στη λήψη των αποφάσεων. Αποδείχτηκε ότι η συναίνεση ήταν, είναι και παραμένει ο θεμέλιος λίθος για τη λειτουργία της Συμμαχίας», προσθέτοντας ότι «η απόφαση του ΝΑΤΟ υιοθετεί την ελληνική θέση». Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για «να συμπράξουν ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας υπάρχει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του νέου κράτους».

Τέλος, όσον αφορά στο Κόσσοβο ο Κ. Καραμανλής άφησε εκ νέου ανοιχτό το θέμα της αναγνώρισής του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει «αφού εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους όλα τα δεδομένα του προβλήματος, βάζοντας πάνω από όλα τα εθνικά μας συμφέροντα». Επίσης, χαρακτήρισε «ενίσχυση το ρόλου της χώρας», τη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική δύναμη που υπάρχει στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ