ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ
Επικίνδυνες «αρρυθμίες» σε ζωτικούς τομείς

Προειδοποιήσεις των υπεύθυνων για κλείσιμο κι άλλων πολύτιμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναπόφευκτα λάθη στην Αιμοδοσία

Το αίτημα για άμεσες προσλήψεις σε όλα τα τμήματα αναδεικνύουν σε κάθε κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»
Το αίτημα για άμεσες προσλήψεις σε όλα τα τμήματα αναδεικνύουν σε κάθε κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»
Συμπτώματα έντονης απορύθμισης ζωτικών τομέων παρουσιάζει ο «Ευαγγελισμός» λόγω των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η Αιμοδοσία και τα Χειρουργεία βρίσκονται σε οριακή λειτουργία και οι υπεύθυνοί τους προειδοποιούν για περαιτέρω συρρίκνωση.

Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους του νοσοκομείου κυκλοφορούν σκέψεις της διοίκησης να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία στα πρότυπα των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων. Ηδη όμως 2 απ' τα 14 χειρουργικά τραπέζια έκλεισαν - και ολόκληρες κλινικές περιορίζουν το χειρουργικό τους έργο - λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η άγρια λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία είναι συνυφασμένη με σχεδιασμούς για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, που θα οδηγήσει σε νέα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα - και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Στον «Ευαγγελισμό είναι κενές συνολικά 1.300 οργανικές θέσεις. Η τελευταία υπόσχεση του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ήταν για προσλήψεις 155 νοσηλευτών. Ομως στο νοσοκομείο έφτασαν 28 αλλά ήδη συνταξιοδοτήθηκαν 30!

«Περαιτέρω περιορισμός των κλινών ΜΕΘ»

Λόγω της έλλειψης προσωπικού μένουν κλειστά 4 - λειτουργούν 8 - κρεβάτια στη ΜΕΘ και 8 - λειτουργούν 12 - στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Σήμερα στη ΜΕΘ και στη ΜΑΦ υπηρετούν 9 γιατροί ΕΣΥ, 7 γιατροί ΔΕΠ, 11 ειδικευόμενοι γιατροί, 112 νοσηλευτές (εκ των οποίων έξι με εξάμηνες συμβάσεις) και 13 φυσικοθεραπευτές (οι 7 με εξάμηνες συμβάσεις).

Ο Διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Χαρ. Ρούσσος, σε έγγραφό του προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (15.4.2008) ζητά την πρόσληψη 106 νοσηλευτών (εκ των οποίων οι 75 να είναι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και την «επίσπευση των διαδικασιών προκήρυξης και επιλογής επιμελητών ΕΣΥ» οι οποίες «προχωρούν με ρυθμό χελώνας».

Οι ελάχιστες αυτές προσλήψεις «δεν υπολογίζονται αναλογικά και με βάση τα σημερινά δεδομένα της απαράδεκτης λειτουργίας μας, αλλά με ελάχιστες προϋποθέσεις στις οποίες ήδη κάνουμε σημαντικές εκπτώσεις, π.χ. το 50% των προβλεπομένων από τις ευρωπαϊκές οδηγίες ελάχιστων απαιτήσεων σε νοσηλευτικό προσωπικό» σημειώνει ο διευθυντής για να καταλήξει: «Με τις συνθήκες που λειτουργούμε και την απροθυμία που επιδεικνύεται από την Πολιτεία να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, όχι μόνον δεν ελπίζουμε στην πλήρη έκπτυξη (σ.σ. επέκταση) των μονάδων, αλλά μάλλον θα αναγκαστούμε σε περαιτέρω περιορισμό των κλινών».

«Το λάθος είναι αναπόφευκτο»

Την ώρα που οι σύλλογοι των εθελοντών αιμοδοτών απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις προσφοράς αίματος, η Αιμοδοσία του «Ευαγγελισμού» δηλώνει αδυναμία - λόγω έλλειψης γιατρών - κάλυψης της εφημερίας του νοσοκομείου με ειδικευμένο γιατρό. Πέρυσι η Αιμοδοσία δε λειτούργησε για πολλούς μήνες τα απογεύματα λόγω έλλειψης προσωπικού και η ίδια προοπτική διαγράφεται και για φέτος καθώς λείπουν 4 γιατροί, 8 νοσηλευτές και 9 τεχνολόγοι.

Η Αιμοδοσία εκτελεί εργαστηριακό και κλινικό έργο. Κάθε μήνα γίνονται περισσότερες από 27.500 εργαστηριακές εξετάσεις, γίνονται 1.100 αιμοληψίες, εξετάζονται 1.200 αιμοδότες και παρασκευάζονται περισσότερα από 2.000 παράγωγα αίματος. Η κατάσταση βρίσκεται σε «οριακό σημείο», προειδοποιούσε απ' το 2005 η Διευθύντρια Αιμοδοσίας Μυρσίνη Παραρά τονίζοντας: «Δεν είναι επιστημονικώς αποδεκτό με τις υπάρχουσες συνθήκες ένα μόνο άτομο να αναγκάζεται να κάνει στο ωράριό του περί τις 50 αιμοληψίες ή 67 διασταυρώσεις ή άνω των 300 ορολογικών ελέγχων. Το λάθος είναι αναπόφευκτο και πρέπει οπωσδήποτε να προληφθεί».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΧΙΟΥ
Στους καταπέλτες για τακτική και φτηνή ακτοπλοΐα

Συμβολική κατάληψη στον καταπέλτη του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» έκαναν χτες το απόγευμα και για μιάμιση ώρα κάτοικοι της Χίου, δίνοντας έτσι απάντηση στην εφοπλιστική ασυδοσία των εφοπλιστών που τροφοδοτεί η πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και κάνει τη ζωή των νησιωτών μαρτύριο. Η Χίος έχει αποκοπεί πλέον από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που είναι η κύρια είσοδος τουρισμού. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα για το νησί έχουν αυξηθεί από το 2001 μέχρι σήμερα κατά 146%, ενώ τα επιδοτούμενα πλοία («ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ») που πιάνουν στο νησί είναι γέρικα, υποσυντήρητα και επικίνδυνα.

Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του νησιού και όταν το πλοίο κατέπλευσε, κατέλαβαν τον καταπέλτη του ανταποκρινόμενοι στο σύνθημα του ΠΑΜΕ. Με την αποφασιστικότητά τους ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους «ράμπο» του Λιμενικού που είχαν παραταχθεί μπροστά από τον καταπέλτη, με εντολή - όπως ειπώθηκε - του ΥΕΝ. Ομιλητής στην κινητοποίηση ήταν ο Νίκος Γιόμελος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΝΑΤ και μπροστάρης στη διοργάνωση του αγώνα.

Διοργανωτής της κινητοποίησης ήταν η Παγχιωτική Επιτροπή Αγώνα, την οποία είχαν συγκροτήσει φορείς του νησιού. Ωστόσο, φορείς όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να μετατρέψουν την κινητοποίηση σε παρωδία, παραβιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο και οι ίδιοι είχαν αποφασίσει. Ετσι αντί να διεκδικούν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, φτηνές, απρόσκοπτες στην υπηρεσία του λαού, απηύθυναν εκκλήσεις για ...«διάλογο» ακόμα και στο νομάρχη Θεσσαλονίκης Ψωμιάδη. Μόλις έγινε αντιληπτό το «σχέδιο», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βγήκαν μπροστά και μαζί τους συμπαρατάχτηκαν οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους, στέλνοντας το μήνυμα σε εφοπλιστές και κυβέρνηση.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ: Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την αγωγή που κατέθεσαν σε βάρος των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης οι μεγαλοκαναλάρχες, με το αίτημα να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους τον περασμένο μήνα. Σαν μάρτυρας υπεράσπισης στη χτεσινή εξ αναβολής εκδίκαση της υπόθεσης κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

ΜΕΤΑΛΛΟ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας». Οι εκλογές διεξάγονται στα γραφεία του Συνδικάτου (3ης Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνης) από 3.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

ΠΟΕΣΥ: Ολοκληρώνονται σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 5ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Η «Μαχόμενη Συνεργασία», με 77 υποψήφιους στο ψηφοδέλτιό της, καλεί σε υπερψήφιση του συνδυασμού για τον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ: Με την εκ νέου ανάδειξη της «Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας» σε πρώτη δύναμη ολοκληρώθηκε στις 13 Απρίλη το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στο οποίο συμμετείχαν 37 αντιπρόσωποι από 17 σωματεία. Στους 34 ψηφίσαντες, ο συνδυασμός της «Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας» πήρε 34 ψήφους καταλαμβάνοντας στο νέο ΔΣ και τις 11 έδρες. Επίσης, για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξέλεξε τους 3 αντιπροσώπους και τον έναν για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου (6 Απρίλη), συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο του Εργατικού Κέντρου.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ: Τρίωρη παναττική στάση εργασίας (11.30 π.μ.-2.30 μ.μ.) και συγκέντρωση Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των σωματείων στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια. Και καλεί τους υγειονομικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, την επέκταση των ΒΑΕ στα δημόσια νοσοκομεία, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κ.ά. Αλλά και να απαιτήσουν κλιμάκωση των αγώνων, σε αυτή την κατεύθυνση.

ΕΘΙΑΓΕ: Τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. με 1 μ.μ.) πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών), διεκδικώντας να καταβάλλεται κανονικά το σύνολο των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι του ΕΘΙΑΓΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μειωθούν οι αποδοχές μέχρι και 40% επειδή η κυβέρνηση δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χτες πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στο χώρο εργασίας τους και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ.

ΟΤΕ: Συγκέντρωση οργανώνει σήμερα η ΟΜΕ ΟΤΕ στις 5.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της, στη Σταδίου. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ