Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Νέα «βόλτα» Νίμιτς στην περιοχή

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο πριν από την άφιξη στην περιοχή του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίμιτς αύριο θα είναι στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί την Πέμπτη το πρωί με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Την Παρασκευή ο διαμεσολαβητής θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε συνέδριο για την «εξωτερική πολιτική και άμυνα στα Βαλκάνια τον 21ο αιώνα», στη Σχολή Ικάρων, τόνισε τη βούληση της Αθήνας για λύση του προβλήματος στη βάση μια πραγματικά σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.

«Η Ελλάδα ασκεί πολιτική αρχών. Ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας δε νοούνται χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή είναι απαράβατη αρχή στην οποία χτίζεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αυτή είναι κι η ουσία της διαφοράς με την ΠΓΔΜ».

«Αμετακίνητη» η ΠΓΔΜ

Στο ίδιο συνέδριο, απούσας της υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης (επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου) της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Μπλαγκόι Χατζίνσκι είπε ότι θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι δέχτηκε την πρόσκληση ως πρέσβης της ΠΓΔΜ και όχι της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητά από τη χώρα του νέα αλλαγή του Συντάγματος, χωρίς η Αθήνα να έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Είπε, επίσης, ότι η λύση που ζητάει η Ελλάδα σημαίνει εγκατάλειψη της εθνικής ταυτότητας της χώρας του. Απαντώντας στον διπλωμάτη της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μετείχε ως ομιλητής στο ίδιο πάνελ, είπε ότι «απέφυγε στην πρωτολογία του να αναφερθεί στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, για την οποία η επιδίωξη της Ελλάδας είναι να ενταχθεί σε μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης».

Εκλογές στην ΠΓΔΜ

Στο μεταξύ, στα Σκόπια ξεκινά η μάχη των πρόωρων εκλογών, που θα διεξαχθούν την 1η Ιουνίου. «Δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά άλλων χωρών», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και σημείωσε ότι διαπραγματευόμαστε με τους επιφορτισμένους διαπραγματευτές, επισήμους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας.

Την ανάγκη να συγκροτηθεί σύντομα νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, η οποία θα προβεί στις απαραίτητες, για την ενταξιακή πορεία της χώρας, μεταρρυθμίσεις, επισήμανε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικά ταξίδια στις ΗΠΑ (2009-09-17 00:00:00.0)
Αναζητούνται διατυπώσεις «εποικοδομητικής ασάφειας» (2008-09-23 00:00:00.0)
Επιμένει σε διπλή ονομασία και ανάδειξη μειονοτικών ζητημάτων (2008-08-26 00:00:00.0)
Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται... (2008-08-23 00:00:00.0)
Πιέζει η Ουάσιγκτον (2008-02-13 00:00:00.0)
Μοχλός πίεσης η υπόθεση των Σκοπίων (2007-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ