ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ
Γυρνάει στη δουλειά του ο μετανάστης εργάτης

Με μια δυναμική παρέμβαση, το κλαδικό ταξικό συνδικάτο πέτυχε την επαναπρόσληψή του

Από τη χτεσινή παρέμβαση του συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών στη βιοτεχνία
Από τη χτεσινή παρέμβαση του συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών στη βιοτεχνία
Στην ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του μετανάστη που συμμετείχε στην απεργία της 16ης Απρίλη, οδήγησε η δυναμική παρέμβαση του ταξικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας. Ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας στον Αγιο Ελευθέριο όπου δούλευε ο 30χρονος Τζιχάντ από το Μπαγκλαντές, δέχτηκε χτες το πρωί την αιφνιδιαστική «επίσκεψη» μελών του κλαδικού συνδικάτου, Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, που με την αποφασιστικότητά τους τον ανάγκασαν να πάρει πίσω στη δουλειά το νεαρό Μπαγκλαντέζο.

Ο εργοδότης προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί για τη «φασαρία» που προκλήθηκε στο μαγαζί του, αλλά δεν πρόλαβε να πει πολλά: «Γιατί τον απέλυσες; Το παλικάρι θα επιστρέψει στη δουλειά τώρα..! Σήμερα ήρθαμε λίγοι. Αν συμβεί οτιδήποτε, σε οποιονδήποτε εργάτη, την επόμενη φορά θα 'μαστε πολύ περισσότεροι» σημείωσαν τα μέλη του Συνδικάτου, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα ανεχτούν κανενός είδους τρομοκράτηση των εργαζομένων. Απαίτησαν μάλιστα να ασφαλιστούν άμεσα όλοι οι εργάτες που, στην πλειοψηφία τους δουλεύουν χωρίς ένσημα και μέσα σε άθλιες συνθήκες. Σ' αυτή την κατεύθυνση το συνδικάτο θα πάρει το επόμενο διάστημα όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η συγκεκριμένη βιοτεχνία είναι ένα μόνο από τα δεκάδες υπόγεια που κρύβονται κάτω απ' τα πεζοδρόμια της Αθήνας, με 50, 60, 70, ακόμα και περισσότερους, μετανάστες να δουλεύουν σε χώρους με άθλιο εξαερισμό και φωτισμό. Χωρίς διάλειμμα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, ξεπερνώντας συχνά, ακόμα και τις 10 ώρες δουλειάς, με αμοιβή που μπορεί να είναι και κάτω από 3 ευρώ την ώρα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μετανάστης δουλεύει ανασφάλιστος για 2 χρόνια σ' αυτή τη βιοτεχνία. Οταν του ανακοίνωσαν την απόλυση, όχι μόνο δεν πήρε αποζημίωση, αλλά του χρωστούσαν και δεδουλευμένα.

Στα άλλα μέτωπα

Μετά την επιτυχημένη 3ωρη στάση εργασίας στις 16 Απρίλη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Μετροπόλιταν πραγματοποίησαν πάλι, με μαζική συμμετοχή, νέα στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) το περασμένο Σάββατο και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, απαιτώντας την επαναπρόσληψη του Βαγγέλη Αντωνίου, ο οποίος μετά από 17 χρόνια δουλειάς απολύθηκε την περασμένη βδομάδα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και άλλων ταξικών σωματείων της Αθήνας καθώς και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα, ομόφωνα, εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου να κηρύξει 24ωρη απεργία.

Την ανάκληση των τριών τρομοκρατικών απολύσεων που πραγματοποίησε η διοίκηση του Δήμου Αμπελοκήπων, απαίτησαν μαζικά εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΔΑΣ και του Σωματείου Εργαζομένων στους Περιφερειακούς Δήμους και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε χθες το βράδυ, έξω από το Δημαρχείο Αμπελοκήπων. Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι τρεις εργαζόμενοι που απολύθηκαν, απασχολούνταν με 18μηνη σύμβαση η οποία θα έληγε τον Ιούλη του 2008. Πρόκειται για τρομοκρατικές απολύσεις, εργαζομένων που τόλμησαν να συμμετέχουν στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πολυκατάστημα «Πλαίσιο ΑΕ» στο Ηράκλειο, συνεχίστηκαν χτες το απόγευμα οι κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει το σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου ενάντια στην απόλυση δύο εργαζομένων από την εταιρεία λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση βιομηχανικών αερίων «Air Liqid» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη νέα απόλυση συναδέλφου τους. Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εργοδοσία να σταματήσει την πολιτική απολύσεων που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και έχει οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού.

1η ΤΟΥ ΜΑΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες από τις ταξικές δυνάμεις

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Με αποφασιστικότητα συνεχίζονται σε στεριά και θάλασσα οι προετοιμασίες του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με αιχμή της απεργιακής κινητοποίησης τις κλαδικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στον Πειραιά, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κοραή.

Την ώρα που ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας που κήρυξαν την 1η του Μάη, χτες η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ) στη διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε για άλλη μια φορά για την Πρωτομαγιά την «καθιερωμένη» 4ωρη στάση εργασίας! Ενώ, όπως καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, «δε δίστασαν ακόμα και να διατυπώσουν τη θέση ότι η "Πρωτομαγιάτικη απεργία πρέπει να καταργηθεί"»! Θέση που διατύπωσε σύμφωνα με το δελτίο Τύπου ο Γιώργος Μαρουλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ!

Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων «να συστρατευτούμε για την οργάνωση και περιφρούρηση» της απεργίας «στους καταπέλτες των πλοίων», «να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα μέσα και έξω από τα πλοία, να συγκρουστούμε με το σύνολο των προβλημάτων της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρούς εμπόρους, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της: «Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ με τη συμμετοχή μας, στον εορτασμό της 1ης Μάη διαδηλώνουμε μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που ακολουθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπηρετούν με συνέπεια την αύξηση της κερδοφορίας, του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ: Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μεταλλεργατών, Ελλήνων και μεταναστών, αψηφώντας τις προσπάθειες των εργοδοτών να τους τρομοκρατήσουν και να παρεμποδίσουν την ψηφοφορία, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Ψήφισαν 871 άτομα (865 το 2006) και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 871 ψήφους. Η ΔΑΣ αύξησε τον αριθμό των αντιπροσώπων για την ΠΟΕΜ από 8 σε 9 και για το ΕΚΑ, από 10 σε 11.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς -Ιθάκης του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση σήμερα, ώρα 7.30 μμ, έξω απ' το νοσοκομείο του Αργοστολίου. Διεκδικεί την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομές των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου, των Κέντρων Υγείας Σάμης και Ιθάκης και των Περιφερειακών Ιατρείων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Για όγδοη συνεχόμενη μέρα συνεχίζουν την κατάληψη Βρεφονηπιακού Σταθμού οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

ΑΔΕΔΥ: Να συγκαλύψει τις ευθύνες, το ότι αποδέχτηκε χωρίς καμιά αντίδραση την εισοδηματική πολιτική και γενικότερα τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, επιχειρεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ με την απόφαση που πήρε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας στις 15 Μάη. Είναι η ίδια πλειοψηφία που πριν λίγες βδομάδες είχε απορρίψει την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της ΤΑΔΗΣΥ, για κήρυξη απεργίας στις 16 Απρίλη. Η ΤΑΔΗΣΥ κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα, ενώ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, η οποία θα εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΩΝ: Το ταχύπλοο «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ», το οποίο έκανε δοκιμαστικό ταξίδι κενό επιβατών, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του στην προβλήτα, έπεσε με την πρύμνη στη μέση του «ΡΟΔΑΝΘΗ», το οποίο βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάζοντας επιβάτες. Από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανείς. Τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο γινόταν λόγος για βλάβη στα χειριστήρια του ταχύπλοου.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ: Η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ αποφάσισε χτες να συνεχιστεί και το Μάη η αποχή από την υπερωρία και την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Σε αυτό το διάστημα ο αγώνας θα κορυφωθεί με απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9 και 15 Μάη (λήγουν οι διορίες για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ