ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
Σελ. /28
«Εδώ είναι ο παράδεισος... »

Του Νεκτάριου Χασσάνδρα από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Του Νεκτάριου Χασσάνδρα από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Πραγματικό «shopping therapy» σημαίνει αυτό που προτείνουμε στη βάση της σελίδας: Μια βόλτα στην Αλσατία, ψωνίζεις μια Μπουγκάτι και κάνεις τον Δ. Ρίζο του «Αδέσμευτου» να σκάσει. Μια ζωή με την πλουτοκρατία νταλαβερίζεται, όλο κάτι Πόρσε και Φεράρι βλέπει γύρω του. Γι' αυτό ασχολείται ακόμα με τους μίζερους που μιλάνε για την τιμή του αρνιού. Πού να ξέρει ότι οι εργάτες ψωνίζουνε ήδη αλλού. Από Αλσατία και πέρα...

Μόνο το ΠΑΣΟΚ την έχει πιάσει τη δουλειά και αντί να ασχολείται με πεζά πράγματα, όπως οι αυξήσεις του ενός ευρώ στο μεροκάματο που υπογράφει η ΓΣΕΕ, χτίζει δίκτυα καταναλωτών.

Δίκτυο καταναλωτών είναι αυτό που σου στέλνει SMS με τις παρακάτω οδηγίες: Πήγαινε Νίκαια, έχει σε καλή τιμή χαρτί υγείας. Μετά να πας στη Δάφνη, ο φούρνος βγάζει σήμερα σε προσφορά το χτεσινό ψωμί. Ανέβα κατά Κυψέλη, φέρανε άσπρο τυρί από τη Δανία σε καλή τιμή. Γύρνα μετά στο Περιστέρι για πατάτες Μαρόκου.

Θες, δε θες μια Μπουγκάτι για ένα τέτοιο «shopping therapy»;

Βέβαια, το μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ είναι πως δεν έχει ιδέα - ή κάνει πως δεν έχει ιδέα - για το τι συμβαίνει πράγματι σε μια εργατική οικογένεια. Αλλιώς δε θα μίλαγε για έλλειμμα 350 ευρώ, το οποίο μάλιστα καλύπτεται με ψιλοπερικοπές. Ασε που δε μας λέει το μυστικό και μας αφήνει να ψάχνουμε την επόμενη τράπεζα...

Οταν γράφουν ορισμένοι ότι «τούνελ ακρίβειας εξανεμίζει τους μισθούς» περνάνε την άποψη ότι οι μισθοί είναι καλοί, αλλά χαλάει τη σούπα η αγορά. Ετσι αντί να ζητάς ουσιαστικούς μισθούς, τρέχα σ' ένα καταναλωτικό δίκτυο.

Ομως, ο Δημήτρης και η Νίκη, που έμειναν απλήρωτοι να κάνουν Πάσχα, δεν πάσχουν από την ακρίβεια αλλά από την άδεια τσέπη.

Οπως ο παππούς που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη, δε θα δώσει στο βαπόρι 16 χιλιάρικα σε δραχμές (έτσι τα μετράει ακόμα) για να έρθει στην Αθήνα να δει τα εγγόνια και δε θα δώσει βεβαίως ούτε η οικογένεια 16 επί 4 για να πάει να τον δει.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είναι θέμα ακρίβειας. Είναι θέμα ιδιοκτησίας. Τα πλοία ανήκουν στους εφοπλιστές, αυτοί καθορίζουν τις τιμές. Το κρέας το ελέγχουν πέντε έμποροι, την μπακαλική τρία μονοπώλια. Τέτοιες μέρες οι οικογένειες παίρνουν δάνειο για τα τελευταία φροντιστήρια και ψάχνουν τράπεζα για νέο δάνειο στην περίπτωση που το παιδί περάσει σε άλλη πόλη, που σημαίνει 400-600 ευρώ νοίκι και μαζί με τη διατροφή πάνω από 1.000, δηλαδή ένα μισθό. Αυτά στενάζουν μια λαϊκή οικογένεια.

Αυτός ο στεναγμός πρέπει κάποια στιγμή να χτυπήσει τον αντίπαλο. Μπορεί το όνομα να αλλάζει με τα χρόνια, πότε ΠΑΣΟΚ, πότε ΝΔ, τώρα πλασάρεται και το συμπλήρωμά τους ο ΣΥΝ, για τα λαϊκά στρώματα, όμως, ο ένοχος είναι ένας.

Ασφαλώς και δε θα κάνουν επανάσταση οι εργάτες πασχαλιάτικα, αλλά Κυριακή κοντή γιορτή, την ερχόμενη Πέμπτη είναι Πρωτομαγιά. Ηδη οι βιομήχανοι και το δημόσιο δίνουν άδειες - γέφυρες έτσι ώστε στα αστικά κέντρα να είναι όσο το δυνατό λιγότεροι.

Κι όμως, οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι δυνατές. Πρέπει να είναι μαζικές. Πρέπει να είναι κατακόκκινες. Πρέπει να δείχνουν τον ένοχο. Να σηματοδοτούν ένα βήμα μπροστά...

Σημαίνει: Δε θα φύγουμε, όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά γιατί θέλουμε να είμαστε εδώ. Στην Αθήνα μες στο κέντρο!

Ασχετο: Η δημοκρατία πήρε τα μέτρα της. Τώρα ψηφοφορίες μόνο στη Βουλή, που είναι εξασφαλισμένες οι πλειοψηφίες. Ετσι θα μπορούν και οι διάφοροι Αλαβάνοι να το παίξουνε καμπόσοι αφού με δεδομένη την πλειοψηφία μπορούν να λένε μπαρούφες περί των συμφώνων σταθερότητας και να καταπίνουν τις 4 ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για τις οποίες από την ψήφισή τους ακόμα κάνουνε γαργάρα. Και για την ανατροπή των οποίων τεσσάρων ελευθεριών του κεφαλαίου δεν αρκούν ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά οργάνωση των από κάτω για μεγάλα και δύσκολα πράγματα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ

SHOPPING THERAPY: «Οταν το αποφασίσετε, θα ταξιδέψετε στην Αλσατία για να πάρετε μέρος στην τελετουργία της παραγγελίας (...) να έχετε μαζί σας το μπλοκ των επιταγών γιατί θα δώσετε προκαταβολή 300.000. ευρώ. Η αξία του αυτοκινήτου χωρίς φόρους είναι 1.100.000 ευρώ. Με τους φόρους θα φθάσετε το 1.700.000 ευρώ. Αν κάνετε υπερβολές στα αξεσουάρ θα δώσετε μέχρι και 2.000.000 ευρώ. Η παράδοση του αυτοκινήτου θα γίνει σε ένα χρόνο» (το ρεπορτάζ για την BUGATTI VEIRON 16.4 - 16 κύλινδροι, 1.001 ίπποι / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΙΖΕΡΟΙ... «Την ίδια στιγμή που έχουν μπλοκάρει τα τελωνεία μας από εισαγωγές "Πόρσε", "Μαζεράτι", "Φεράρι", "Λαμποργκίνι" κλπ. πρώτο θέμα στα κανάλια νύχτα μέρα είναι αν το αρνάκι πωλείται 5,5 ευρώ ή 6,5 ευρώ το κιλό» (ο Δ. Ρίζος στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ «ΔΙΚΤΥΑ»: «Μια μέση οικογένεια έχει μηνιαίο έλλειμμα 350 ευρώ το οποίο αντιμετωπίζεται είτε με δανεισμό είτε με περικοπή εξόδων σε βασικά αγαθά (...) τα παραπάνω τόνισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζοντας την καμπάνια για την ακρίβεια (...) η οργάνωση δικτύου καταναλωτικών οργανώσεων είναι στις προτεραιότητες του κόμματος» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ: «Η παγκόσμια αγορά των γεωργικών σπόρων ελέγχεται σε ποσοστό 75% από πέντε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Είναι, άραγε, αυτό άσχετο με την αύξηση των τιμών των σπόρων κατά 33-72%; Η παραγωγή τους έχει γίνει πιο επικερδής από την καλλιέργειά τους. Και οι πολυεθνικές που έχουν δημιουργήσει τους μεταλλαγμένους σπόρους εκμεταλλεύονται την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων για να προωθήσουν τα προϊόντα τους» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ για την προώθηση της «ευελφάλειας»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φόβοι για τιμές - ανάπτυξη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ για τα νοικοκυριά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κεραυνοί εκ Βρυξελλών

ΤΑ ΝΕΑ: Τούνελ ακρίβειας εξανεμίζει τους μισθούς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μαζικά εμφράγματα αναμένουν οι καρδιολόγοι αυτό το Πάσχα

Η ΧΩΡΑ: Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα για το Κιότο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ιός» Κιότο χτυπάει Σουφλιά

Η ΑΥΓΗ: Αποκλείονται 152 επιχειρήσεις εξαιτίας της αποπομπής από το Κιότο

ΕΘΝΟΣ: «ΡΑΒΟΥΝ» κοστούμια για διευθυντές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 11.588 ευκαιρίες εργασίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΝΟΜΑΤΑ ΛΑΔΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πήρε τα μέτρα της η «δημοκρατία»

«Η Ολομέλεια της Βουλής θα ασχοληθεί με τη λεγόμενη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πιστεύεται ότι το σχετικό κείμενο θα υπερψηφιστεί (...) Περίπτωση να επαναληφθεί ο "εκτροχιασμός" όπως συνέβη με τη συνταγματική συνθήκη δεν υπάρχει και τούτο επειδή όλα τα κράτη μέλη (...) εξασφαλίζουν την έγκριση με ψηφοφορία στα εθνικά Κοινοβούλια» (ο Σ. Ευσταθιάδης στο ΒΗΜΑ).

Τη Συνθήκη και τα μάτια σας

«Ο ΣΥΝ είναι κατά των Συμφώνων Σταθερότητας που είναι ο πυρήνας της Συμφωνίας του Μάαστριχτ, είναι όλη η Συμφωνία του Μάαστριχτ. Εμείς ζητάμε μια συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής» (ο Αλ. Αλαβάνος όταν ρωτήθηκε αν αποκηρύσσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ / ΤΑ ΝΕΑ).

Πέταξαν και τον φερετζέ

«Παρελθόν αποτελούν οι όροι "ταξική πάλη" και "επανάσταση" για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου η νέα ιδεολογική ταυτότητα γυρίζει την πλάτη στον ριζοσπαστισμό και εμφανίζεται ως "μεταρρυθμιστής" στο πλαίσιο μιας "εποπτευόμενης ελεύθερης αγοράς"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Με όραμα έναν ΟΓΑ για όλους

«Από τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα στην εργασία (...) θα πρέπει να συμψηφίσει την απουσία εργασίας με την παροχή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (...) Σε πρώτη φάση το ποσό αυτής της οικονομικής παροχής θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ίδιο με τη σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα που αντιστοιχεί στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ» (ο Χ. Ανθόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο / ΕΘΝΟΣ).

Υλικό για εξεγέρσεις...

«Η έκθεση της Επιτροπής Κουκιάδη (...) προβληματίζει γιατί μοιάζει να καταγράφεται ερήμην της πραγματικότητας και της πολιτικής (...) Η υλοποίηση σε παρόντα χρόνο μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι εξεγέρσεις» (ο Μ. Δεληπέτρος στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ