ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
Προσπάθεια αξιοποίησής τους από τους ιμπεριαλιστές
  • Αύριο η εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες»
  • Μιλά στον «Ρ» η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Εκδήλωση με θέμα: «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες», πραγματοποιείται αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις Βρυξέλλες να εφαρμόζουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων τους, προωθώντας περαιτέρω διαμελισμό των Βαλκανίων και ευνοώντας τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στο «Ρ», για το μειονοτικό ζήτημα και το πώς αξιοποιείται, τόνισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αλλά και της ύπαρξης ταξικού χαρακτήρα στους αγώνες, προκειμένου να μην γίνονται βορά εκμετάλλευσης...

-- Πώς σχολιάζετε την ανακίνηση του θέματος των μειονοτήτων, με αφορμή την εκδήλωση για τις μειονότητες στην Ελλάδα, στις 17 Απρίλη και δεδομένης της κατάστασης στα Βαλκάνια;

-- Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει τελειώσει για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΕΕ- ΝΑΤΟ. Η περιοχή γενικότερα των Βαλκανίων αποτελεί ζωτικό χώρο που θέλουν να τον βάλουν πλήρως στο χέρι, για τον έλεγχο της πορείας των ενεργειακών δρόμων. Τα Βαλκάνια είναι στρατηγικός κόμβος.

Γι' αυτό ανακινούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών είναι μεγάλοι και έχει προστεθεί και νέος παίκτης. Είναι η Ρωσία. Μεγάλη σε έκταση χώρα και με ενεργειακές πηγές, που ενδιαφέρεται να είναι ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός οξύνεται με ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Ωστόσο αντιθέσεις ως προς τη Ρωσική συνεργασία υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΕΕ. Η πλουτοκρατία κάθε χώρας ενδιαφέρεται για τη δική της κερδοφορία και συμφέροντα στον οξυμένο ανταγωνισμό.

Μετά τις αμερικανικές δηλώσεις για Μακεδονική μειονότητα και Μακεδονική γλώσσα, προγραμματίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο εκδήλωση με θέμα «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες». Εχουν στόχο να δώσουν τη δική τους συμβολή στην καλλιέργεια έξαρσης του εθνικισμού, με όρους μαζικής προπαγάνδας, για την αλλαγή των συνόρων, τη διχόνοια των λαών και τη χρησιμοποίησή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, με ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, στις πολιτικές ομάδες και όλους τους ευρωβουλευτές, καταγγέλλουμε αυτές τις επικίνδυνες δραστηριότητες, είναι σε βάρος των λαών. Ηδη παίρνουμε και απαντήσεις από ευρωβουλευτές.

-- Με αφορμή τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» προετοιμάζονται αλλαγές των συνόρων;

-- Οσο πιο μικρά κρατίδια-προτεκτοράτα δημιουργούνται, τόσο πιο αδύναμα είναι και πιο ελεγχόμενα. Δηλαδή κάτω από την μπότα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ.

Η υποδαύλιση μειονοτικών ζητημάτων και η καλλιέργεια τάσεων, για απόσπαση και ανεξαρτητοποίηση περιοχών από ακρωτηριασμό κρατών - τύπου Κοσσόβου - είναι σε βάρος των λαών και της ειρήνης. Εχουν στόχο την αλλαγή των συνόρων για να έχουν τον πλήρη έλεγχο, δημιουργώντας και νέες στρατιωτικές βάσεις οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αναμφίβολα οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, εντός των συνόρων που ζουν. Το ΚΚΕ από θέση αρχής σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και διεκδικεί λύσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, στα πλαίσια των συνθηκών που υπάρχουν και που καθορίζουν τα σύνορα.

-- Πώς πρέπει να απαντήσουν οι μειονότητες στην προσπάθεια εκμετάλλευσής τους;

-- Θεωρούμε ότι οι μειονότητες αποτελούν γέφυρες φιλίας και δε θα πρέπει να επιτρέπουν τη μετατροπή τους σε όργανα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, που τα χρησιμοποιούν ως άλλοθι για επεμβάσεις, άδικους πολέμους, αιματοχυσίες, αλλαγές των συνόρων. Τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων αποτελούν την απάντηση στις διαιρετικές ιμπεριαλιστικές προσπάθειες.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Νέες υπογραφές

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου προσθέτουν την υπογραφή τους σ' αυτές των 274 προσωπικοτήτων, που συνυπέγραψαν έκκληση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη, στην οποία επισημαίνουν τις ολέθριες συνέπειές της στη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ και απαιτούν να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στον ίδιο το λαό να εκφράσει τη θέλησή του. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται σε όλη τη χώρα και συναντά μεγάλη ανταπόκριση. Την έκκληση υπογράφουν ακόμα οι παρακάτω:

-- Αντωνάκος Νίκος, Σκηνοθέτης

-- Αντωνόπουλος Γιάννης, Ζωγράφος

-- Βλάσσης Αγγελος, Γλύπτης

-- Βολονάκη Ουρανία, Ζωγράφος

-- Γιωτάκης Κώστας, Ζωγράφος - αγιογράφος, Γραμματέας του ΔΣ του ΕΕΤΕ

-- Δαραδήμος Χαράλαμπος, Γλύπτης, Εκπαιδευτικός

-- Δελφίνο Ιωάννα, Χαράκτρια

-- Δημητρακόπουλος Πάνος, Μουσικός (κανονάκι)

-- Δημητρέλλος Ηλίας, Αγιογράφος, Μέλος ΔΣ του ΕΕΤΕ (ταμίας)

-- Διαμάντη Σαπφώ, Εκπαιδευτικός, Ερευνήτρια

-- Δίγκα Κλεοπάτρα, Ζωγράφος, Εκπαιδευτικός

-- Διονυσόπουλος Βασίλης, Ζωγράφος

-- Ευθυμίου Θανάσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»

-- Νταντής Στάθης, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αχαρνών

-- Ντινοπούλου Καλή, Γραμματέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Ανατολικής Αττικής

-- Ναβροζίδης Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αχαρνών

-- Καλόβουλος Αντώνης, μέλος ΔΣ Δ` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

-- Πάλλης Χαράλαμπος, μέλος ΔΣ Δ` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

-- Χάλαρη Θεοδώρα, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αχαρνών

-- Παπαγιαννόπουλος Αποστόλης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»

-- Γαλανοπούλου Χαρά, μέλος ΔΣ Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ»

-- Μαθιούδη Δέσποινα, Β` Γραμματέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Ανατολικής Αττικής

-- Θεοδώρου Δημήτρης, Επίτιμος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας

-- Καραδημητρίου Αλίκη, Μουσικός

-- Κεσσίδης Γκέλας, Γλύπτης

-- Κληρονόμος Νικόλας, Ζωγράφος

-- Κοσκινιώτου Βασιλική, Ζωγράφος

-- Λάμπρου Χρήστος, Γλύπτης, Μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ

-- Λαυρεντιάδου Μάρη, δρ. Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΕΔΔΑ

-- Μακρυγιάννη Στέλλα, Πιανίστρια

-- Μαρούδα Καλλιόρη, Ζωγράφος

-- Μάτσκε Ούβε, Μουσικός, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

-- Μαυρίδης Ισαάκ, Γλύπτης κεραμίστας

-- Μοσχονά Αννα, Γλύπτρια

-- Μπουντούρογλου Δημήτρης, Αγγειοχειρουργός

-- Παλιεράκη Αννα, Ζωγράφος

-- Παπαθεοδώρου Κάλλια, Γλύπτρια, Εκπαιδευτικός

-- Παπαμακαρίου Ευγενία, ΓΓ ΕΕΔΔΑ

-- Παπαμάργαρης Θεοχάρης, Οικονομολόγος, πρώην Υπουργός

-- Παπαματθαίου Στέλλα, Μουσικός

-- Προβελέγγιος Γιώργος, Αρχιτέκτων

-- Προβελέγγιου Νιόβη, Αρχιτέκτων

-- Ρόθος Κώστας, Γλύπτης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

-- Ρόκκος Κυριάκος, Γλύπτης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

-- Ρώτα Κατερίνα, Ζωγράφος

-- Ρώτα Μαρία, Μουσικός

-- Ταπίνη Μαρία, Γλύπτρια

-- Τσίτουρα Νότα, Γλύπτρια

Πιάνει δουλειά η Επιτροπή της Βουλής

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα η Ειδική Επιτροπή της Βουλής, η οποία συγκροτήθηκε για να επεξεργαστεί την Ευρωσυνθήκη. Χθες η επιτροπή συγκροτήθηκε σε Σώμα και εξέλεξε το προεδρείο της. Πρόεδρος είναι ο Π. Παναγιωτόπουλος (ΝΔ), πρώτος αντιπρόεδρος ο Γ. Παπαδημητρίου (ΠΑΣΟΚ), δεύτερος αντιπρόεδρος ο Α. Κανταρτζής (ΚΚΕ), τρίτος ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) και γραμματέας ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑ.Ο.Σ.).

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα. Συνολικά θα γίνουν έξι συνεδριάσεις και στην επιτροπή θα κληθούν και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που συμμετείχαν στη διακυβερνητική σύνοδο, η οποία προετοίμασε την Ευρωσυνθήκη.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

-- Στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Διόνυσος», η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων από τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη διοικητική δομή της χώρας με τον Καποδίστρια ΙΙ και οι θέσεις του ΚΚΕ». Εισηγητής θα είναι ο Χρ. Τέγος, στέλεχος του Κόμματος, πρώην δήμαρχος Καρδίτσας.

-- Στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στο Μελισσοχώρι Καρδίτσας, με ομιλητή τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη στη συνοικία Βλαχομαχαλά της Καρδίτσας, με ομιλητή τον Σ. Στουρνάρα, μέλος της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

-- Πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον αγωγό πετρελαίου», διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «GRECOTEL - ΕΓΝΑΤΙΑ». Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

-- Στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στην Αμπελο Καρδίτσας, με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη, μέλος της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/4

-- Οι ΚΟ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με ομιλήτρια την βουλευτή του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 7 μ.μ.

-- Στο Δασαρχείο Πάρνηθας όπου θα συζητήσει με το προσωπικό και το δασάρχη και αμέσως μετά στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού θα περιοδεύσει (7.45 π.μ. - 8.15 π.μ.) ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στα Καμένα Βούρλα, στις 7.30 μ.μ., με τον Τ. Χρονά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στους Σοφάδες Καρδίτσας, με ομιλητή τον Ν. Γκατζή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Στη Βουλή ο Γ. Ζορμπάς

Ανοίγει ο δρόμος για την παρουσίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του επικεφαλής της επιτροπής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» Γ. Ζορμπά, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση των «δομημένων ομολόγων». Τα μέλη της Επιτροπής Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ), Α. Κακλαμάνης, Ε. Βενιζέλος, Φ. Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ) και Φ. Κουβέλης, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Α. Σταύρου, ζητούν να κληθεί ο Γ. Ζορμπάς προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές «για τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Προϊόντων από Εγκληματικές Ενέργειες και ειδικότερα για το θέμα των δομημένων ομολόγων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ