Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εστία ασύδοτης εκμετάλλευσης

Νεκρά ψάρια σε ιχθυοτροφείο του Αμβρακικού Κόλπου

ICON

Νεκρά ψάρια σε ιχθυοτροφείο του Αμβρακικού Κόλπου
Εστία ασύδοτης εκμετάλλευσης από πολυεθνικές και επιχειρήσεις αποτελεί ο Αμβρακικός Κόλπος με την πολιτική στήριξη και ανοχή των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων και των τοπικών τους εκπροσώπων στους παρακείμενους δήμους. Στα πλαίσια της πολιτικής που παραδίδει θάλασσες και ακτές στα λογής επιχειρηματικά συμφέροντα για να αβγατίσουν την κερδοφορία τους ο Αμβρακικός Κόλπος, ένας πλούσιος υδροβιότοπος άμεσα συνυφασμένος με την αλιευτική - αγροτική δραστηριότητα, επιβαρύνεται όλο και περισσότερο με άμεσο αντίκτυπο στους μικρομεσαίους αλιείς που βλέπουν την παραγωγή και κατά συνέπεια τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Η πρόσφατη απόφαση από την πλειοψηφούσα νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αιτωλοακαρνανίας που ενέκρινε την επέκταση δεξαμενών καυσίμων της «SHELL» στην Αμφιλοχία αποτελεί συμπλήρωμα άλλων νόμιμων και μη παρεμβάσεων στον Αμβρακικό. Είναι συνέχεια της ανεξέλεγκτης δράσης ΕΚΟ, της παράνομης επέκτασης μεγάλων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών όπως της Ανδρομέδας που ανήκει στον όμιλο «ALPHA BANK». Τα απόβλητα και ο θόρυβος από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, καθώς και το φράγμα του Πουρναρίου που εμποδίζει την ανανέωση των νερών του κόλπου από τον Αραχθο ποταμό αποτελούν επιπλέον παράγοντες επιβάρυνσης.

Τα παραπάνω, μαζί με τη μη χρηματοδότηση λειτουργίας σύγχρονων βιολογικών καθαρισμών στους παρακείμενους δήμους, τις τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων που πέφτουν στον κόλπο, τα υπολείμματα χημικών λιπασμάτων - φυτοφαρμάκων και την παράνομη αλιεία από ιδιόκτητες τράτες, διογκώνουν το πρόβλημα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ΚΚΕ επανειλημμένα ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή, στήριξε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από φορείς και συλλόγους αλιέων, αγροτών και εργαζομένων ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Πρόβαλε την ανάγκη το ζήτημα της υπόθεσης του Αμβρακικού Κόλπου να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση ενάντια στην πολιτική που παραδίδει το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ