Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ξέφρενη οργή

Εργάτες γης από τα γεννοφάσκια...
Εργάτες γης από τα γεννοφάσκια...
Δεκαεφτά χρόνων. Το κορίτσι που έψαχνε στα σκουπίδια για φαγητό. Και «χάθηκε» κάτω από μια μπουλντόζα (δεν τολμά η πένα να γράψει καν τη λέξη σκοτώθηκε). Μ' ένα μωρό στην κοιλιά, έτοιμο να βγει στο φως του ήλιου.

Πόσο είναι η κόρη σου που ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις στο πανεπιστήμιο; Αλλοι κόσμοι, ή, χάσαμε το μέτρο της ξέφρενης οργής;

Και να πεις πως είμαστε καμιά «άρια φυλή»...

Πριν από πολλά χρόνια μια άλλη έγκυος χάθηκε δουλεύοντας στη μηχανή μιας «Επίλεκτης» βιομηχανίας στη Ναύπακτο, με το μωρό μέσα της. Ο βιομήχανος ζει και βασιλεύει και μαζί του πίνουν στην κερδοφορία των μετοχών του και οι μέτοχοι.

Πού να θυμάσαι και πώς να οργίζεσαι; Ειδικά όταν σε βομβαρδίζουν με ενοχές:

Καταναλώνεις; Ρυπαίνεις. Αρα πρέπει να πληρώσεις.

Δεν καταναλώνεις; Πλήττεται ο ανταγωνισμός. Πάλι πρέπει να πληρώσεις.

Πρέπει και να καταναλώνεις και να αυξάνονται τα κέρδη; Κανένα πρόβλημα!

Ηρθε η ώρα για την απόλυτη κυριαρχία των μεταλλαγμένων.

Οχι πια μόνο σόγια, αλλά τα πάντα. Κύρια το κρέας. Αυτό πάνω στο οποίο - με τη βοήθεια της φωτιάς κι αφού είχε παίξει το ρόλο της η εργασία - βασίστηκε ανεπίστρεπτα πλέον η μετάλλαξη του ζώου από τον πίθηκο στον άνθρωπο (οι πρωτεΐνες στο κρέας), ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί με μια μετάλλαξη που δεν ξέρουμε τι άνθρωπο θα φέρει, ξέρουμε όμως ότι θα είναι κερδοφόρα.

Αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο. Το κέρδος. Κι εσύ πρέπει να αποφασίσεις. Δε γίνεται να είσαι και υποστηριχτής της ανταγωνιστικότητας - άρα κυνήγι του κέρδους με κάθε τρόπο και μέσο - και παράλληλα να θες να ζήσεις σαν άνθρωπος. Ο ανταγωνισμός είναι αναγκαστική επιστροφή στο ζώο. Θα βρεθούν πολλοί οικολόγοι να σου πουν ότι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη. Βέβαια, όταν θα καταλάβεις ότι κάτι «ΜΚΟ» του τύπου «τα δικαιώματα των ζώων» δεν είναι φίλοι, αλλά έμποροι, θα είναι αργά, καθώς θα έχεις βγάλει ήδη προβοσκίδα από τις διαρκείς μεταλλάξεις. Προς το παρόν όμως, εσύ πρέπει τώρα να αποφασίσεις.

Ειδικά τώρα, που η επιστήμη σού προσφέρει τα δεδομένα:

Διατροφική κρίση; Πεθαίνει κόσμος από την πείνα; Ψάχνεις να βρεις γιατί ξαφνικά τόσο ενδιαφέρον από τους καπιταλιστές για την πείνα; Απαντάνε ήδη τα σχετικά ρεπορτάζ: Υπό την απειλή της πείνας, τα μεταλλαγμένα τα προβάλλουν οι καπιταλιστές ως αναγκαστική λύση. Η κατανάλωση κρέατος, μάλιστα, συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου εκτιμούν οι οικολόγοι. Τι καλύτερο θα μπορούσε να πει η British Petroleum; Κοίτα να δεις, τελικά, πώς συναντιούνται τα μεγάλα πνεύματα. Και από πίσω έρχεται και ο πρόθυμος ερευνητής να αποδείξει πως η λύση είναι στο οικολογικό εμπόριο, το νέο κόλπο για περισσότερα κέρδη.

Και μετά σου λέει πως ανακάλυψαν στην Αμερική ότι διάφοροι στρατιωτικοί αναλυτές δεν ήταν τίποτα άλλο από μισθωτοί της κυβέρνησης για να προωθήσει τον πόλεμο. Θα περάσουν άλλα τριάντα χρόνια για να ανακαλύψουν ότι κι άλλοι αναλυτές δεν είναι τίποτα άλλο από πράκτορες εταιρειών που πλασάρουν προϊόντα, ακόμα χειρότερα, πλασάρουν τρόπο ζωής που να φέρνει περισσότερα κέρδη με πλήρη συνείδηση της μετάλλαξης που θα τα συνοδεύει.

Πάμε στα «δικά μας»: Ρωτάνε διάφοροι γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση στο θέμα της φράουλας. Πώς δεν πήρε θέση; Δικοί του είναι και οι δήμαρχοι και οι νομάρχες και μερικοί από τους τσιφλικάδες που παριστάνουν τους αγρότες.

Ασε τους άλλους, του σιναφιού μας, των δημοσιογράφων, που ποτέ δεν ξέρουν. Μαθαίνουν μόνο όταν βλέπουν στον ορίζοντα κίνδυνο για την ίδια την εξουσία της τάξης που υπηρετούν. Οπως τώρα που έφτασαν φίλιες προς το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις, να του στέλνουν σήμα κινδύνου ότι την ώρα που ο αρχηγός του κάνει ποδήλατο, άλλος αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή.

Τι σου είναι κι αυτή η φύση; Απεχθάνεται το κενό... Ευτυχώς!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ