ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Πεινάνε (και) οι εφοπλιστές!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτήν την περίοδο, που τα κέρδη τους δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, οι εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων προτείνουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους ναυτεργάτες με ποσοστό αύξησης ...3%! Επιπλέον, επικαλούμενοι την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προανήγγειλαν τον παραπέρα διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών - επειδή έχουν ακόμα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα - από τα πλοία, λέγοντας προκλητικά ότι ακόμα «και η θέση του πλοιάρχου κρέμεται από μία τρίχα»! Αυτά τα εξωφρενικά εκτυλίχτηκαν στην πρόσφατη διαπραγματευτική συνάντηση της ΠΝΟ με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Είναι και αυτό ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα για το πού οδηγούν οι συναινετικές τακτικές της συνδικαλιστικής ηγεσίας, άσχετα με το ότι ακόμα και η πλειοψηφία της ΠΝΟ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη συνάντηση, προσδοκώντας ένα «καλύτερο» έδαφος από την πλευρά των εφοπλιστών για να κλείσει τη σύμβαση στα μέτρα τους. Να γιατί άλλος δρόμος από τη σύγκρουση με τους εφοπλιστές και τους εκφραστές τους δεν υπάρχει.

Η ετεροχρονισμένη Πρωταπριλιά...

Οι περισσότερες εφημερίδες που ασχολήθηκαν με τις φοιτητικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους επέλεξαν να δημοσιεύσουν τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι φοιτητικές παρατάξεις. Η «Ελευθεροτυπία» ακολούθησε άλλο δρόμο. Δημοσίευσε, όπως λέει στο χτεσινό ρεπορτάζ της, «την καταγραφή της "Ε", που συνίσταται στη συλλογή και διασταύρωση των αναλυτικών κατά σχολή στοιχείων» και με βάση αυτά προχώρησε στη διεξαγωγή των συμπερασμάτων της.

Συμπέρασμα 1ο: «Οι ανακατατάξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή αντικατοπτρίστηκαν με μεγάλη πιστότητα στις φοιτητικές εκλογές».

Συμπέρασμα 2ο:«Αν ο ένας πόλος (των αποτελεσμάτων) είναι η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, ο δεύτερος πόλος είναι η ευρύτερη αμφισβήτηση προς τα κόμματα εξουσίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, διεμβολίζοντας το δικομματισμό».

Συμπέρασμα 3ο:«Δεν είναι τυχαίο ότι μόνη κερδισμένη από τις αριστερές δυνάμεις στο φοιτητικό χώρο είναι η Αριστερή Ενότητα, η παράταξη όπου κυριαρχεί η νεολαία του ΣΥΝ».

Συμπέρασμα 4ο: «Οι ΠΚΣ (ΚΚΕ) κατάφεραν να κρατηθούν πάνω - κάτω στα ίδια επίπεδα».

Επειδή αυτού του είδους τα συμπεράσματα μετά από αυτές τις φοιτητικές εκλογές μόνο άναυδους μπορούν να αφήνουν όσους έχουν πάρει έστω ελάχιστη μυρωδιά από όσα έγιναν την Τετάρτη στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αν δεν ήταν φτιαγμένη εικονική πραγματικότητα για να υπηρετήσει τον ΣΥΝ, μόνο ως, κατά δέκα μέρες, καθυστερημένο ...πρωταπριλιάτικο ψέμα θα μπορούσε να εκληφθεί.

... και οι φοιτητικές εκλογές

Πάντως, επειδή το θέμα είναι σοβαρό, καλό είναι να συνειδητοποιούμε και εμείς, το πώς στήνεται η εικονική πραγματικότητα από όλους αυτούς, που, έχοντας υπόψη τους τις διεργασίες «στην κεντρική πολιτική σκηνή», προσπαθούν αγωνιωδώς να διαμορφώσουν συσχετισμούς, που να μη διαταράσσουν την κυριαρχία του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας. Ποια είναι, λοιπόν, η αλήθεια, που αρνείται να πει στους αναγνώστες της η εφημερίδα;

Αλήθεια 1η: Οι φοιτητικές εκλογές στραπατσάρισαν, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, τις δημοσκοπικού τύπου ανακατατάξεις που επί μήνες προβάλλονται ως το αντίβαρο του δικομματισμού και οι οποίες προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά του 15%, τα οποία στις ηλικίες 18 - 25 ξεπερνούν και το 25%.

Αλήθεια 2η: Κόντρα στη δυσαρέσκεια που προκαλεί ο δικομματισμός, αποδείχτηκε ότι η μόνη δύναμη, αποκούμπι και διέξοδος στην αντιλαϊκή πολιτική είναι η ΠΣΚ και οι περισσότερες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που τη στήριξαν, γυρίζοντας την πλάτη στον πυρετό των δημοσκοπήσεων και στην επικοινωνιακού τύπου αντίσταση.

Αλήθεια 3η: Αναμφισβήτητα, δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνοι σε αυτήν την κοινωνία που υποστηρίζουν ότι η μόνη κερδισμένη από τις εκλογές είναι η παράταξη του ΣΥΝ, είναι η «Ελευθεροτυπία» και η συντάκτριά της. Από τα στοιχεία των φοιτητικών παρατάξεων (και της Αριστερής Ενότητας) προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι οι ΠΣΚ εμφάνισαν αισθητή άνοδο. Βέβαια, δεν είναι ψέμα ότι όταν τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, όπως της «Αριστερής Ενότητας», η όποια αύξηση μπορεί να εμφανιστεί ως ...θεαματική. Αλλωστε, όταν το 1% γίνεται 2%, μπορείς να μιλήσεις και για ...διπλασιασμό ποσοστού.

Αλήθεια 4η: Οι ΠΚΣ που υποτίθεται ότι ...«κατάφεραν να κρατηθούν πάνω - κάτω στα ίδια επίπεδα», εμφάνισαν άνοδο και σε ψήφους και σε ποσοστά. Και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Η αύξηση σε ψήφους εκφράστηκε με την εμπιστοσύνη 2.000 νέων ψηφοφόρων. Ετσι, με 16.100 ψήφους στα ΑΕΙ έφτασαν στο 16% και με 7.700 ψήφους συγκέντρωσαν το 15,6% στα ΤΕΙ.

Και ...μια ακόμα αλήθεια, για την ιστορία: Οι συνδυασμοί που υποστήριξε ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ πήραν περί τις 5.700 ψήφους στα ΑΕΙ και 1.032 στα ΤΕΙ συγκεντρώνοντας συνολικά 4,5%.

Επειδή, αυτή είναι η εικόνα από αυτές τις φοιτητικές εκλογές, την επόμενη χρονιά ας προτιμήσουν τα αποτελέσματα που δημοσιοποιούν οι παρατάξεις και όχι τη δική της καταγραφή. Κάτι που είμαστε βέβαιοι ότι δε θα συμβεί, αφού οι λόγοι της διαφορετικής καταγραφής, αφ' ενός ευνοούν το σπονσοράρισμα - πατρονάρισμα των νέων που επιχειρεί συστηματικά η συγκεκριμένη εφημερίδα, αφετέρου επιβάλλονται από την επιδίωξή της να καταλήγει σε ...πρωταπριλιάτικα συμπεράσματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επόμενη μέρα δεν είναι ίδια

Ενα ελπιδοφόρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «έβγαλαν» οι κάλπες στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, της παράταξης που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, δείχνει δυναμική στη νεολαία, δυναμική ριζοσπαστικοποίησης των νεανικών συνειδήσεων. Περισσότεροι από 23.000 φοιτητές και σπουδαστές, που έριξαν την Τετάρτη «το γαρίφαλο» στην κάλπη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΚΣ: «Κάνουμε τη φωνή μας δύναμη ανατροπής!».

Χιλιάδες «φοιτητόκοσμος» πήγε κόντρα στο ρεύμα. Ψήφισε με βάση τις ανάγκες του ως φοιτητής και αυριανός εργαζόμενος, ψήφισε για αγώνες με προοπτική. Ψήφισε με πολιτικό κριτήριο, με την προσοχή στραμμένη στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στη δημιουργία προϋποθέσεων και δυνατοτήτων αντεπίθεσης για ανώτατη Παιδεία σε όφελος του λαού. Με την πάλη των φοιτητών και σπουδαστών από τις λαϊκές οικογένειες μαζί με το εργατικό κίνημα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η ΠΚΣ απευθύνθηκε θαρρετά στους φοιτητές, συζήτησε για τις σπουδές τους και τη ζωή τους, τους κάλεσε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με πολιτικούς όρους να δώσουν τη μάχη για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθύνθηκαν από κοινού σε φοιτητές και σπουδαστές με πάνω από 60 εκδηλώσεις για την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, για τα εργαλεία της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Το περιεχόμενο των αγώνων που πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ και οι ποικίλες μορφές πάλης, οι εκδηλώσεις και τα ζητήματα που «άνοιξαν» χωρίς μισόλογα, έδειχναν ξεκάθαρα έναν άλλο δρόμο: Το δρόμο της απειθαρχίας και της αντεπίθεσης.

Κι αυτός ο δρόμος επιδοκιμάστηκε από τη νεολαία, παρόλο που η αστική τάξη χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να εγκλωβιστεί μεγάλη μερίδα της σπουδάζουσας νεολαίας στην «αλλαγή» τού «μία από τα ίδια». Ετσι, την επαύριο των εκλογών, επικράτησε «βουβαμάρα» και η παρουσίαση του «μαύρου - άσπρο». Οι παραλήπτες του μηνύματος σιώπησαν ή διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα. Και παραλήπτες είναι τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία, τα κόμματά της, οι συνδικαλιστικές της παρατάξεις, οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις της, που λατρεύουν τα ...κινήματα, αρκεί να κινούνται στο πλαίσιο του «ρεαλισμού» του συστήματος. Παραλήπτης είναι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ασέλγησε στο φοιτητικό κίνημα, αλλά αποκαλύφθηκε ότι η κινηματική του παρουσία ήταν μόνο τηλεοπτική.

Η επόμενη μέρα, η επόμενη χρονιά δεν είναι ίδια. Ενα μεγάλο στοίχημα μπαίνει μπροστά στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο μπορεί και πρέπει να κερδηθεί: Η αναζωογόνηση και ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος, για αγωνιστικούς συλλόγους, που θα παλεύουν ασυμβίβαστα για την κατάργηση στην πράξη όλων των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η αύξηση της επιρροής της ΠΚΣ γεμίζει το ΚΚΕ και την ΚΝΕ με ευθύνη. Ωστε το φοιτητικό κίνημα να αντιμετωπίσει τα κρισιακά φαινόμενα που το ταλανίζουν. Να συμπορευτεί ακόμα πιο αποφασιστικά με το ταξικό εργατικό κίνημα και να κάνει υπόθεσή του το σύνολο των προβλημάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ