Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΓΔΜ
Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται...

«Σοβαρότητα» και από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ως προς τη διάθεση να λυθεί το θέμα του ονόματος διαπίστωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως είπε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Θεσσαλονίκη με τον εκπρόσωπο της χώρας στις σχετικές συνομιλίες, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν κατέθεσε κάποια πρόταση ονομασίας, ο Νίμιτς απάντησε ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα πράγματα και όταν ο ίδιος κάνει μια πρόταση θέλει να είναι συγκεκριμένη. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος να δούμε πού βρισκόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συγκεκριμένες απόψεις για το τι μπορούν να δεχτούν και τι όχι και η λύση θα βρεθεί όταν οι δύο πλευρές αισθανθούν άνετα με την προτεινόμενη λύση.

Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος (π.χ. η σκοπιανή ηγεσία θέτει ζήτημα ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα κλπ.), ο Νίμιτς απάντησε ότι στην προχτεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου είδε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της γείτονος, «τέθηκε μια σειρά θεμάτων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος. Αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως είναι ένα θέμα, δεν είναι ο πυρήνας. Το θέμα του ονόματος είναι τόσο δύσκολο και δε χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει. Πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβρη είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αυτός είναι ένας χρόνος που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Προσωπικά δεν πιστεύω στα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται η επίλυση, δε θα βάλουμε όμως χρονοδιάγραμμα». Σημειωτέον ότι αναπτύσσεται μια φιλολογία πως η σκοπιανή ηγεσία θέλει να βρεθεί λύση μέχρι το Σεπτέμβρη για να προλάβει τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Μπους και αντάμα να επισπεύσουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, απάντησε: «Εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και λέω αν υπάρχει υπομονή μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται υπομονή και σιγά - σιγά». Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια, ο Βασιλάκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που περίπου περιέγραφαν τη χρήση τέτοιου μέσου διπλωματικής πίεσης.

«Βόρεια», «Ανω», παραλλαγές

Σε ανώτερο επίπεδο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι (ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει άμεσα λύση), καθώς θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης του θέματος του ονόματος και για να μην ξεφύγουμε, όπως ανέφερε, σε άσκοπες ρητορικές. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οτι στη διαπραγμάτευση αυτή δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

Καθότι γύρω από τις συνομιλίες διαχέεται ότι ο Νίμιτς φέρνει ως πρόταση ονομασίας το «Βόρεια» ή «Ανω Μακεδονία» - κάτι που δε διέψευσε αυτές τις μέρες που βρίσκεται στην περιοχή - η Ελληνίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Ελλάδα επιζητεί ένα όνομα κοινά αποδεκτό, με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι η ελληνική θέση. Γεωγραφικοί προσδιορισμοί, είστε σε θέση να καταλάβετε από μόνοι σας ποιοι είναι και πώς μπορούν να υπάρξουν στο θέμα του ονόματος».

Χτες, πάντως, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Νντέβνικ», έγραφε ότι στο πλαίσιο των εισηγήσεων του μεσολαβητή Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, περιλαμβάνονται τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» και ισάριθμες της ονομασίας «Ανω Μακεδονία». Οτι ζήτησε, μάλιστα, γι' αυτές την άποψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, κατά ξεχωριστές συναντήσεις που είχε προχτές στα Σκόπια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ