Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πλειοδοσία υπέρ ΟΝΕ

Υπέρμαχος του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις επαφές που είχε χτες με τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Κλίμα. Κεντρικό σημείο των συνομιλιών, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, ήταν η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία όπως είπε ο Β. Κλίμα πρέπει να ολοκληρωθεί στο Αμστερνταμ, και ο ρόλος των "μικρών" κρατών - μελών της ΕΕ. Οσον αφορά την ΟΝΕ υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ, καθώς επίσης να υπάρξουν οι ίδιοι κανόνες για τα κράτη - μέλη που δε θα περιληφθούν στην πρώτη ομάδα της ΟΝΕ, τη δημιουργία της οποίας ο Κ. Σημίτης θεωρεί δεδομένη. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ώστε να υπάρξει ένα κεφάλαιο για την απασχόληση στη νέα συνθήκη της ΕΕ. Οπως δήλωσε ο Β. Κλίμα η Αυστρία θα ζητήσει, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής, να εκχωρηθούν μεταβατικές προθεσμίες σε συγκεκριμένους τομείς (ελεύθερη διακίνηση προσωπικού και παροχής υπηρεσιών).

Ωστόσο η Αυστρία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει διαφορετική θέση για τα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, λόγω της πολιτικής της "ουδετερότητας" που είχε ακολουθήσει επί δεκαετίες. Δέχεται όμως ότι "η ΕΕ πρέπει να καθορίσει την ταυτότητά της για τα θέματα αυτά". Ο Ελληνας πρωθυπουργός, βέβαια, πλειοδότησε υπέρ της ΚΕΠΠΑ. Ο Κ. Σημίτης... συμφώνησε όταν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ, με τον οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια, ζήτησε "κάθε χώρα να έχει το δικό της επίτροπο" στην Κομισιόν. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των μεταφορών, για το οποίο η Αυστρία δέχεται να υπάρξει κάποια έκπτωση όσον αφορά το κόστος μεταφοράς "σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα".

Αύριο ο Κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Βόννη, όπου, την Πέμπτη, θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο Χ. Κολ με "ανοιχτή ατζέντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ