ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις για τα θύματα της αμερικανοκίνητης χούντας

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Τα θύματα της αμερικανοκίνητης φασιστικής χούντας, που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία και σε πολλές περιπτώσεις και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας, τιμά η ΚΟΘ του ΚΚΕ με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 21 Απρίλη. Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, η οποία θα καταλήξει στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρι, όπου μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αγωνιστές της Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει ότι 41 χρόνια από την αμερικανόπνευστη δικτατορία της 21ης Απρίλη του 1967, οι εξελίξεις στην περιοχή επιβεβαιώνουν ότι ο ιμπεριαλισμός δε διστάζει να διαμελίσει χώρες, να αλυσοδέσει και ματοκυλίσει λαούς, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά του. Την ίδια στιγμή τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του λαού, για τα οποία αγωνίστηκαν οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές, συρρικνώνονται και κινδυνεύουν με τις κάμερες, τους τρομονόμους και τα νέα κατασταλτικά μέτρα, αλλά και με την κατάλυση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

«Συνεχίζεται η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια που ξεκίνησε εδώ και 17 χρόνια με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία προτεκτοράτων, που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Η "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ, η αμερικανική επιδιαιτησία και η "κατασκευή" από την ΕΕ μειονοτήτων (τούρκικης, μακεδονικής) εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για επέκταση της λυκοσυμμαχίας και την "αντιπυραυλική ασπίδα" συνιστούν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις και πρέπει να αφυπνίσουν τους λαούς. Συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου που σχεδιάστηκε από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - χούντα.

Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί εκφραστές της στηρίζουν την πρόσδεση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους στα Βαλκάνια. Προκλητικά ισχυρίζονται ότι η πολιτική τους εξυπηρετεί την ειρήνη, φανερώνοντας ότι έχουν επιλέξει εκείνη την "ειρήνη" όπου τα κέρδη τους πληρώνονται με το αίμα των λαών. Στηρίζουν την ΕΕ, τη νέα "Ευρωπαϊκή Συνθήκη" και τις αλλαγές που την κάνουν ακόμα πιο αντιδραστική, νομιμοποιούν τις στρατιωτικές επεμβάσεις», σημειώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Καλεί το λαό να συσπειρωθεί στο δρόμο της σύγκρουσης με την ιμπεριαλιστική πολιτική, γιατί είναι η μόνη επιλογή που δίνει προοπτική.

«Αντιλαλούν οι φυλακές»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργανώνει την ίδια μέρα και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Στις 7 μ.μ., μέσα στις φυλακές του Επταπυργίου, θα γίνει συναυλία με τραγούδια των φυλακών και της εξορίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες ο ΣΦΕΑ, παρουσιάστηκε ένα δείγμα, πιστό αντίγραφο, της παράνομης ηχογράφησης που έγινε με φορητό μαγνητόφωνο στο στρατόπεδο στο Παρθένι της Λέρου, στα τέλη του 1970 με αρχές του 1971. Πρόκειται για τρία από τα 16 τραγούδια που γράφτηκαν (στίχοι και μουσική) και τραγουδήθηκαν από τους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους στα στρατόπεδα Λακκί και Παρθένι της Λέρου.

Οι στίχοι των τραγουδιών, που περιέχονται και σε CD, γράφτηκαν κυρίως από τον Πειραιώτη Νίκο Δαμίγο και η μουσική από τον Χρήστο Λουρετζή.

Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο σώθηκε χάρη στην επιμονή του Ν. Δαμίγου και στην κατανόηση που έδειξε γι' αυτό ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος παραχώρησε το παράνομο μαγνητόφωνο για την ηχογράφηση.

Στην πλειοψηφία τους τα τραγούδια περιγράφουν με χιούμορ και γενναιότητα τις συνθήκες άφιξης και διαβίωσης των κρατουμένων στα στρατόπεδα, καθώς και τους καημούς τους.

Ενδεικτικό είναι το τετράστιχο από το τραγούδι «Η σφυρίχτρα made in USA»:

«Μία ώρα σ' έχω βγάλει

θ' ανατρέψεις τ' ακρογιάλι

Κουκουέ συνωμοτείς

με τα ψάρια συζητείς».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Συμβουλές σε μια κυβέρνηση

Οταν δίνεις ένα ευρώ αύξηση στον εργαζόμενο, προσβάλλεις τα κόκαλα και τη νοημοσύνη του. Κάνεις ανέκδοτο τη δυσκολία του. Η χειρονομία σου τον καθιστά επαίτη.

Οταν δίνεις ένα ευρώ, καταδικάζεις εαυτόν και αλλήλους σ' ένα μίσος δίχως προηγούμενο, μίσος απόλυτα δικαιολογημένο, που ποτέ δεν ξέρεις με τι μορφή θα το εισπράξεις. Οτι θα το εισπράξεις είναι σίγουρο.

Οταν δίνεις ένα ευρώ, πάνε περίπατο, για να μην πω στο διάολο, οι μεγαλοστομίες σου για τον πολιτισμό, μαζί με τις εθνικές σου εξάρσεις για το όνομα της Μακεδονίας. Θα ήταν πιο τίμιο - αν και έχεις εθιστεί μέσω της ιδιοκτησίας να κλέβεις - να ζητήσεις ένα ακόμα ευρώ από τον εργαζόμενο. Αγνοείς ότι ο φτωχός δίνει από αυτό που δεν έχει, αφού το έχειν του το κατέχεις ήδη.

Ενα ευρώ είναι εξαχρείωση προς όλες τις κατευθύνσεις της πραγματικότητας. Τη στιγμή που δίνεις ένα ευρώ, ακόμα κι αν γι' αυτό σου φιλάνε το χέρι οι Πασόκοι, καλύτερα να ευχόσουν να σου είχε κοπεί. Γιατί, αν έβλεπες λίγο μακριά, θα μπορούσε η ευγένειά σου να πιστεύει πως έχει μέλλον ανάμεσά μας, αλλά με τέτοιο χέρι ξέχνα το. Ενώ είχες ασκηθεί να δίνεις «παίρνοντας», ξαφνικά αποφάσισες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου: δίνεις εξευτελίζοντας, γιατί ερμηνεύεις την κούραση του άλλου ως βλακώδη υπακοή. Εδώ είναι και το λάθος σου, ζώντας στο θερμοκήπιο της εξουσίας, έχεις χάσει κάθε επαφή με τη λογική. Αναπτύχθηκες τερατικά, κι ενώ μέχρι τώρα μόνο περιφρόνηση εισέπραττες, τώρα βλέπεις και την επικείμενη καταστροφή σου.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Στην Αθήνα

Δύο εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει, από κοινού, για τις 21 Απρίλη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από το πραξικόπημα του 1967. Οι εκδηλώσεις που ως θέμα έχουν τις «Παρακαταθήκες Αντιδικτατορικού Αγώνα και Σημερινές Πολιτικές Εξελίξεις», θα ξεκινήσουν στις 11.30 π.μ. με προσέλευση στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), ενώ θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπ. Μουστακλή, τιμώντας τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15 πίσω απ' το Δημαρχείο της Αθήνας) θα γίνει η κεντρική εκδήλωση όπου θα μιλήσουν ο Δ. Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., η Δώρα Μόσχου, ιστορικός, ο Θεοφάνης Πάκος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Νικόλαος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Δημήτρης Πρωτοψάλτης και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να ενισχύσουμε το έργο της

Την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου να ανταποκριθεί στο σημαντικό της έργο, της περίθαλψης αγωνιστών και της αντιμετώπισης των αυξημένων τους αναγκών μπροστά στις γιορτές.

Πρόκειται για θύματα πολιτικών διώξεων, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα αντί ανταμοιβής διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλειές τους και σήμερα ένα μέρος τους μένει αβοήθητο, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας, που αρνήθηκε την υλική τους αποκατάσταση με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» στέκεται στο πλευρό τους ενισχύοντάς τους σε μηνιαία βάση με μικρά χρηματικά βοηθήματα και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της, η «Δημοκρατική Μέριμνα» δεν εγκαταλείπει τους ανθρώπους αυτούς αβοήθητους. Χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά την προσφορά και τη βοήθεια όλων μας και ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ανταπόκριση στο κάλεσμά της.

Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, Τ.Κ. 106 78 (τηλ. 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13129/592361-13.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

-- Οι ΚΟ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με ομιλήτρια την βουλευτή του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 7 μ.μ.

-- Στο Δασαρχείο Πάρνηθας, όπου θα συζητήσει με το προσωπικό και τον δασάρχη και αμέσως μετά στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού θα περιοδεύσει (7.45 π.μ. - 8.15 π.μ.) ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9 π.μ. στην ΚΣΤ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

-- Περιοδεία στα Καμένα Βούρλα, στις 7.30 μ.μ., με τον Τ. Χρονά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στους Σοφάδες Καρδίτσας, με ομιλητή τον Ν. Γκατζή, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΤΡΙΤΗ 22/4

- Στις 12 το μεσημέρι, στην κλωστοϋφαντουργία «Ξανθόπουλος ΑΒΕΕ» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ