Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ναι μεν αλλά... και για την Ευρωσυνθήκη

Την απουσία των ...δημοκρατικών εγγυήσεων, όπως είναι η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, του ευρωπαϊκού και των εθνικών κοινοβουλίων, στην υιοθέτηση της Ευρωσυνθήκης, βρήκε να επισημάνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες σχετικά με το θέμα, ενδύοντας το αίτημα για δημοψήφισμα με κάμποσες αυταπάτες σχετικά με την ΕΕ, τη μήτρα δηλαδή που τη γέννησε, ακυρώνοντας έτσι τη δυναμική του. Πολύ περισσότερο που, άλλοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν και θετικά στην Ευρωσυνθήκη, ιδιαίτερα στον τομέα που αφορά στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας!

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωσυνθήκη δεν επικυρώνει και σφραγίζει, αλλά «δεσμεύει την ΕΕ σε πολιτικές ελεύθερων και ανεξέλεγκτων αγορών, απορρίπτει το κοινωνικό κράτος, καλλιεργεί τη στρατιωτικοποίηση και την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και στερεώνει το θεσμικό έλλειμμα δημοκρατίας λειτουργίας της ΕΕ» (...) «η Συνθήκη αυτή έτσι γίνεται (!) αναχρονιστική και αντιδραστική».

Ο Αλ. Αλαβάνος δεν παρέλειψε να προτάξει τους αναγκαίους ελιγμούς, στους οποίους καταφεύγουν άλλες κυβερνήσεις σαν παράδειγμα προς μίμηση, λέγοντας «βλέπουμε τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ να προχωρούν σε προωθημένα μέτρα έξω από τη φιλοσοφία τους, όπως είναι οι εθνικοποιήσεις». Ενώ ανέφερε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ένα συνονθύλευμα αυταπατών αποπροσανατολιστικών για το λαό όπως «κοινωνικό, αναπτυξιακό, οικολογικό έλεγχο της αγοράς» και την «αποδέσμευση των πολιτικών στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ».

Ο Αλ. Αλαβάνος παραδέχτηκε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχουμε ακριβώς την ίδια γενική προσέγγιση για το εγχείρημα της ΕΕ», ωστόσο εξήρε το ότι κατόρθωσαν να καταλήξουν σ' «αυτές τις κοινές θέσεις».

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μπανιάς επισήμανε ότι... αποφεύγεται οτιδήποτε θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως γνώρισμα Συντάγματος και τέτοια κατά τη γνώμη τους είναι η αναφορά στη σημαία και τον ύμνο και η τυπική θεσμοθέτηση Υπουργού Εξωτερικών! Ενώ στα θετικά της Ευρωσυνθήκης ενέταξε ότι προσδίδει νομική ισχύ στο «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων». Σε ό,τι δε αφορά στην κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «κάνει σημαντικό βήμα η Συνθήκη. Και στους δύο αυτούς τομείς η πολιτική ασκείται υπέρ των θεμελιωδών αρχών και συμφερόντων της Ενωσης» (...) και πως «είναι φανερό ότι η Κοινή - Εξωτερική Πολιτική, και Πολιτική Αμυνας, αποσκοπεί σε αναβάθμιση του ρόλου της Ενωσης στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ»! Εντύπωση προκάλεσε η απλή παράθεση των προβλέψεων της Ευρωσυνθήκης για μια σειρά ζητήματα, χωρίς κανενός είδους σχολιασμό από μέρους του.

Την ειρωνεία επιστράτευσε ο Αλ. Αλαβάνος ερωτώμενος από δημοσιογράφο για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είπε: «Ανοίξτε το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού. Και το παλιό και το καινούριο». Ενώ συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ τάσσεται κατά των συμφώνων σταθερότητας.

Ενώ ο Γ. Μπανιάς ένιωσε την ανάγκη να συμπληρώσει λέγοντας «ότι το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή λειτουργεί δυστυχώς με έναν τρόπο τον οποίο δε θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω» (!) και «Θα πεθάνουμε φαίνεται με το Μάαστριχτ που το ψήφισε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ»! Ενώ τόλμησε να κατηγορήσει το ΚΚΕ για «τυμβωρυχία»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ