ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Φταίει ο ΟΠΕΚ για τις αυξήσεις του πετρελαίου;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πόσο θα ανέβει ακόμα η τιμή του πετρελαίου; Είναι η μεγάλη ζήτηση αυτή που προκαλεί το ράλι των τιμών; Για πόσα χρόνια επαρκούν τα αποθέματα του πετρελαίου; Πόσο μπορεί να αυξηθεί ακόμη η παραγωγή του «μαύρου χρυσού»; Πώς θα διαμορφωθεί ο παγκόσμιος πετρελαϊκός χάρτης έως το 2030;

Τα παραπάνω, καίριας σημασίας, ερωτήματα βρίσκονταν στην ατζέντα των συζητήσεων στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ που συνεδρίασε στις 21 και 22 Απρίλη στη Ρώμη. Το ενδιαφέρον της συζήτησης δεν προκύπτει μόνο από τα ερωτήματα, αλλά και από τους συμμετέχοντες.

Στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ μετέχουν 60 περίπου υπουργοί πετρελαίου από παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες και συγκαλείται κάθε δύο χρόνια, έχοντας περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο σε ζητήματα Ενέργειας, μια και τα ζητήματα παραγωγής καθορίζονται από τον ίδιο τον ΟΠΕΚ ή από τις ενδιαφερόμενες χώρες που δεν ανήκουν στο διεθνή οργανισμό. Στο Φόρουμ παίρνουν μέρος, ακόμη, οι εκπρόσωποι των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Στη συνάντηση της Ρώμης έγινε φανερό ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών, πίεσαν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μειωθούν οι διεθνείς τιμές. Εν ολίγοις κατηγόρησαν τον ΟΠΕΚ, αλλά και άλλες εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγές χώρες ότι με την επιμονή τους να κρατούν σταθερή την παραγωγή οδηγούν σε διαρκείς αυξήσεις των τιμών.

Από την άποψη αυτή, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκθεση - μελέτη που παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους του ΟΠΕΚ, με την οποία αποδεικνύεται ότι δεν είναι η χαμηλή παραγωγή, αλλά άλλοι παράγοντες που οδηγούν το ράλι των τιμών.

«Πιστεύουμε ότι η τιμή που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της υποτίμησης του δολαρίου», υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερ». «Η υποτίμηση έχει προκαλέσει τρομακτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις τιμές των τροφίμων».

Αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα αλ Μπάντρι, είπε ότι δεν υπάρχει έλλειψη αργού στην αγορά και απέδωσε τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στο εξασθενημένο δολάριο και τους κερδοσκόπους στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Παράλληλα, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κουβέιτ, ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, Σακίμπ Χελίλ, είπε ότι ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή, «δε θα βρούμε κόσμο να αγοράσει την επιπλέον ποσότητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο ΟΠΕΚ παράγει 32 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Με βάση την καταγραφή των αναγκών και της ζήτησης, το διαθέσιμο πετρέλαιο παγκοσμίως(από τον ΟΠΕ και τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ) υπερκαλύπτει τις ανάγκες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώνεται και πλεόνασμα περίπου 3 εκατομμυρίων βαρελιών τη μέρα.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν άμεσα υπεύθυνες για τις διαρκείς ανατιμήσεις τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις των μεγάλων αναπτυγμένων χωρών που «χρησιμοποιούν» την κρίση για να ενισχύσουν τα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.


Κλασικές «συνταγές»

Σε διάστημα δύο μηνών η βρετανική κυβέρνηση, διά της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, σπεύδει να προσφέρει χείρα βοηθείας στις δοκιμαζόμενες από την κρίση τράπεζες.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε την «εθνικοποίηση» της τράπεζας Northern Rock, που αντιμετώπιζε κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας της γενικότερης πιστωτικής κρίσης με επίκεντρο τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια.

Η εξέλιξη εκείνη προκάλεσε γενική έκπληξη, αφού ο διάδοχος του Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, θεωρείται ως ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Με τη νέα εξέλιξη, ο διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν, από την τράπεζα, πάνω από 50 δισ. στερλίνες (63 δισ. ευρώ) «για τη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος». Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι βρετανικές εφημερίδες, για «σχέδιο διάσωσης» βρετανικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η κεντρική τράπεζα θα ανταλλάξει τα χρεόγραφα των τραπεζών που είναι διασφαλισμένα σε στεγαστικά δάνεια με κρατικά ομόλογα. Μόνο που τα χρεόγραφα των δανείων είναι σχεδόν μηδενικής αξίας, εξαιτίας της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Δηλαδή, η βρετανική κεντρική τράπεζα (δηλαδή, η κυβέρνηση) θα διαθέσει χρήμα που συγκεντρώνει από τους φορολογούμενους πολίτες και θα πάρει αέρα...

Η κίνηση αυτή μοιάζει πολύ με τη χορήγηση ομολόγων αξίας 200 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στις «δοκιμαζόμενες» αμερικανικές τράπεζες.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιμήθηκαν από την πλειοψηφία των διεθνών μέσων ενημέρωσης ως έμπρακτη ομολογία αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με την επιστροφή στην εποχή του «κρατικού παρεμβατισμού».

Στην ουσία, πρόκειται για κλασικές κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις που έρχονται να «διορθώσουν» για λίγο την τροχιά της καπιταλιστικής κρίσης, αφήνοντας, όμως, ουσιαστικά άθικτες τις αιτίες που τη γεννούν και την αναπαράγουν.


ΗΠΑ - ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Μειωμένες κατά 2% εμφανίζονται οι μεταπωλήσεις κατοικίας στις ΗΠΑ το Μάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η National Association of Realtors. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν στα 4,93 εκατ. κατοικίες από 5,03 εκατ. που ήταν το Φλεβάρη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις ότι η κρίση στον τομέα της αγοράς ακινήτων συνεχίζεται και προκαλεί, με τη σειρά της, νέους τριγμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

CREDIT SUISSE - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Την περικοπή 500 επιπλέον θέσεων εργασίας στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και άλλων υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Credit Suisse. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «εξαιτίας της κατάστασης στην αγορά και του αντίστοιχου επιπέδου στελέχωσης της τράπεζας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών μας, περιορίζουμε το προσωπικό μας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 500 άτομα στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, καθώς και σε ένα άλλο τμήμα υπηρεσιών».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΑΓΩΓΟΣ Υπεγράφη την Τρίτη στο Βουκουρέστι, από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Σερβίας, η συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου (PEOP). Ο αγωγός, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, θα προμηθεύει με αργό πετρέλαιο από την περιοχή της Κασπίας (πιο συγκεκριμένα από το Καζαxστάν και το Αζερμπαϊτζάν) διυλιστήρια στη Βόρεια Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ