Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νέες ανατροπές με πόρισμα - λαγό

Το «πόνημα» της επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση παρουσίασε χτες ο πρόεδρός της Ι. Κουκιάδης. Την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά συζήτησε η κυβερνητική επιτροπή

Η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά παρουσίασε τις διαδικασίες για τις ενοποιήσεις ταμείων και τις συγχωνεύσεις που θα επιφέρουν σοβαρές περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την υπουργό, με τη συμπλήρωση ενός τετραμήνου από την ψήφιση του νόμου θα γίνουν οι πρώτες ενοποιήσεις ταμείων στο ΙΚΑ και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις άλλων ταμείων.

Ερωτηθείσα για το πόρισμα της Επιτροπής Κουκιάδη και τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που ετοιμάζονται, η υπουργός Απασχόλησης ισχυρίστηκε ότι «οι επιστημονικές επιτροπές κάνουν εκθέσεις» αλλά «την πολιτική και τις αποφάσεις για την εργασιακή πολιτική, τη χαράσσει και την εφαρμόζει μόνο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός».

Αυτό που δεν είπε η υπουργός Απασχόλησης είναι το γεγονός ότι αυτή η Επιτροπή δεν είναι αυτο-δημιούργητη, ούτε πήρε μόνη της την πρωτοβουλία να συντάξει τη σχετική έκθεση για την εφαρμογή της ευελιξίας. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή συγκροτήθηκε τον Μάρτη του 2007 με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και με αντικείμενο της έρευνας τις ρυθμίσεις που απαιτούνται «προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σύζευξης της ευελιξίας με ασφάλεια (flexicurity)». Δηλαδή για το πώς θα προωθηθεί μια από τις βασικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αποτυπωθεί και στην Πράσινη Βίβλο για την αναμόρφωση του εργατικού δικαίου στην ΕΕ, το οποίο τα επιτελεία της Ενωσης θεωρούν δύσκαμπτο!

Πόρισμα για κάθε χρήση

Χτες, η ίδια Επιτροπή και ο επικεφαλής της, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουκιάδης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και δημοσιοποίησαν την Εκθεση, για την οποία η κυβέρνηση - για προφανείς λόγους - παριστάνει την ανήξερη. Και αυτοί οι λόγοι παρά και τους ισχυρισμούς των συντακτών της, αποβλέπουν ξεκάθαρα στην παραπέρα ενίσχυση της «ευελιξίας» και όχι στην ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων.

Αλλωστε στην ίδια την Εκθεση, ευθέως διατυπώνεται η άποψη πως πρέπει να μεταφερθεί το κέντρο βάρους της προστασίας «από την προνομιακή προστασία ολίγων σε ελαστικότερη αλλά καθολική προστασία για το σύνολο των εργαζομένων»! Να γιατί η κυβέρνηση δε θέλει - προς το παρόν τουλάχιστον - να χρεωθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας Εκθεσης. Περιμένει τον κατάλληλο πολιτικά χρόνο να ανοίξει το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, αφού πρώτα θα έχει ξεμπερδέψει με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ