Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Διεκδικώντας ρόλο στο παιχνίδι των αγωγών

Ο μεγαλεπήβολος στόχος της μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό δίαυλο οδηγεί ξανά τον Κ. Καραμανλή στη Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας στο χώρο των Βαλκανίων.

Ο Κ. Καραμανλής, στην τρίτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να συζητήσει κυρίως τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία προς τη Δυτική Ευρώπη. Ειδικότερα, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και κυρίως η συμμετοχή της χώρας στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» από τη Ρωσία στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Ωστόσο, για το τελευταίο έργο τα μηνύματα από τη ρωσική πρωτεύουσα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς η ρωσική κυβέρνηση δε φαίνεται να ενθαρρύνει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού, προκρίνοντας τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που θα περάσει από Βουλγαρία - Σερβία - Αυστρία... Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αμερικανικές πιέσεις, που εκφράστηκαν με απροκάλυπτο τρόπο την προηγούμενη βδομάδα από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Μπράιζα, για λιγότερη «ενεργειακή εξάρτηση» από τη Ρωσία και ταυτόχρονη ενίσχυση της εξάρτησης από τα ελεγχόμενα από τις αμερικανικές πολυεθνικές πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν.

Στο Κρεμλίνο ο Κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Β. Πούτιν και το διάδοχό του στη ρωσική προεδρία Ντ. Μεντβέντεφ, στις 29 του μήνα. Στην ατζέντα, εκτός από τα ενεργειακά, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, με αιχμή το Κόσσοβο, η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι να τεθούν και ορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα (προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών, κ.ά.).

Στην Ουκρανία ο Παπούλιας

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουκρανία, από σήμερα μέχρι την Πέμπτη. Με αφορμή την αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη Μαριούπολης και επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου της πόλης, ο Κ. Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Γιούσενκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ