ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΛΑΣΙΘΙ - ΧΑΝΙΑ
Στάχτη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν, την Κυριακή, χωριά και καλλιεργήσιμες περιοχές στους Νομούς Χανίων και Λασιθίου. Οι συνολικά 14 φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστών, αλλά και των κατοίκων που προσπαθούσαν να τις σβήσουν. Τελικά, αργά χθες το μεσημέρι, όλες τέθηκαν υπό έλεγχο.

Στα Χανιά κάηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και ελαιόδεντρα στα χωριά Μεσκλά, Γεροβούνι, Ορθούνι, Σκινές και Χλιαρό του Δήμου Μουσούρων, στην περιοχή Σκορδαλλού, αλλά και τις Λουσακιές Κισάμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, εκκενώθηκαν οικισμοί, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Από τις φλόγες, δε γλίτωσε και ένα όχημα της Πυροσβεστικής.

Στη Σητεία, δεν απειλήθηκαν οικισμοί, αλλά κάηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ζώα, οδηγώντας κατοίκους και παραγωγούς σε απόγνωση. Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής, κοντά στη Μονή Τοπλού και την περιοχή του Παλαιόκαστρου.

Με αφορμή τις προχθεσινές πυρκαγιές, η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει πως τα όσα συνέβησαν δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». «Είναι η κατάληξη της εγκληματικής πολιτικής και της λειτουργίας των νόμων της "ελεύθερης αγοράς" που η κυβέρνηση υπηρετεί και διευκολύνει, ενώ αδιαφορεί για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει ο λαός και για τις περιουσίες, ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων». Επίσης, με δηλώσεις τους, τόσο ο Γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης, όσο και άλλα μέλη της ΝΕ τονίζουν την ανάγκη «να παρθούν, άμεσα, μέτρα στήριξης της παραγωγής, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής και να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και τα κενά στην Πυροσβεστική».

Επενδυτικά σχέδια...

Σημειώνεται ότι κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για τουριστικές επενδύσεις, όπως αυτό της εταιρείας MINOAN GROUP, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με το ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ». Αξίζει να θυμίσουμε ότι από το Μάρτη του 2007, ο «Ρ» ανέφερε πως μία έκταση 25.000 στρεμμάτων έχει περάσει στα χέρια της παραπάνω εταιρείας για 80 χρόνια, μετά από συμφωνία με τη Μονή Τοπλού. Σε αυτή την περιοχή, η αγγλική εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει 7.000 κλίνες, διασκορπισμένες σε 6 τουριστικά χωριά. Για την επένδυση έχουν εξασφαλιστεί πόροι από βρετανικές τράπεζες.

Για το θέμα είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, στις 11 Δεκέμβρη 2007, η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, ζητώντας να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τη ματαίωση της επένδυσης. Μία επένδυση που η Ε. Παντελάκη είχε χαρακτηρίσει ως «οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού - όπως επισήμαινε - πρόκειται για μία περιοχή με σπάνιες ομορφιές, μοναδικού αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας».

Κινητοποίηση στα διόδια των Τεμπών

Στον αποκλεισμό των διοδίων των Τεμπών προχώρησαν το περασμένο Σάββατο δυνάμεις του ΚΚΕ στη Λάρισα, επιτρέποντας τη διέλευση των οδηγών χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι. Σημειώνουμε ότι λόγω ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Οδού από την Πελασγία έως τη Λεπτοκαρυά οι οδηγοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν για κάθε διαδρομή 7,90 ευρώ έναντι 4 ευρώ που πλήρωναν (αύξηση 97,5%), ενώ οι οδηγοί των φορτηγών θα πληρώνουν αυξημένα διόδια από 147,50% έως 177%, ενώ οι ιδιοκτήτες δικύκλων 180% παραπάνω!

Κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ Λάρισας Τάσο Τσιαπλέ και τον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, απαίτησε να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια. Η μαχητική αυτή εκδήλωση ήταν η συνέχεια της αντίστοιχης κινητοποίησης στο σταθμό διοδίων στο Μοσχοχώρι που έγινε το Σάββατο 12 Απρίλη. Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν ρίξει τις μπάρες στα διόδια Ελευσίνας, Αφιδνών, Σχηματαρίου και Πελασγίας πριν από δύο εβδομάδες.

Οι οδηγοί εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τα διόδια και τα αυξημένα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Το ΚΚΕ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, θα συνεχίσει τον αγώνα για κατάργηση όλων των διοδίων και ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων στους δρόμους, ενάντια στο χαράτσι.

ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στο επίκεντρο η επιχειρηματική δράση

Την αποδοχή της φιλοσοφίας του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου ανέδειξε η σχετική ημερίδα που διοργάνωσε χτες η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Για την επίτευξη μάλιστα του παραπάνω στόχου προβλήθηκε η ...ανάγκη - σε ό,τι αφορά στο Λεκανοπέδιο - προώθησης της μητροπολιτικής οργάνωσης, και γενικά των συνενώσεων των υπαρχουσών δομών ανά την Ελλάδα.

Στον αντίποδα αυτής της φιλοσοφίας βρίσκεται το ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος του οποίου, βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε: «Το ΚΚΕ ξεκινά από την άποψη ότι η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, που προϋποθέτει κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό». Υπογράμμισε ότι «το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο είναι συμπληρωματικό του ΕΣΠΑ, του νομοθετικού πλαισίου για τα δημόσια έργα και τις ΣΔΙΤ, καθώς επίσης και της διοικητικής διαίρεσης της χώρας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του χωροταξικού σχεδιασμού: Η διεύρυνση της ατομικής ιδιοκτησίας της γης και η συγκέντρωσή της. Η εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική δράση σε δασικές εκτάσεις, ακτές και αιγιαλούς μέσω της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η συμβολή στην επιτάχυνση της αλλαγής χρήσης γης. Η κατάργηση των όποιων περιορισμών για τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στο όνομα της προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, παρεμβαίνοντας στην ημερίδα εκ μέρους της ΔΑΣ, υπογράμμισε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο υπαγορεύεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να βρει το κεφάλαιο νέους κερδοφόρους δρόμους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Πληγή η δράση του μεγάλου κεφαλαίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο πλανήτης μας και τη σημερινή μέρα, η οποία από το 1970 καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα της Γης. Η αιτία ασφαλώς γι' αυτήν την κατάσταση είναι γνωστή: Οφείλεται στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το στηρίζουν και που εκδηλώνεται με την εφόρμηση ακόμη και με πολέμους για την αρπαγή πλουτοπαραγωγικών πόρων, τη βιομηχανική ρύπανση, την υπερεκμετάλλευση της γης και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι τα τελευταία 30 χρόνια να έχουν καταστραφεί τροπικά δάση έκτασης ίσης με αυτή της ΕΕ, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε τριάμισι χρόνια καταστρέφεται δασική περιοχή έκτασης ίσης περίπου με την επιφάνεια της Γαλλίας. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου εξαιτίας της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Να μπει τέρμα στην ομηρία

Κινητοποίηση στα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ πραγματοποίησαν προχτές το μεσημέρι εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες, απαιτώντας να μπει ένα τέρμα στην ομηρία τους, ζητώντας: Την παροχή ασύλου, τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, ώστε να μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν ανθρώπινα. Να τους χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν προς όποια χώρα επιθυμούν.

«Είμαι καιρό χωρίς δουλειά, δεν έχω να ζήσω και θέλω να φύγω για άλλη χώρα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ούτε άσυλο μου δίνει, ούτε διαβατήριο. Είμαι φυλακισμένος εδώ», λέει στον «Ρ» ο Ζαχέρ Μαχμάτ.«Μας συλλαμβάνουν, μας λένε σε 1 μήνα πρέπει να έχετε φύγει, αλλά δε μας δίνουν χαρτιά για να περάσουμε τα σύνορα!», υπογραμμίζει.

«Οι Αφγανοί, όπως και οι Ιρακινοί και οι Σομαλοί, είναι περιπτώσεις που δεν μπορούν ούτε καν να τους απελάσουν (ανεφίκτου απελάσεως). Τους αφήνουν ομήρους, τους συλλαμβάνουν συνεχώς, ούτε τους νομιμοποιούν, ούτε διευκολύνουν τη μετάβασή τους σε άλλη χώρα», σημειώνει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ομάδας νομικής αρωγής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». «Οι ελληνικές κυβερνήσεις - συμπλήρωσε - είναι δέσμιες και συνένοχες στον κανονισμό του Δουβλίνου 2, που υποχρεώνει τη χώρα που επιλαμβάνεται της πρώτης αίτησης αλλοδαπού, να είναι υπεύθυνη να διεκπεραιώσει την υπόθεση μέχρι τέλους».

Τραγικός θάνατος στη χωματερή

«Σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της» εφαρμόζει η Ελλάδα, ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες. Η περίπτωση των αθλίων της Μανωλάδας αποκάλυψε τη θέση των μεταναστών στο σύγχρονο καπιταλιστικό «παράδεισο» με τα μεροκάματα των 23 ευρώ και τις συνθήκες τρομοκρατίας. Ομως, ο «παράδεισος» δεν σταματά εδώ.

Οπως συνέβη με την άτυχη 17χρονη από τη Ρουμανία, που την περασμένη Παρασκευή βρήκε τραγικό θάνατο στη χωματερή των Α. Λιοσίων. Η ίδια δεν πρόλαβε να ενηλικιωθεί, ενώ το εφτά μηνών παιδί που ζούσε μέσα στα σπλάχνα της δεν πρόλαβε να δει το φως της μέρας και να τραγουδήσει το πρώτο του κλάμα. Οι ζωές τους συντρίφτηκαν από μια μπουλντόζα, την ώρα που η «άγουρη» μάνα έψαχνε να βρει μέσα στα σκουπίδια ληγμένα τρόφιμα για να τραφεί. Τα τελευταία χρόνια δίπλα από τη χωματερή έχει δημιουργηθεί καταυλισμός 300 Τσιγγάνων από βαλκανικές χώρες, οι οποίοι ζουν μαζεύοντας ληγμένες κονσέρβες και γάλατα που πετούν φορτηγά βιομηχανιών για να χορτάσουν την πείνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ