Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» η ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων
  • Την ερχόμενη Πέμπτη διοργανώνεται εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες»
  • Επιστολή - καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Ανακινούνται εκ νέου μειονοτικά ζητήματα στα Βαλκάνια από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που βλέπουν τις μειονότητες σαν όχημα εξυπηρέτησης των αντιλαϊκών τους σχεδιασμών και δε διστάζουν ακόμα και να κατασκευάσουν ζητήματα ανύπαρκτα στην πραγματικότητα. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτών των σχεδιασμών εντάσσεται η εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη στο ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες».

Για το ζήτημα αυτό η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ (Δ. Μανωλάκου, Θ. Παφίλης, Γ. Τούσσας) έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων και όλους τους ευρωβουλευτές, στην οποία καταγγέλλει ότι πίσω από τη σκόπιμη επικίνδυνη ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στόχο την προώθηση της αλλαγής των συνόρων και γενικότερα των συμφερόντων τους, σε βάρος των λαών.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι η προαναφερόμενη εκδήλωση «εντάσσεται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, με τις αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, την έξαρση του εθνικισμού, τη λεγόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την εμφάνιση νέων κρατών-προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, την ανάπτυξη ξένων στρατών και στρατιωτικών βάσεων».

Οπως σημειώνουν «οι εξελίξεις αυτές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στους λαούς της περιοχής, αφού ανοίγουν τον "ασκό του Αιόλου" για νέους "ακρωτηριασμούς" κρατών, για αλλαγές συνόρων και νέες αιματοχυσίες. Ο κίνδυνος γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης στα Βαλκάνια αναζωπυρώνεται χάρη στην ανακίνηση υπαρκτών ή κι ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων στην περιοχή, πίσω από τα οποία βρίσκονται διάφορα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα».

Στην επιστολή σημειώνεται: «Θεωρούμε πως οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς και να μη μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για να δικαιολογούν τον πόλεμο και την κάθε λογής επέμβαση, τις αλλαγές συνόρων. Οι ιμπεριαλιστές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς και τις μειονότητες, αλλά μόνο για την προώθηση των ταξικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους» και καλούνται οι λαοί των Βαλκανίων, πρώτα απ' όλα ο ελληνικός, σε επαγρύπνηση και σε πάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ