Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ερχεται για ... βόλτα ο Νίμιτς

«Προσωπείο» συναίνεσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με την εκτίμηση ότι ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος χτες ήταν στα Σκόπια και σήμερα αναμένεται στην Αθήνα, «δεν κομίζει κάτι νέο στο επίπεδο των προτάσεων, τα κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής «χειροκρότησαν» τους μέχρι τώρα χειρισμούς που έχουν γίνει στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για «ομοφωνία» στο θέμα της ΠΓΔΜ, μίλησαν οι περισσότεροι εξερχόμενοι από τη συνεδρίαση, εξέφρασαν δε την ανάγκη «να αξιοποιηθεί» η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό και, παράλληλα, εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

«Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν αποτελούν πεδίο αντιθέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι για το θέμα της ΠΓΔΜ υπάρχει «ομοφωνία» και τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι «σαφείς, σταθερές και θεμελιωμένες». «Η υπουργός», πρόσθεσε, «μας ενημέρωσε για τις επαφές της για το Σκοπιανό, για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και στο Κυπριακό. Συμβάλαμε και εμείς στη συζήτηση, ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος».

«Υπάρχει συναίνεση μετά το βέτο. Συνεχίζουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό, θέση την οποία επανέλαβε και η υπουργός», δήλωσε ο Ανδρ. Λοβέρδος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Α. Λοβέρδος θα συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αναφερόμενος στην άφιξη Νίμιτς, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι αν και «όλοι συμφωνούν ότι δεν κομίζει κάτι στο επίπεδο των προτάσεων», οι εκτιμήσεις είναι ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην παραμεριστεί το θέμα». Παράλληλα, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, το πολύ σημαντικό βεβαίως θέμα των Σκοπίων να προσανατολίσει μονομερώς την εξωτερική μας πολιτική», προσθέτοντας ότι και «από την πλευρά μας και από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η σημασία του Κυπριακού». Υπάρχει κινητικότητα μετά τις εκλογές στην Κύπρο και πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, πρέπει να προχωρήσουμε, τόνισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς είπε ότι «υπήρξε συμφωνία», πως «είναι θετικό ότι η διαπραγμάτευση φεύγει από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ» και ότι «είναι θετικό ότι θα γίνει πάλι μια διαπραγμάτευση». Για το Κυπριακό, αν και δέχτηκε ότι υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για την επανενεργοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι προς όφελος των εξελίξεων στο Κυπριακό».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Μ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια δε θα πρέπει να επηρεάσουν τη δική μας θέση και δε θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για όξυνση ή απάντηση σε ενδεχόμενες υπερβολικές εκφράσεις που εκστομιστούν σε προεκλογική περίοδο.

Ο πρέσβης επί τιμή Κ. Πολίτης, εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να είναι και καλή, δηλαδή να καλύπτει το μίνιμουμ των εθνικών συμφερόντων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο - τρία θέματα (ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό και Κόσσοβο) και επέτρεψε να γίνει μια σοβαρή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ - με απόφασή του - δε συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ