Σάββατο 19 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τις εκλογές της 11ης Μάη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--Η Σερβία δε θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις τοπικές εκλογές της 11ης Μάη στο Κοσσυφοπέδιο γιατί... θα παραβιάσει την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ανερυθρίαστα ο διοικητής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο προτεκτοράτο, Γιοακίμ Ρίκερ. Η αντίθεσή του στη διεξαγωγή σερβικών τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο έγινε με το πιο σαθρό πρόσχημα: πως δήθεν παραβιάζεται η απόφαση του ΟΗΕ, σαν να μην το παραβιάστηκαν κατάφωρα η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο όταν κηρύχτηκε το Φλεβάρη η μονομερής ανεξαρτησία του προτεκτοράτου...

Πάντως, το ίδιο πρόσχημα επικαλέστηκε χτες και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ελι Φλεν, που κατέληξε ότι ο ΟΑΣΕ ούτε θα εμποδίσει, ούτε θα βοηθήσει στη διοργάνωση των σερβικών τοπικών εκλογών στο αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο...

Το ίδιο 24ωρο, η Σερβία, με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 21 του μήνα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, κάλεσε το διεθνή οργανισμό να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα, απορρίπτοντας τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πανευρωπαϊκό δίκτυο πετρελαιοαγωγών

Μέσα σ' όλα αυτά, το σερβικό υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί στις 22 του μήνα στο Βουκουρέστι η συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας των εταιρειών από τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και την Ιταλία που συμμετέχουν στην κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου (PEOP).

Τη διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 1.400 χιλιομέτρων (εκ των οποίων 230 χλμ. σε σερβικό έδαφος), που θα συνδέει τη ρουμανική πόλη Κονστάντζα με την ιταλική Τεργέστη, είχαν υπογράψει, πέρυσι τον Απρίλη, η Σερβία από κοινού με τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Ρουμανία. Το κόστος κατασκευής του αγωγού αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 3,5 δισ. δολάρια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2012. Θα προμηθεύει με αργό πετρέλαιο διυλιστήρια στη Βόρεια Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας (πιο συγκεκριμένα από το Καζαχστάν και το Αζερμπαϊτζάν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ