ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ RWE
Ισχυρότερη παρουσία στη ΔΕΗ!

Κοινή μονάδα στην Αλβανία, συνεργασία στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ, το νέο μνημόνιο που θα εγκαινιάσει τη σχέση των δύο εταιρειών

Την ουσιαστική διεύρυνση της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλος. Την ερχόμενη Τρίτη, το ΔΣ της επιχείρησης θα εξετάσει ένα νέο, τροποποιημένο μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο εγκαταλείπεται το σχέδιο δημιουργίας λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα («πνίγηκε» η ευκαιρία, είπε ο πρόεδρος), αλλά ενισχύεται το σημείο της συνεργασίας στο φυσικό αέριο και επεκτείνεται η συνεργασία των δύο εταιρειών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο εξωτερικό, πάντα με τη ΔΕΗ να μειοψηφεί στα κοινά εταιρικά σχήματα. Ενα τέτοιο σχήμα προωθείται στην Αλβανία, όπου μελετάται η κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας 500-800 MW, με 39% στη ΔΕΗ, 10% στην ΤΙΤΑΝ και το 51% στην RWE. Αναδείχτηκε έτσι και η αναποτελεσματικότητα των εργατικών κινητοποιήσεων που περιορίζονται στην ενοχοποίηση μιας πηγής ενέργειας αντί να στραφούν συνολικά ενάντια στην «απελευθέρωση» της αγοράς και στον τρόπο που αξιοποιούνται οι πηγές ενέργειας εντός των πλαισίων που θέτει αυτή για την υπερκερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με δρομολογημένη τη συνεργασία ΔΕΗ - «Χαλυβουργικής», με άπλετη στήριξη από την κυβέρνηση και με εξασφαλισμένη ακόμη μία ανατίμηση των τιμολογίων τον ερχόμενο Ιούλη, ο Τ. Αθανασόπουλος επανέφερε με «άνεση» το ζήτημα αλλαγής της εταιρικής δομής της ΔΕΗ. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει τα σχέδια πολυδιάσπασης της επιχείρησης, δηλώνοντας ότι ανταγωνιστικές ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις που έθεσε η ΕΕ σ' αυτόν τον τομέα!!! Προκειμένου η «μικρή» ΔΕΗ να τις ανταγωνιστεί θα αναπτυχθεί ώστε να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, όπου τώρα διαθέτει μερίδιο 23%.

Στο θέμα των τιμολογίων, παρά τους φραστικούς «ελιγμούς», καιροφυλακτούν οι νέες αυξήσεις, καθώς υποστήριξε ότι:

  • Δε θέτει ζήτημα νέας ανατίμησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά οι θέσεις της διοίκησης δεν αλλάζουν. Σύμφωνα με αυτές, τα οικιακά τιμολόγια είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ και δεν αντανακλούν το κόστος παραγωγής.
  • Επισήμανε - «όλως τυχαίως» - ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χρήση των υδροηλεκτρικών, απορρόφησε τα 2/3 των ανατιμήσεων του περασμένου Δεκέμβρη...
  • Πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει ύφεση, θα ενεργοποιηθεί η «ρήτρα καυσίμων», που σημαίνει αυτόματη αύξηση χωρίς συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Εκτός αυτού, η ΔΕΗ:

  • Ξεκίνησε τη διαδικασία για την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ.
  • Συμμετέχει, μέσω της ΣΕΝΚΑΠ, σε κοινοπραξία με την ιταλική ENEL στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες του Κοσσόβου.
  • Αναπτύσσει τα επενδυτικά της σχέδια μεταξύ των οποίων και οι δύο μονάδες λιθάνθρακα, καθώς βρισκόμαστε στη «μεταλιγνιτική εποχή».
  • Θα κινηθεί και δικαστικά ενάντια στην απόφαση της ΕΕ με την οποία καλείται η κυβέρνηση να αφαιρέσει από τη ΔΕΗ δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων λιγνίτη.
  • Μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των 2.035 προσλήψεων.

Ενόψει του καλοκαιριού η ΔΕΗ μελετά δύο σενάρια: Αιχμή 10.558 MW και αιχμή 11.050 MW. Ο Τ. Αθανασόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ ή περικοπών, αλλά το προσωπικό θα είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη όλων, είπε, αλλά λαμβάνονται μέτρα, όπως η ενοικίαση «αιχμιακών μονάδων». Στα σχέδια συνυπολογίζεται και η συνεισφορά της μονάδας του Μυτιληναίου («Αλουμίνιο της Ελλάδας»). Η ΔΕΗ θα προτιμούσε τη λειτουργία της ως αυτοπαραγωγού, ωστόσο θεωρεί ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης η έγκριση της άδειας και υποχρέωση της ΔΕΗ να εφαρμόσει το βιομηχανικό τιμολόγιο στην «Αλουμίνιο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μόνο πρόστιμα για τις απάτες

Αποποινικοποιούνται αγορανομικές παραβάσεις

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις αποδείχτηκαν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο οι κυβερνητικές φούσκες και οι κάλπικες διακηρύξεις ότι θα «κόψουν τα χέρια» των κερδοσκόπων και άλλα παρόμοια. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στις ποινές που προβλέπονται για παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα. Στην πραγματικότητα - σε συνέχεια της προχτεσινής αγορανομικής διάταξης με την οποία νομιμοποιούνται ανατιμήσεις μέχρι και 66% στα κυλικεία - με πρόσχημα την «αποσυμφόρηση» στα ποινικά δικαστήρια και την «αποποινικοποίηση των παραβάσεων που σήμερα δε νοείται να έχουν ποινικό χαρακτήρα» αποποινικοποιούνται δέκα παραβάσεις και οι κυρώσεις αντικαθίστανται με χρηματικά πρόστιμα.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις που αποποινικοποιούνται και τα πρόστιμα που προβλέπονται στο εξής είναι:

  • Η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών για τα οποία προβλέπονται ανώτατες τιμές πώλησης ή συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους (π.χ. φάρμακα, οπωροκηπευτικά, παιδικές τροφές και τα είδη που εντάσσονται στη διάταξη για τα κυλικεία) με μεγαλύτερες τιμές. Θα τιμωρούνται με πρόστιμο της τάξης του 2% επί του κύκλου εργασιών του τελευταίου δωδεκαμήνου που πραγματοποίησε η επιχείρηση στο συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία για την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ο τζίρος με βάση τα παραστατικά, τότε θα επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο που είναι 5.000 ευρώ!
  • Το κλέψιμο στη ζυγαριά ή πώληση προϊόντος με περιτύλιγμα βαρύτερο του προβλεπόμενου από τις σχετικές διατάξεις. Στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • Η πώληση προϊόντων με «πειραγμένες» ζυγαριές ή αντλίες εφόσον πρόκειται για καύσιμα ή η ζύγιση με μη εγκεκριμένα όργανα μέτρησης. Προβλέπεται πρόστιμο 2% επί του τζίρου του συγκεκριμένου προϊόντος, ο οποίος αν δεν μπορεί να προσδιοριστεί επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο που είναι 10.000 ευρώ.
  • Η απαίτηση ή είσπραξη τιμήματος μεγαλύτερου από αυτό που αναγράφεται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους και τιμολόγια. Στο εξής τιμωρούνται με πρόστιμα από 1.000 ευρώ μέχρι 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των ειδών.
  • Η μη ανάρτηση τιμοκαταλόγου τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται σε περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας δεν κατέχει τιμολόγιο ή δεν αναγράφει τα προβλεπόμενα στοιχεία και όταν εμποδίζεται ο έλεγχος.
  • Με πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρείται όποιος συναλλάσσεται με επιχειρηματία για τον οποίο γνωρίζει ότι παρανομεί.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αδεια λειτουργίας ακόμη και με πολεοδομικές παραβιάσεις

Στη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν χωρίς το ειδικό σήμα του ΕΟΤ (είτε επειδή δεν το πήραν ποτέ, είτε επειδή έληξε και δεν το ανανέωσαν), ανεξάρτητα από τυχόν πολεοδομικές παραβιάσεις, προχωρεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με σχετική νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε χτες ο υπουργός Α. Σπηλιωτόπουλος.

Η αίτηση για τη χορήγηση ειδικού σήματος θα μπορεί να υποβληθεί εντός 4 μηνών μετά τη δημοσιοποίηση της ρύθμισης. Μετά από αυτή την προθεσμία θα σφραγίζονται τα καταλύματα που λειτουργούν χωρίς άδεια (εφόσον εντοπιστούν). Ο υπουργός απέδωσε τη ρύθμιση στην ανάγκη ελέγχου όλων των καταλυμάτων και της ασφαλούς λειτουργίας τους, ωστόσο για πρώτη φορά θα λειτουργούν νόμιμα επιχειρήσεις που έχουν πολεοδομικές παραβιάσεις. Το «πρόβλημα» θα λυθεί με το να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος βεβαίωση για την πυρασφάλεια, η οποία θα ελέγχεται (δειγματοληπτικά) από την Πυροσβεστική, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης από την Πολεοδομία.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού το τρέχον έτος και ανακοίνωσε ότι: μέχρι το τέλος της βδομάδας θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας που θα συντονίζει την εφαρμογή κοινοτικών επιδοτήσεων σχετικών με τον τουρισμό από διαφορετικά προγράμματα. Θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση ζητήματα προϋποθέσεων λειτουργίας κέντρων θαλασσοθεραπείας. Θα ενταχθούν οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις στις διατάξεις για τα τουριστικά καταλύματα. Το Μάη ξεκινά ο κοινωνικός τουρισμός του ΕΟΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ