Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις για τα θύματα της αμερικανοκίνητης χούντας

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Τα θύματα της αμερικανοκίνητης φασιστικής χούντας, που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία και σε πολλές περιπτώσεις και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας, τιμά η ΚΟΘ του ΚΚΕ με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 21 Απρίλη. Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, η οποία θα καταλήξει στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρι, όπου μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αγωνιστές της Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει ότι 41 χρόνια από την αμερικανόπνευστη δικτατορία της 21ης Απρίλη του 1967, οι εξελίξεις στην περιοχή επιβεβαιώνουν ότι ο ιμπεριαλισμός δε διστάζει να διαμελίσει χώρες, να αλυσοδέσει και ματοκυλίσει λαούς, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά του. Την ίδια στιγμή τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του λαού, για τα οποία αγωνίστηκαν οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές, συρρικνώνονται και κινδυνεύουν με τις κάμερες, τους τρομονόμους και τα νέα κατασταλτικά μέτρα, αλλά και με την κατάλυση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

«Συνεχίζεται η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια που ξεκίνησε εδώ και 17 χρόνια με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία προτεκτοράτων, που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Η "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ, η αμερικανική επιδιαιτησία και η "κατασκευή" από την ΕΕ μειονοτήτων (τούρκικης, μακεδονικής) εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για επέκταση της λυκοσυμμαχίας και την "αντιπυραυλική ασπίδα" συνιστούν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις και πρέπει να αφυπνίσουν τους λαούς. Συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου που σχεδιάστηκε από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - χούντα.

Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί εκφραστές της στηρίζουν την πρόσδεση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους στα Βαλκάνια. Προκλητικά ισχυρίζονται ότι η πολιτική τους εξυπηρετεί την ειρήνη, φανερώνοντας ότι έχουν επιλέξει εκείνη την "ειρήνη" όπου τα κέρδη τους πληρώνονται με το αίμα των λαών. Στηρίζουν την ΕΕ, τη νέα "Ευρωπαϊκή Συνθήκη" και τις αλλαγές που την κάνουν ακόμα πιο αντιδραστική, νομιμοποιούν τις στρατιωτικές επεμβάσεις», σημειώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Καλεί το λαό να συσπειρωθεί στο δρόμο της σύγκρουσης με την ιμπεριαλιστική πολιτική, γιατί είναι η μόνη επιλογή που δίνει προοπτική.

«Αντιλαλούν οι φυλακές»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργανώνει την ίδια μέρα και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Στις 7 μ.μ., μέσα στις φυλακές του Επταπυργίου, θα γίνει συναυλία με τραγούδια των φυλακών και της εξορίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες ο ΣΦΕΑ, παρουσιάστηκε ένα δείγμα, πιστό αντίγραφο, της παράνομης ηχογράφησης που έγινε με φορητό μαγνητόφωνο στο στρατόπεδο στο Παρθένι της Λέρου, στα τέλη του 1970 με αρχές του 1971. Πρόκειται για τρία από τα 16 τραγούδια που γράφτηκαν (στίχοι και μουσική) και τραγουδήθηκαν από τους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους στα στρατόπεδα Λακκί και Παρθένι της Λέρου.

Οι στίχοι των τραγουδιών, που περιέχονται και σε CD, γράφτηκαν κυρίως από τον Πειραιώτη Νίκο Δαμίγο και η μουσική από τον Χρήστο Λουρετζή.

Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο σώθηκε χάρη στην επιμονή του Ν. Δαμίγου και στην κατανόηση που έδειξε γι' αυτό ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος παραχώρησε το παράνομο μαγνητόφωνο για την ηχογράφηση.

Στην πλειοψηφία τους τα τραγούδια περιγράφουν με χιούμορ και γενναιότητα τις συνθήκες άφιξης και διαβίωσης των κρατουμένων στα στρατόπεδα, καθώς και τους καημούς τους.

Ενδεικτικό είναι το τετράστιχο από το τραγούδι «Η σφυρίχτρα made in USA»:

«Μία ώρα σ' έχω βγάλει

θ' ανατρέψεις τ' ακρογιάλι

Κουκουέ συνωμοτείς

με τα ψάρια συζητείς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-1974 (2010-07-23 00:00:00.0)
Εκδήλωση διοργανώνει ο ΣΦΕΑ (2009-07-16 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2001-07-12 00:00:00.0)
Οχι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ (2000-04-22 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στους φυλακισμένους Τούρκους αγωνιστές (1998-01-10 00:00:00.0)
Εκδήλωση - προσκύνημα στο Γεντί Κουλέ (1997-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ