ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νέες ανατροπές με πόρισμα - λαγό

Το «πόνημα» της επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση παρουσίασε χτες ο πρόεδρός της Ι. Κουκιάδης. Την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά συζήτησε η κυβερνητική επιτροπή

Η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά παρουσίασε τις διαδικασίες για τις ενοποιήσεις ταμείων και τις συγχωνεύσεις που θα επιφέρουν σοβαρές περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την υπουργό, με τη συμπλήρωση ενός τετραμήνου από την ψήφιση του νόμου θα γίνουν οι πρώτες ενοποιήσεις ταμείων στο ΙΚΑ και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις άλλων ταμείων.

Ερωτηθείσα για το πόρισμα της Επιτροπής Κουκιάδη και τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που ετοιμάζονται, η υπουργός Απασχόλησης ισχυρίστηκε ότι «οι επιστημονικές επιτροπές κάνουν εκθέσεις» αλλά «την πολιτική και τις αποφάσεις για την εργασιακή πολιτική, τη χαράσσει και την εφαρμόζει μόνο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός».

Αυτό που δεν είπε η υπουργός Απασχόλησης είναι το γεγονός ότι αυτή η Επιτροπή δεν είναι αυτο-δημιούργητη, ούτε πήρε μόνη της την πρωτοβουλία να συντάξει τη σχετική έκθεση για την εφαρμογή της ευελιξίας. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή συγκροτήθηκε τον Μάρτη του 2007 με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και με αντικείμενο της έρευνας τις ρυθμίσεις που απαιτούνται «προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σύζευξης της ευελιξίας με ασφάλεια (flexicurity)». Δηλαδή για το πώς θα προωθηθεί μια από τις βασικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αποτυπωθεί και στην Πράσινη Βίβλο για την αναμόρφωση του εργατικού δικαίου στην ΕΕ, το οποίο τα επιτελεία της Ενωσης θεωρούν δύσκαμπτο!

Πόρισμα για κάθε χρήση

Χτες, η ίδια Επιτροπή και ο επικεφαλής της, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουκιάδης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και δημοσιοποίησαν την Εκθεση, για την οποία η κυβέρνηση - για προφανείς λόγους - παριστάνει την ανήξερη. Και αυτοί οι λόγοι παρά και τους ισχυρισμούς των συντακτών της, αποβλέπουν ξεκάθαρα στην παραπέρα ενίσχυση της «ευελιξίας» και όχι στην ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων.

Αλλωστε στην ίδια την Εκθεση, ευθέως διατυπώνεται η άποψη πως πρέπει να μεταφερθεί το κέντρο βάρους της προστασίας «από την προνομιακή προστασία ολίγων σε ελαστικότερη αλλά καθολική προστασία για το σύνολο των εργαζομένων»! Να γιατί η κυβέρνηση δε θέλει - προς το παρόν τουλάχιστον - να χρεωθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας Εκθεσης. Περιμένει τον κατάλληλο πολιτικά χρόνο να ανοίξει το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, αφού πρώτα θα έχει ξεμπερδέψει με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πικετοφορίες για την ακρίβεια

Από τη χτεσινή πικετοφορία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πικετοφορία στην Αθήνα
Την πολιτική της κυβέρνησης που τους καταδικάζει στην ανέχεια, και τη φτώχεια, με συντάξεις πείνας και αυξήσεις - κοροϊδία, κατήγγειλαν χτες για ακόμα μια φορά οι συνταξιούχοι σε Αθήνα (φωτ.) και Πειραιά, πραγματοποιώντας πικετοφορίες στις αγορές των δυο πόλεων.

Στην Αθήνα, το ραντεβού είχε οριστεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Λίγο πριν ξεκινήσει η διαμαρτυρία, ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι οι συνταξιούχοι δε βιώνουν μέρες ανάστασης, αλλά μέρες σταύρωσης, καθώς το πενιχρό τους εισόδημα δεν τους επιτρέπει να κάνουν τα στοιχειώδη. Κάλεσε τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, ενώ - όπως υπογράμμισε - ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί μετά το Πάσχα. Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι, φωνάζοντας συνθήματα, διέσχισαν τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου και Αιόλου για να καταλήξουν και να ολοκληρώσουν τη διαμαρτυρία τους στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στον Πειραιά, οι συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πραγματοποίησαν πικετοφορία στην αγορά του Πειραιά.

Κάλεσμα αγώνα για το Θριάσιο Νοσοκομείο

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών του Θριάσιου νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Συνδέσμων ΟΤΑ - ΝΠΔΔ ΟΤΑ περιοχής Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας, Βίλιων, Ερυθρών, Μαγούλας και Κοινότητας Οινόης.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του Θριάσιου Νοσοκομείου που αφήνουν απλήρωτους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τις εφημερίες και τις βάρδιες πέντε μηνών. Τονίζοντας ότι το πρόβλημα αυτό, αλλά και συνολικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Θριάσιο και τα άλλα δημόσια νοσοκομεία, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σύλλογος προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα από σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής που θα οργανώνει πανθριασικές κινητοποιήσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου και των ΚΥ, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των υγειονομικών και θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Πανεξόρμηση στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά εξορμούν σήμερα και αύριο οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Θα βρίσκονται εκεί από τα χαράματα μέχρι το βράδυ, όσο θα έχει αναχωρήσεις πλοίων, μοιράζοντας την ανακοίνωση του ΚΚΕ που απευθύνει το κάλεσμα της αγωνιστικής οργάνωσης δυνάμεων για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική που έχει μετατρέψει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε τσιφλίκι των εφοπλιστών, για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι προωθούμενες αλλαγές

Με το πόρισμα Κουκιάδη, η κυβέρνηση θέτει στην ημερήσια διάταξη αντιδραστικές αλλαγές όπως:

  • Η απελευθέρωση των απολύσεων. Οι παράνομες απολύσεις θα μπορούν να γίνονται αρκεί ο εργοδότης να πληρώνει μεγαλύτερη αποζημίωση. Ενώ η Πολιτεία δε θα μπορεί να απαγορεύσει απολύσεις.
  • Η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης. Προβλέπεται μάλιστα η ανάληψη από το κράτος - δηλαδή τους εργαζόμενους - των πρόσθετων βαρών που αναλαμβάνει ο εργοδότης που απασχολεί μερικώς απασχολούμενους.
  • Η αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων. Δηλαδή, διαμόρφωση στρατιών απασχολήσιμων που θα περιφέρονται από δουλειά σε δουλειά και από επάγγελμα σε επάγγελμα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, αντί της σταθερής εργασίας.
  • Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Με την εμπέδωση και προώθηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και μάλιστα μέσα από συλλογικές συμβάσεις.
  • Η παραπέρα εξάπλωση της προσωρινής απασχόλησης (ενοικίαση) και όλων των μορφών ευέλικτης απασχόλησης.
  • Ο περιορισμός των επιδομάτων ανεργίας και προστασίας των ανέργων. Πρόσχημα θα αποτελέσουν οι δήθεν περισσότερες ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Υποταγή ολόκληρης της εκπαίδευσης στο κεφάλαιο και μετατροπή των εκπαιδευτικών μονάδων σε «κέντρα διά βίου μάθησης». Στόχος, η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό.
ΠΑΜΕ
Πόρισμα υπαγορευμένο από το κεφάλαιο

Σχολιάζοντας το πόρισμα Κουκιάδη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Η κυβέρνηση μετά την επίθεσή της στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προετοιμάζει νέα ενάντια στις εργασιακές σχέσεις και σε άλλα εργατικά δικαιώματα. Η "επιτροπή" Κουκιάδη είναι μια κατασκευασμένη επιτροπή από την κυβέρνηση με στόχο να υλοποιήσει τις υπαγορευμένες αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτές οι επιλογές στόχο έχουν την παραπέρα εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, την κατάργηση της πλήρους και σταθερής δουλειάς, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των αποζημιώσεων.

Σ' αυτή την επιτροπή συμμετέχουν στελέχη των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Η εργατική τάξη της χώρας μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της για τη στάση της κάθε πολιτικής δύναμης. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν και να απορρίψουν αυτές τις αντεργατικές πολιτικές. Να δώσουν μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση στον ΣΕΒ, στην κυβέρνηση, στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με τη συμμετοχή τους στην απεργία της 1ης Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα στις 10.30 το πρωί στο Σύνταγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ