Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτεται η «παρθενογένεση» από την ελληνοκυπριακή πλευρά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Το νέο κράτος της Κύπρου που θα προκύψει μετά τη λύση, να είναι συνέχεια της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέδειξε ως «κόκκινη γραμμή» για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε προσπάθεια προώθησης της ιδέας της «παρθενογένεσης» είναι κατηγορηματικά απορριπτέα, ενώ και η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν θα προκαλέσει επιπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με προϋπόθεση την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι η Συμφωνία της 21ης Μάρτη δεν περιλαμβάνει αυτή τη θέση, καθώς στόχος του ήταν η έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και «το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων είναι κάτι που θα διαμορφωθεί», ωστόσο η «θέση μας είναι σαφέστατη για τη μορφή της λύσης». Υπογράμμισε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση η υπόθεση Σχέδιο Ανάν, έχει τελειώσει, καθώς δοκιμάστηκε και απέτυχε οικτρά και λόγω της γενικής φιλοσοφίας του αλλά και προβληματικών προνοιών του.

Ο Μ. Κυπριανού τόνισε ως δύσκολα ζητήματα στην πορεία του Κυπριακού το «εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τις περιουσίες, κάποιες συνταγματικές πτυχές, τους έποικους, που για μας είναι καυτό ζήτημα, και την επιστροφή προσφύγων».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τα δημοψηφίσματα και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, δήλωσε ότι ο ίδιος τρέφει ελπίδες ότι μπορούν να γίνουν βήματα για λύση του Κυπριακού, ενώ αναφερόμενος στην έναρξη της εργασίας των τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, είπε ότι φαίνεται πως τέσσερα χρόνια αδιεξόδου έχουν ξεπεραστεί.

Στο μεταξύ σε νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή του Ελληνοκύπριου πρόσφυγα Ιωάννη Δημάδη, η Τουρκία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση στους κληρονόμους του, ύψους 835.000 ευρώ για απώλεια χρήσης περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ