ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να ματαιωθεί η δίωξη του Σ. Μπάγια

Στοιχειώδη κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα παραβιάζει η πειθαρχική δίωξη του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Σωτ. Μπάγια, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Αυτό τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», κατονομάζοντας μάλιστα ως παραβιαζόμενα τα δικαιώματα της συνδικαλιστικής λειτουργίας, της έκφρασης και της δημόσιας κριτικής της δραστηριότητας της διοίκησης της δικαιοσύνης ως κρατικής λειτουργίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «με τη δίωξη αυτή επιδιώκεται και πραγματικά συντελεί στον εκφοβισμό των Δικαστών και στη δέσμευση, υποταγή και ποδηγέτηση της δικαστικής συνείδησης, με τελικό σκοπό τη στήριξη της εντεινόμενης αντεργατικής, γενικότερα αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος των κατακτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών και της γενικευμένης ποινικοποίησης των λαϊκών αντιστάσεων και αγώνων».

Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή του πρώτου στην ιεραρχία των εισαγγελέων στη χώρα μας αποτελεί προέκταση και συνέπεια του κυβερνητικού αυταρχισμού σε βάρος των λαϊκών αγώνων. «Σηματοδοτεί μια επιπρόσθετη προσπάθεια χειραγώγησης και προσαρμογής της δικαιοσύνης στη νέα τάξη και στις διευρυμένες ανάγκες καταστολής του λαϊκού κινήματος», συμπληρώνει.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει τους αγώνες του για να εμποδίσει την παραπέρα οπισθοδρόμηση και καταστρατήγηση των κατακτημένων, με αγώνες και θυσίες, κοινωνικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ζητά τη ματαίωση της πειθαρχικής δίωξης και την κατ' ουσία δικαίωση του διωκόμενου εισαγγελέα.

Αντιδράσεις από δικαστικούς και δικηγόρους

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πειθαρχική δίωξη του Σ. Μπάγια. Το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε δίωρη αποχή των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες στις 16 Απρίλη (από τις 9 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ.) σε ένδειξη συμπαράστασης στο συνδικαλιστή εισαγγελέα, ενώ μεθαύριο Δευτέρα θα δώσει και συνέντευξη Τύπου, όπου έχουν κληθεί όλες οι δικαστικές ενώσεις.

Στο μεταξύ, το ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την απόλυτη συμπαράσταση στον Σ. Μπάγια, όσο και στην προσπάθειά του για αναβάθμιση του θεσμού της δικαιοσύνης. Επίσης, αναφέρει ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών «αποτελούν την πλέον ουσιαστική υλοποίηση της ανεξαρτησίας τους».

Τέλος, τέσσερα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Δ. Μαζαράκης, Ν. Σαλάτας, Δ. Βλάχος και η Μ. Στενιώτη) ζητούν την άμεση σύγκληση του ΔΣ για το μείζον θέμα της πειθαρχικής δίωξης του Σ. Μπάγια.

ΒΟΥΛΗ
Στατιστική ανάλυση για την εγκληματικότητα...

Ο προσανατολισμός της αστυνομίας είναι στην κατεύθυνση της καταστολής του λαϊκού κινήματος, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής

Σε μια άγονη αντιπαράθεση ...στατιστικών δεδομένων επιδόθηκαν χθες οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συζήτηση Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εγκληματικότητα. Οι βουλευτές των δυο κομμάτων αλληλοκατηγορήθηκαν για έλλειψη ικανότητας στη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. και ολιγωρία στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Στην ουσία του προβλήματος εστίασε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι είναι κοινωνικά τα αίτια της εγκληματικότητας, καθώς και ότι ο προσανατολισμός της αστυνομίας είναι στην κατεύθυνση της καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε χαρακτηριστικά: «Οσο οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις, όσο εντείνονται τα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική του κεφαλαίου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο θα ενισχύονται οι παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη της εγκληματικότητας».

Αναφερόμενος στον προσανατολισμό της αστυνομίας, τόνισε πως «κύρια αποστολή της ΕΛ.ΑΣ., ως μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων και της ασφάλειας του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος έναντι του λαού». Πρόσθεσε πως «στη δομή και διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων το κύριο βάρος πέφτει στις δυνάμεις και υπηρεσίες παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν κενά σε προσωπικό και μέσα. Τέτοια κενά συναντώνται κυρίως σε υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

Μάλιστα, ο Σπ. Χαλβατζής σχολίασε πως «για την εγκληματικότητα υπάρχει αδράνεια. Για την καταστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της νεολαίας, όχι μόνο δεν υπάρχει αδράνεια, αλλά υπάρχει υπερδραστηριότητα και υπερβάλλων ζήλος πολλές φορές από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, από τα ΜΑΤ και από άλλες μονάδες τάξης». Τέλος, επισήμανε ότι έχουμε «ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών», μιλώντας για συμπεριφορά που «σε πολλές περιπτώσεις είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική, αλλά έως απάνθρωπη».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης υποστήριξε ότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα είναι από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ, ενώ παρουσίασε σχέδιο αναδιανομής των αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο, όπως υποστήριξε, την πάταξή της.

ΚΟ ΘΗΒΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η συγκέντρωση για καθαρό νερό

Eurokinissi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιεί σήμερα, στις 11 το πρωί, η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θέμα τη μόλυνση του νερού.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Πέρασαν ήδη 8 μήνες που έγινε ευρύτατα και επίσημα γνωστό ότι το νερό της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής περιέχει επικίνδυνα για τον άνθρωπο βαρέα μέταλλα. Ολοι οι αρμόδιοι για την ποιότητα του νερού, Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια, Κυβέρνηση και ΕΕ μας κοροϊδεύουν. Δεν έχουν κάνει τίποτα». Η ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής σε δραστηριοποίηση και σημειώνει ότι «η αδιαφορία κόβει μέρες από τη ζωή μας».

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΩΡΑ»
Απάντηση σε προβοκατόρικες ανακοινώσεις

Απάντηση σε χτεσινή απαράδεκτη ανακοίνωση - λίβελο της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» με τίτλο «Σαχίνης στηρίζει Δήμαρχο» δίνει το Γραφείο Τύπου της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Τώρα». Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ότι ο Αγάπιος Σαχίνης «επιτέθηκε με εμπάθεια στην πρόσκληση για συνεργασία που είχε απευθύνει στην παράταξη του». Και πρόσθετε ότι «απαξιώνει (ο Αγαπ. Σαχίνης) με παραληρηματικού τύπου δηλώσεις την ελεύθερη βούληση της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούν να αλλάξει η μοίρα της πόλης τους και να απεγκλωβιστεί από ένα σύστημα εξουσίας που την κρατά καθηλωμένη είκοσι και πλέον χρόνια».

Σε απάντηση της προβοκατόρικης ανακοίνωσης της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» σημειώνει:

Ανάλογες προσκλήσεις για συνεργασία των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» έχουμε λάβει και στο παρελθόν από παρατάξεις της «αντιπολίτευσης. Είναι γνωστή σε όλους, η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας από την υλοποίηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που τη στηρίζουν. Μεγάλο μέρος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής εφαρμόζεται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη των ΝΔ -ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και δήθεν ανεξάρτητων.

Η παράταξή μας, τονίζεται, αντιπάλεψε αυτή την πολιτική με όλες τις δυνάμεις της, τη στιγμή που οι άλλες παρατάξεις της, δήθεν, αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες και ιδιαίτερα η παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Δεν πρέπει λοιπόν, να μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Στη σημερινή αντιλαϊκή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, απάντηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η συγκρότηση ενός μετώπου όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων της πόλης μας, που αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν τη βαρβαρότητα τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα», θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις σ' αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζεται και προστίθεται: Θεωρούμε απαράδεκτη και προβοκατόρικη την προσπάθεια διαχωρισμού της παράταξης από τον επικεφαλής της Αγάπιο Σαχίνη, ο οποίος ήταν και παραμένει επικεφαλής της, εκφράζοντας τις θέσεις της.

ΚΩΣ
Απεργία διαρκείας στο Κέντρο Πρόληψης

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Δωδεκανήσου με έδρα την Κω, μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μισθών.

Ηδη, οφείλεται η καταβολή μισθών τριών μηνών και του δώρου του Πάσχα. «Η υποχρηματοδότηση του φορέα, από όπου κι αν αυτή προέρχεται, πλήττει, όχι μόνο εμάς τους εργαζομένους και την υλοποίηση του επιστημονικού μας έργου, αλλά και γενικότερα την πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης», τονίζουν οι εργαζόμενοι σε υπόμνημά τους προς το υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ και τον δήμαρχο της Κω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ