ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αμεση εφαρμογή του προληπτικού φακελώματος προωθεί η ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Τη γερμανική πρωτοβουλία για την «αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας, όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος», κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι αθώα, ούτε τεχνικού χαρακτήρα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης και η έκθεση που συζητούμε δεν έχει αθώο, τεχνικό χαρακτήρα, όπως παρουσιάζεται. Ρυθμίζουν τις τεχνικές και διοικητικές προϋποθέσεις για τη γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του προληπτικού φακελώματος που θεσμοθετεί η Σύμβαση του Προυμ, η οποία εντάχθηκε στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από λίγους μήνες».

Οπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, «στοιχεία DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες κάθε είδους συγκεντρώνονται, επεξεργάζονται και ανταλλάσσονται αυτοματοποιημένα και με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ανάμεσα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς των κρατών - μελών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί να βρίσκεται ακόμη και υπό προληπτική παρακολούθηση και "φακέλωμα", αρκεί οι διωκτικές αρχές να θεωρούν ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι μελλοντικά μπορεί να διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Ολοι, δηλαδή, είναι ένοχοι, πριν να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι»!

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η έκθεση που συζητούμε προχωράει ένα βήμα ακόμα: Στη νομιμοποίηση αυτού του φακελώματος ανοίγοντας την πόρτα για την καταχώριση και ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν πολιτικές απόψεις, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, κομματική ή συνδικαλιστική ένταξη. Τι τα χρειάζεστε όλα αυτά; O πραγματικός στόχος, ο μεγάλος σας φόβος δεν είναι ούτε η τρομοκρατία, ούτε το οργανωμένο έγκλημα, αλλά οι λαοί και τα κινήματά τους.

Θέλετε να φακελώσετε, να απαγορεύσετε και να τρομοκρατήσετε όποιον αμφισβητεί την πολιτική σας! Γι' αυτό και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουμε αυτήν την έκθεση».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ καλεί «τους λαούς να καταδικάσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, Σύμβαση του Προυμ, να αντισταθούν και να ακυρώσουν την εφαρμογή της».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Πατρικές επιπλήξεις» προς την Τουρκία

Ψηφίστηκε η έκθεση προόδου σχετικά με τη γειτονική χώρα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενα ακόμα ευχολόγιο, με χαρακτήρα «πατρικής επίπληξης», ήταν η έκθεση προόδου όσον αφορά στην Τουρκία, για το 2007, που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε με 53 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα το βράδυ. Η επίπληξη ήταν ήπια, όπως σημειώθηκε, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να συνεχίσει τις ενταξιακές μεταρρυθμίσεις της με μεγαλύτερη ένταση. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ και δε σχετίζονται ούτε με τα λαϊκά προβλήματα, ούτε με την 34χρονη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι τουρκικές αρχές θα πρέπει, «σε πνεύμα καλής γειτονίας, να αναπτύξουν τον διάλογο με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ώστε να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα» και «όλες τις εκκρεμείς διαφορές που έχει με τρόπο ειρηνικό και σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ».

Κατά τ' άλλα, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν «τη δέσμευση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι το 2008 θα είναι το έτος των μεταρρυθμίσεων», καλώντας τον να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, «αξιοποιώντας την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια σύγχρονη και ευημερούσα δημοκρατία, βασιζόμενη σε ένα κοσμικό κράτος και σε μια πλουραλιστική κοινωνία».

Οπως ήταν φυσικό, η κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε την «ανησυχία» της αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η προσφυγή στην τουρκική Δικαιοσύνη με στόχο την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει «να σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της Βενετίας σε σχέση με την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων». Ζήτησαν δε από την κυβέρνηση, κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «να σεβαστεί τον πλουραλισμό και την πολυμορφία μιας λαϊκής και δημοκρατικής Τουρκίας, επιδεικνύοντας συμβιβαστικό πνεύμα σε σχέση με σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Οσον αφορά στο Κυπριακό οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν γενικά στην ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος, ενώ χαιρέτισαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, στις 21 του Μάρτη, καλώντας τις δύο πλευρές να «αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα, ώστε να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, βάσει των αρχών επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ». Γίνεται φανερό ότι αγγίζουν επιφανειακά το θέμα ενώ υποστηρίζουν ότι «η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης».

Στην έκθεση γίνεται «έκκληση» για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτεται η «παρθενογένεση» από την ελληνοκυπριακή πλευρά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το νέο κράτος της Κύπρου που θα προκύψει μετά τη λύση, να είναι συνέχεια της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέδειξε ως «κόκκινη γραμμή» για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε προσπάθεια προώθησης της ιδέας της «παρθενογένεσης» είναι κατηγορηματικά απορριπτέα, ενώ και η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν θα προκαλέσει επιπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με προϋπόθεση την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι η Συμφωνία της 21ης Μάρτη δεν περιλαμβάνει αυτή τη θέση, καθώς στόχος του ήταν η έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και «το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων είναι κάτι που θα διαμορφωθεί», ωστόσο η «θέση μας είναι σαφέστατη για τη μορφή της λύσης». Υπογράμμισε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση η υπόθεση Σχέδιο Ανάν, έχει τελειώσει, καθώς δοκιμάστηκε και απέτυχε οικτρά και λόγω της γενικής φιλοσοφίας του αλλά και προβληματικών προνοιών του.

Ο Μ. Κυπριανού τόνισε ως δύσκολα ζητήματα στην πορεία του Κυπριακού το «εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τις περιουσίες, κάποιες συνταγματικές πτυχές, τους έποικους, που για μας είναι καυτό ζήτημα, και την επιστροφή προσφύγων».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τα δημοψηφίσματα και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, δήλωσε ότι ο ίδιος τρέφει ελπίδες ότι μπορούν να γίνουν βήματα για λύση του Κυπριακού, ενώ αναφερόμενος στην έναρξη της εργασίας των τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, είπε ότι φαίνεται πως τέσσερα χρόνια αδιεξόδου έχουν ξεπεραστεί.

Στο μεταξύ σε νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή του Ελληνοκύπριου πρόσφυγα Ιωάννη Δημάδη, η Τουρκία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση στους κληρονόμους του, ύψους 835.000 ευρώ για απώλεια χρήσης περιουσίας.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να ενισχύσουμε το έργο της

Την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου να ανταποκριθεί στο σημαντικό της έργο, της περίθαλψης αγωνιστών και της αντιμετώπισης των αυξημένων τους αναγκών μπροστά στις γιορτές.

Πρόκειται για θύματα πολιτικών διώξεων, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα αντί ανταμοιβής διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλειές τους και σήμερα ένα μέρος τους μένει αβοήθητο, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας, που αρνήθηκε την υλική τους αποκατάσταση με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» στέκεται στο πλευρό τους ενισχύοντάς τους σε μηνιαία βάση με μικρά χρηματικά βοηθήματα και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της, η «Δημοκρατική Μέριμνα» δεν εγκαταλείπει τους ανθρώπους αυτούς αβοήθητους. Χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά την προσφορά και τη βοήθεια όλων μας και ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ανταπόκριση στο κάλεσμά της.

Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, Τ.Κ. 106 78 (τηλ. 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13129/592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ