ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εαρινή επίθεση αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων»
  • Ανοίγει όλα τα μέτωπα: Εφαρμογή αντιασφαλιστικού νόμου, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, «Καποδίστριας 2»
  • Κ. Καραμανλής: Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων

Επιταχύνει τους ρυθμούς του «δεύτερου γύρου» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, της Παιδείας και της Υγείας, την ψήφιση του «Καποδίστρια 2».

Επανερχόμενη στον αρχικό σχεδιασμό της επιδιώκει να ανοίξει το επόμενο διάστημα «όλα τα μέτωπα», έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες και «κεφαλαιοποιώντας» το κλίμα συναίνεσης που, όπως εκτιμά, εκφράστηκε στο «βέτο» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, διαδίδει ότι το πολιτικό κόστος θα είναι «προσωρινό», ενώ δε θεωρεί ότι οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά της.

Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το περασμένο Σάββατο, διακήρυξε ότι η κυβέρνηση «δεν αλλάζει, δε διαπραγματεύεται και δεν αναβάλλει» την κεντρική προτεραιότητά της, δηλαδή την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων». «Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», τόνισε, αναφέροντας μια σειρά αντιλαϊκών επιλογών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, «η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας» («Καποδίστριας 2»), η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», του ΟΤΕ, των λιμανιών... «Είναι η ώρα που προχωρούμε στο δεύτερο κύκλο της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής μας», διακήρυξε, επισημαίνοντας ότι «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προετοιμάστηκαν χρόνια, μπαίνουν τώρα στο στάδιο της εφαρμογής».

Ταυτόχρονα, άφησε σαφώς να διαφανεί ότι η ολομέτωπη επίθεση θα συνοδευτεί με συστηματική πλύση εγκεφάλου με κύριο χαρακτηριστικό την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας και τα τερατώδη ψέματα, όπως ότι «οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται με γνώμονα το δημόσιο, το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον και ένα μόνο σκοπό: τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα προνόμια των λίγων». Το σλόγκαν αυτό το επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του, ενώ σε μια αποθέωση του λαϊκισμού δε δίστασε να διακηρύξει ότι «στόχος μας είναι η εκπλήρωση των στόχων των πολιτών»(!).

Προετοιμασία εδάφους

Το έδαφος για τα νέα μέτωπα προετοίμασαν με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί. Η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά σε συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» προαναγγέλλει παρεμβάσεις σε ΙΚΑ και ΟΓΑ και ανατροπές και στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων. «Προφανώς και χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να μπορέσει αυτός ο πολύ μεγάλος οργανισμός (σ.σ. το ΙΚΑ) να βρει το σύγχρονο βηματισμό του», τόνισε, ενώ δε διαψεύδει τις επικείμενες ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο, περιοριζόμενη να επισημάνει ότι «υπάρχουν βήματα, όπως είναι το ενιαίο μισθολόγιο που πρέπει να προηγηθούν του ασφαλιστικού». Χτες, μετά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι προετοιμάζονται και νέες ρυθμίσεις για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο της «flexicurity» («ευελφάλεια»). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί το πόρισμα της επιτροπής Κουκιάδη που προτείνει απελευθέρωση απολύσεων, μη καταβολή αποζημιώσεων για απολύσεις, μετατροπή συμβάσεων αορίστου χρόνου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, κ.ά.

Παράλληλα με την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, η κυβέρνηση προωθεί μέσα στη χρονιά το «Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων», με σημαντικές ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα με τις «διαρροές» που γίνονται, στο στόχαστρο θα βρεθούν οι γυναίκες, που θα υποχρεωθούν να εργάζονται περισσότερα χρόνια, μέσω της «εξίσωσης» που προωθούν οι Βρυξέλλες. Τα γενικά όρια ηλικίας θα αυξηθούν στα 60 έτη, οι μητέρες ανηλίκων θα αναγκαστούν να εργαστούν 5 χρόνια επιπλέον, ενώ ανατροπές στις συντάξεις θα υπάρξουν μέσω της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, θα μειωθούν οι συντάξεις με την αύξηση της ποινής στο 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης.

Τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο προανήγγειλε και ο Γ. Αλογοσκούφης: «Γιατί θα πρέπει να διαιωνίζουμε τις διαφορές στις εργασιακές σχέσεις;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς στην «Απογευματινή της Κυριακής», αποσαφηνίζοντας ότι «εργασιακές σχέσεις δύο ταχυτήτων δε δικαιολογούνται».

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Μάη θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τον «Καποδίστρια 2», το οποίο όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί θα έχει τη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

«Θάβει» το θέμα Τατούλη

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να κλείσει το θέμα που προέκυψε με τις άσφαιρες και θορυβώδεις διαπιστώσεις που έκανε ο Π. Τατούλης στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, ασκώντας στην πραγματικότητα εποικοδομητική και από πιο φιλελεύθερες θέσεις κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Ειδικότερα διαπίστωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ενέπνευσαν έναν ευρύτερο κοινωνικό χώρο ούτε πέτυχαν να συγκεντρώσουν την κοινωνική συναίνεση, κατήγγειλε την αδικία της άνισης συμπεριφοράς μεταξύ πολιτικών - επιχειρηματιών και πολιτών, καθώς και τα στοιχεία που παρεισέφρησαν όψιμα στον κομματικό μηχανισμό... Μπροστά στο φόβο της απώλειας της αυτοδυναμίας, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος απέφυγε να πάρει πειθαρχικά μέτρα, επιλέγοντας την τακτική της απαξίωσης και υπονόμευσης του γαλάζιου βουλευτή. Χαρακτηριστική η δήλωση του γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκη, ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι «εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Τατούλης προσέρχεται και ψηφίζει όλες τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης»... Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απέφυγε συστηματικά να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Διεκδικώντας ρόλο στο παιχνίδι των αγωγών

Ο μεγαλεπήβολος στόχος της μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό δίαυλο οδηγεί ξανά τον Κ. Καραμανλή στη Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας στο χώρο των Βαλκανίων.

Ο Κ. Καραμανλής, στην τρίτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να συζητήσει κυρίως τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία προς τη Δυτική Ευρώπη. Ειδικότερα, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και κυρίως η συμμετοχή της χώρας στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» από τη Ρωσία στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Ωστόσο, για το τελευταίο έργο τα μηνύματα από τη ρωσική πρωτεύουσα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς η ρωσική κυβέρνηση δε φαίνεται να ενθαρρύνει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού, προκρίνοντας τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που θα περάσει από Βουλγαρία - Σερβία - Αυστρία... Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αμερικανικές πιέσεις, που εκφράστηκαν με απροκάλυπτο τρόπο την προηγούμενη βδομάδα από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Μπράιζα, για λιγότερη «ενεργειακή εξάρτηση» από τη Ρωσία και ταυτόχρονη ενίσχυση της εξάρτησης από τα ελεγχόμενα από τις αμερικανικές πολυεθνικές πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν.

Στο Κρεμλίνο ο Κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Β. Πούτιν και το διάδοχό του στη ρωσική προεδρία Ντ. Μεντβέντεφ, στις 29 του μήνα. Στην ατζέντα, εκτός από τα ενεργειακά, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, με αιχμή το Κόσσοβο, η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι να τεθούν και ορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα (προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών, κ.ά.).

Στην Ουκρανία ο Παπούλιας

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουκρανία, από σήμερα μέχρι την Πέμπτη. Με αφορμή την αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη Μαριούπολης και επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου της πόλης, ο Κ. Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Γιούσενκο.

Με τους πυροσβέστες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη 15 Απρίλη και ώρα 3 μ.μ., με αντιπροσωπείες της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Σε Γιάννενα και Αγρίνιο

Στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ στο λαό η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί τα Γιάννενα και το Αγρίνιο, την Παρασκευή 18/4 και το Σάββατο 19/4 αντίστοιχα. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Γιάννενα (Παρασκευή 18/4)

-- 11.00: Επίσκεψη στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Ανάπηρων Παιδιών (ΕΛΕΠΑΠ).

-- 13.00: Ομιλία στους εργαζόμενους του εργοστασίου ΠΕΤΣΙΟΣ.

-- 20.00: Ομιλία στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Αγρίνιο (Σάββατο 19/4)

-- 12.00: Σύσκεψη με φορείς του Δήμου Στράτου για το καπνικό πρόβλημα.

-- 18.00: Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΛΗΤΩ.

-- 20.00: Ομιλία στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ