Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Στατιστική ανάλυση για την εγκληματικότητα...

Ο προσανατολισμός της αστυνομίας είναι στην κατεύθυνση της καταστολής του λαϊκού κινήματος, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής

Σε μια άγονη αντιπαράθεση ...στατιστικών δεδομένων επιδόθηκαν χθες οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συζήτηση Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εγκληματικότητα. Οι βουλευτές των δυο κομμάτων αλληλοκατηγορήθηκαν για έλλειψη ικανότητας στη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. και ολιγωρία στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Στην ουσία του προβλήματος εστίασε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι είναι κοινωνικά τα αίτια της εγκληματικότητας, καθώς και ότι ο προσανατολισμός της αστυνομίας είναι στην κατεύθυνση της καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε χαρακτηριστικά: «Οσο οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις, όσο εντείνονται τα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική του κεφαλαίου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο θα ενισχύονται οι παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη της εγκληματικότητας».

Αναφερόμενος στον προσανατολισμό της αστυνομίας, τόνισε πως «κύρια αποστολή της ΕΛ.ΑΣ., ως μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων και της ασφάλειας του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος έναντι του λαού». Πρόσθεσε πως «στη δομή και διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων το κύριο βάρος πέφτει στις δυνάμεις και υπηρεσίες παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν κενά σε προσωπικό και μέσα. Τέτοια κενά συναντώνται κυρίως σε υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

Μάλιστα, ο Σπ. Χαλβατζής σχολίασε πως «για την εγκληματικότητα υπάρχει αδράνεια. Για την καταστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της νεολαίας, όχι μόνο δεν υπάρχει αδράνεια, αλλά υπάρχει υπερδραστηριότητα και υπερβάλλων ζήλος πολλές φορές από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, από τα ΜΑΤ και από άλλες μονάδες τάξης». Τέλος, επισήμανε ότι έχουμε «ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών», μιλώντας για συμπεριφορά που «σε πολλές περιπτώσεις είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική, αλλά έως απάνθρωπη».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης υποστήριξε ότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα είναι από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ, ενώ παρουσίασε σχέδιο αναδιανομής των αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο, όπως υποστήριξε, την πάταξή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ