Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Θα 'ταν έγκλημα η λησμονιά

Εκδήλωση για τη συμβολή του παράνομου Τύπου στον αντιδικτατορικό αγώνα διοργάνωσαν χτες στον Περισσό οι εργαζόμενοι του "Ρ", της "ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ" και του "902"

Σε άθλιες συνθήκες, που δύσκολα μπορούν να αποδοθούν στο χαρτί, ό,τι κι αν γράψουμε. Χωρίς καθόλου μέσα, ή μόλις τα απαραίτητα. Σε διαρκή κίνδυνο και με βαρύ τίμημα. Αλλά με μια μόνο σκέψη: Κάτω η δικτατορία. Ζήτω η δημοκρατία...

Τριάντα χρόνια πριν, από τις πρώτες μέρες της χούντας, ο παράνομος Τύπος, και οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την έκδοσή του, είχε τη δική του σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης. Η "Αδούλωτη Αθήνα", που εκδόθηκε κάτω από απίστευτες συνθήκες, η "Λευτεριά", η "Δημοκρατική αλλαγή", η σατιρική "Χούντα", ο "Οδηγητής" και, βέβαια, ο "Ριζοσπάστης" έδωσαν εκείνα τα εφτά μαύρα χρόνια φτερά στους κομμουνιστές, στον ελληνικό λαό, απελευθέρωσαν την πνιγμένη φωνή του, πέρασαν στο εξωτερικό, ανατυπώθηκαν στις χώρες που φιλοξενούσαν τους πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά και τη Δυτική Ευρώπη.

Χτες οι εργαζόμενοι στο "Ριζοσπάστη", στην "Τυποεκδοτική" και τον "902", σε μια λιτή εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με πολλούς από τους πρωταγωνιστές της εποποιίας του παράνομου Τύπου, των 67 παράνομων φύλλων του "Ριζοσπάστη", που στάθηκε πιστός φορέας και εκφραστής της γραμμής του ΚΚΕ, κράτησαν ζωντανή τη μνήμη. Γιατί θα 'ταν έγκλημα η λησμονιά, όπως είπε ο αντιστασιακός δημοσιογράφος Γ. Μωραϊτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα μαύρα χρόνια της εφταετίας, στην έλλειψη στην αρχή κομματικών εντύπων και το ρόλο που έπαιξε, στη συνέχεια, ο παράνομος Τύπος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα και κομμουνιστές, που έδωσαν τότε όλες τους τις δυνάμεις για την έκδοση και διάδοση των παράνομων φύλλων, μεταξύ άλλων οι Χρ. Λογαράς,Π. Αϊβαλιώτης,Ν. Κεπέσης,Ν. Καραντηνός,Χρ. Τσιντζιλώνης και η Χρ. Γκόγκογλου,οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σειρά άλλων συντρόφων τους, σε σειρά στιγμών του αγώνα κατά της χούντας. Ο Π. Αϊβαλιώτης,υπεύθυνος τότε της κεντρικής γιάφκας διανομής του παράνομου Τύπου, θυμήθηκε τις σφεντόνες με τις οποίες έστελναν προκηρύξεις και φύλλα του παράνομου Τύπου στο κοινό των θερινών σινεμά τα καλοκαίρια, ενώ ο Ν. Καραντηνός υπενθύμισε το διορατικό οχτάστηλο τίτλο της "Δημοκρατικής Αλλαγής", που προειδοποιούσε έγκαιρα για τον κίνδυνο πραξικοπήματος, χωρίς κανείς όμως να ακούσει. Ο Χρ. Τσιντζιλώνης,πολιτικός τότε πρόσφυγας, μίλησε για την υποδοχή του παράνομου Τύπου στο εξωτερικό και την ανατύπωσή του σε χιλιάδες αντίτυπα που διαβάστηκαν από Ελληνες και ξένους, ενώ πρότεινε να προγραμματιστεί, ενόψει της συμπλήρωσης των 80 χρόνων ζωής - παράνομης τα περισσότερα χρόνια - του ΚΚΕ, η έκδοση ενός αντιπροσωπευτικού τμήματος του συνόλου του παράνομου Τύπου του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ