Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση - προσκύνημα στο Γεντί Κουλέ

Φόρο τιμής στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα απέτισε ο λαός της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση - προσκύνημα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο κάτεργο του Γεντί Κουλέ, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, που αποτελείται από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 67-'74 (ΣΦΕΑ), την ΕΔΟΘ, το ΕΚΘ και τις ΕΛΜΕ-Θ. Οι πύλες των φυλακών άνοιξαν και δεκάδες πολίτες επισκέφθηκαν τους χώρους, όπου οι μνήμες είναι ακόμη ζωντανές. Ηταν ένα χρέος τιμής στον ηρωισμό και τη μέχρι θανάτου θυσία χιλιάδων αγωνιστών που έπεσαν για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Ανάμεσα στους προσκυνητές ήταν και πρώην κρατούμενοι με τους συγγενείς τους, που ξανάζησαν τη φρίκη εκείνων των ημερών. Πολλοί με δάκρυα στα μάτια απόθεσαν λουλούδια στα κάγκελα των κελιών.

Οι επισκέπτες, πολλοί με δάκρυα στα μάτια, μπήκαν στους διώροφους θαλάμους των ανδρικών φυλακών παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια, ένας - ένας προχώρησαν προσεχτικά στα κατασκότεινα κελιά της απομόνωσης, στάθηκαν μπροστά σε χρηστικά αντικείμενα που έμειναν ξεχασμένα στους βοηθητικούς χώρους. Για τους πολιτικούς κρατούμενους από την εποχή της Κατοχής μέχρι και τη δικτατορία, αναδύονται οι πιο σκληρές μνήμες και ένας άκρατος πόνος, καθώς και η οργή για την τρομερή αυτή μηχανή που στήθηκε για να υποτάξει χιλιάδες αγωνιστές, χωρίς όμως να καταφέρει να τους λυγίσει. Ακόμη υπάρχουν γραφήματα και μισοσβησμένες λέξεις που είχαν χαραχτεί στους τοίχους, όπου αποτυπώνεται η άρνηση υποταγής στην κτηνώδη βία, πρώτα των ναζί καταχτητών, στη συνέχεια του μοναρχοφασιστικού κράτους και μετά της χούντας.

Στην εκδήλωση - προσκύνημα στο Γεντί Κουλέ παρέστησαν αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, γραμματέα της Οργάνωσης, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Μ. Σπυριδάκης, ο πρώην βουλευτής Μ. Σαχίνης, ο πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων Κ. Σαπρανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνη κ.ά.

Την Παρασκευή το βράδυ η Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων "Μνήμης και γνώσης" πραγματοποίησε συζήτηση με θέμα "30 χρόνια από τη χούντα - ιστορική μνήμη, επίκαιρα μηνύματα". Μοναδική φιλοδοξία των οργανωτών της εκδήλωσης, όπως τονίστηκε, ήταν να κατατεθεί ένας κόκκος μνήμης που μπορεί να γίνει μία μικρή γνώση. Η Θεσσαλονίκη συνέβαλε σημαντικά στην αντίσταση κατά της χούντας ήδη από τις πρώτες μέρες. Ο απολογισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΑ είναι βαρύς: 3 δολοφονημένοι, 500 περίπου "προληπτικώς εκτοπισμένοι" στα ξερονήσια, εκατοντάδες βασανισμένοι, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές. Η αντίσταση κατά της χούντας άρχισε την ίδια μέρα που κηρύχτηκε η δικτατορία, όταν δεκάδες Λαμπράκηδες συγκεντρώθηκαν σε πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με στόχο την οργάνωση της αντιδικτατορικής πάλης, τόνισε στην παρέμβασή του ο Μ. Σπυριδάκης.

Επίσης έκθεση φωτογραφίας ντοκουμέντων από τα "μαύρα χρόνια" της δικτατορίας άρχισε να λειτουργεί από την Κυριακή στον ημιώροφο της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ