Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Βήμα ενίσχυσης αποσχιστικών τάσεων στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Οι αγνοημένες μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες»

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση με θέμα: «Οι αγνοημένες μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα, την Ομόσπονδη Ενωση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, την Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη και το Πολιτικό Κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα - «Ουράνιο Τόξο»...

Μία εκδήλωση - βήμα στην πρόθεση της ΕΕ να αξιοποιήσει τις μειονότητες κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα, προς την ενίσχυση εθνικιστικών και αποσχιστικών τάσεων, στο παιχνίδι της δημιουργίας κρατιδίων - προτεκτοράτων, των οποίων θα έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Κατά τη συζήτηση θίχτηκε το ζήτημα της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», της οποίας το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να της αρνείται τα δικαιώματά της, παρά το γεγονός ότι όσοι προσέφυγαν δικαιώθηκαν από τα όργανα της διεθνούς δικαιοσύνης.

Εκπρόσωποι της «μακεδονικής μειονότητας» κατήγγειλαν την Ελλάδα ότι δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξή τους, διώκοντας όσους επιχειρούν να εκφραστούν δημόσια επ αυτής...

Σημειώνουμε εδώ τη δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αναφορικά με το ζήτημα, που τόνισε τη σημασία σεβασμού των μειονοτήτων αλλά και την αντίδραση των πληθυσμών στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών κέντρων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Το θέμα άλλωστε συνδέεται άμεσα με την επικρατούσα κατάσταση στα Βαλκάνια, με τις συνοριακές αλλαγές, την έξαρση του εθνικισμού, την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου και την αναγνώρισή του, την εμφάνιση νέων κρατών - προτεκτοράτων στα Βαλκάνια και την ανάπτυξη ξένων στρατών και στρατιωτικών βάσεων.

Η ανακοίνωση σημειώνει τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή, ο οποίος αναζωπυρώνεται και από την ανακίνηση υπαρκτών ή κι ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, πίσω από τα οποία βρίσκονται διάφορα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «σέβεται και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δικαιώματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με τη διαφορετική καταγωγή, γλώσσα ή θρησκεία, που προστατεύονται από συγκεκριμένες διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες», υπογραμμίζοντας ότι οι μειονότητες δεν πρέπει να μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για να δικαιολογούν τον πόλεμο και την κάθε λογής επέμβαση για τις αλλαγές συνόρων.

Τονίζεται ότι πρόκειται για προσπάθεια που συνειδητά επιδιώκει να δημιουργήσει προβλήματα, στα πλαίσια της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» προς όφελος των σχεδιασμών που έχουν οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και καταγγέλλονται αυτές οι επιδιώξεις και η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί και το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Καταλήγοντας η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, καλεί «τους λαούς των Βαλκανίων, πρώτα απ' όλα τον ελληνικό, σε επαγρύπνηση και σε πάλη για να ανατρέψουμε τους αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς, να εμποδίσουμε τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να βάλουμε φραγμό σε αυτές τις μεθοδεύσεις και στη δημιουργία προτεκτοράτων, στην αλλαγή των συνόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ