ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμοί, επιδρομές, αυστηρός αποκλεισμός

Συναντήθηκε, παρά τις ισραηλινο-αμερικανικές πιέσεις, με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς» ο Τζίμι Κάρτερ

Χαρακτηριστικό πανό κατά τη χτεσινή κηδεία - διαδήλωση Παλαιστινίων: «Η Ράις ταΐζει το Ισραήλ με το μπιμπερό με το πνιγμένο σε αυτό βρέφος των Παλαιστινίων»

Associated Press

Χαρακτηριστικό πανό κατά τη χτεσινή κηδεία - διαδήλωση Παλαιστινίων: «Η Ράις ταΐζει το Ισραήλ με το μπιμπερό με το πνιγμένο σε αυτό βρέφος των Παλαιστινίων»
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αυστηρά αποκλεισμένα είναι από χθες τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς άρχισε ο γιορτασμός για το εβραϊκό Πάσχα. Ο αποκλεισμός θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα επιβίωσης, κυρίως στον ταλανισμένο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Στο γιορτασμό και τις αργίες, προφανώς, δε συμπεριλαμβάνονται οι επιδρομές και ο εποικισμός. Ετσι, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, έξω από τη Νάμπλους της Δ. Οχθης, όπου σκότωσε έναν Παλαιστίνιο ένοπλο, μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», τραυμάτισε έναν δεύτερο ένοπλο της «Τζιχάντ» και προχώρησε σε σειρά συλλήψεων. Επίσης, το ισραηλινό υπουργείο Οικισμού προανήγγειλε την ανέγερση τουλάχιστον 100 κατοικιών, σε εποικισμούς της Δ. Οχθης, προκαλώντας την αντίδραση ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων και της Παλαιστινιακής Προεδρίας.

Τέλος, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συναντήθηκε, χθες, στη Δαμασκό με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, παρά τις εντονότατες ισραηλινές και αμερικανικές αντιδράσεις, επιμένοντας ότι «όταν επιδιώκει κανείς συνολική ειρήνη, πρέπει να συζητά με όλα τα μέρη». Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνηση, Ελι Γισάι, επιβεβαίωσε ότι διαμήνυσε, διά του Κάρτερ, στον Μασχάαλ την πρόθεσή του να συναντηθούν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέος αιφνιδιασμός από το «στρατό του Μεχντί»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενας λόχος του ιρακινού στρατού εγκατέλειψε τις θέσεις του, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από επίθεση ενόπλων του «στρατού του Μεχντί» στο Σαντρ Σίτι. Σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννιά πριν υποχωρήσουν οι περίπου 80 - 90 άνδρες του ιρακινού στρατού. Την είδηση δε σχολίασε ο ιρακινός στρατός, ενώ εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων υποστήριζε ότι «οι ιρακινές δυνάμεις διατηρούν τις θέσεις τους στο Σαντρ Σίτι».

Από την άλλη πλευρά, ο «στρατός του Μεχντί», του Μουκτάντα Σαντρ, κάλεσε, χτες, τους Ιρακινούς στρατιώτες να λιποτακτήσουν μαζικά παρομοιάζοντας την κυβέρνηση Μάλικι με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Δύο Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και βορείως της Βαγδάτης, όταν έγιναν στόχος βομβιστικής επίθεσης, που αποδίδεται, όμως, σε ακραίους ισλαμιστές.

Χτες, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε νέο μήνυμα του υπαρχηγού της «αλ Κάιντα» Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που κάλεσε τους μουσουλμάνους να «κάνουν το Ιράκ φρούριο του Ισλάμ» και κατηγόρησε ΗΠΑ και Ιράν ότι «συνωμοτούν σε βάρος της χώρας». Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων διαμήνυε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για πραγματοποίηση επιθέσεων της "αλ Κάιντα" στη Βαγδάτη».

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Οχι» στη Συμφωνία της Λισαβόνας

Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν προχτές ενάντια στην πολιτική της ΕΕ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Παρέλαση αξιωματούχων της ΕΕ αλλά και ηγετών άλλων χωρών της ΕΕ προκειμένου να συμβάλλουν στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και να πείσουν τον ιρλανδικό λαό να υπερψηφίσει τη Συμφωνία της Λισαβόνας, κατά το δημοψήφισμα της 11ης Ιούνη, αλλά συναντούν τη σθεναρή αντίσταση του λαού.

Ενδεικτικό τον «παρών» που έδωσαν χιλιάδες αγρότες που κατέκλυσαν το Δουβλίνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα «People's Movement» - συμμαχία οργανώσεων που αντιτίθεται στη Συμφωνία και στην οποία συμμετέχουν τόσο το ΚΚ Ιρλανδίας όσο και το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας - και πορεύτηκαν ως το Κάστρο της πρωτεύουσας όπου έκανε ομιλία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι αγρότες αντιτίθενται στη Συμφωνία της Λισαβόνας, στις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ αλλά και στις προτάσεις του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, Πίτερ Μέντελσον, που έχει εξοργίσει στην κυριολεξία του αγρότες αλλά και μεγάλη μερίδα του λαού. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση που φοβάται ένα «όχι», όπως το «όχι» που είπαν στο παρελθόν και στη Συνθήκη της Νίκαιας. Εκτός του Μπαρόζο, το «παρών» ήδη έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ μέχρι τις 11 Ιούνη πολλοί αναμένονται, σε μία προσπάθεια ωμής παρέμβασης για να μην υπάρξει αρνητικό για την ΕΕ αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τις εκλογές της 11ης Μάη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--Η Σερβία δε θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις τοπικές εκλογές της 11ης Μάη στο Κοσσυφοπέδιο γιατί... θα παραβιάσει την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ανερυθρίαστα ο διοικητής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο προτεκτοράτο, Γιοακίμ Ρίκερ. Η αντίθεσή του στη διεξαγωγή σερβικών τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο έγινε με το πιο σαθρό πρόσχημα: πως δήθεν παραβιάζεται η απόφαση του ΟΗΕ, σαν να μην το παραβιάστηκαν κατάφωρα η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο όταν κηρύχτηκε το Φλεβάρη η μονομερής ανεξαρτησία του προτεκτοράτου...

Πάντως, το ίδιο πρόσχημα επικαλέστηκε χτες και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ελι Φλεν, που κατέληξε ότι ο ΟΑΣΕ ούτε θα εμποδίσει, ούτε θα βοηθήσει στη διοργάνωση των σερβικών τοπικών εκλογών στο αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο...

Το ίδιο 24ωρο, η Σερβία, με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 21 του μήνα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, κάλεσε το διεθνή οργανισμό να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα, απορρίπτοντας τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πανευρωπαϊκό δίκτυο πετρελαιοαγωγών

Μέσα σ' όλα αυτά, το σερβικό υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί στις 22 του μήνα στο Βουκουρέστι η συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας των εταιρειών από τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και την Ιταλία που συμμετέχουν στην κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου (PEOP).

Τη διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 1.400 χιλιομέτρων (εκ των οποίων 230 χλμ. σε σερβικό έδαφος), που θα συνδέει τη ρουμανική πόλη Κονστάντζα με την ιταλική Τεργέστη, είχαν υπογράψει, πέρυσι τον Απρίλη, η Σερβία από κοινού με τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Ρουμανία. Το κόστος κατασκευής του αγωγού αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 3,5 δισ. δολάρια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2012. Θα προμηθεύει με αργό πετρέλαιο διυλιστήρια στη Βόρεια Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας (πιο συγκεκριμένα από το Καζαχστάν και το Αζερμπαϊτζάν).

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνέχεια των αντιδράσεων

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-

Με εντολή του απερχόμενου Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει κατά της Γεωργίας, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σχέσεις ιδιαίτερα τεταμένες μετά την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει τη συνεργασία με τις δύο αποσχιθείσες περιοχές, την Αμπχαζίας και την Νότια Οσετία. Τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν την αποκατάσταση των ταχυδρομικών σχέσεων, την άρση των περιορισμών στις άδειες εισόδου για τους Γεωργιανούς πολίτες, ενώ αναμένεται να γίνουν διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόσβαση των γεωργιανών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Γεωργίας, η οποία μίλησε για κινήσεις «χωρίς νόημα» όσο η Ρωσία θα υποστηρίζει τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες, ενώ ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Γκιούργκι Μπαραμίτζε, ζήτησε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να αντιδράσουν.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ κάλεσαν χτες τη Ρωσία να «ακυρώσει» την απόφασή της για ενίσχυση συνεργασίας της με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε σε τηλεφωνική συνομιλία της με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ τις ανησυχίες της για τη συγκεκριμένη απόφαση της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ