ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση για την «πρόοδο» της ΠΓΔΜ

Γιώργος Τούσσας: Πηγή των προβλημάτων στα Βαλκάνια είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι επεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και η αλλαγή των συνόρων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (601 υπέρ - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, 52 κατά - μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ - και 30 αποχές) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Ερικ Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ κατά το 2007.

Οπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο, κατόπιν κοινής τροπολογίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προσκαλούνται Ελλάδα και ΠΓΔΜ, «να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς» και οι ευρωβουλευτές καλούν τις δύο χώρες «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα».

Δε δόθηκε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, αφού επαφίεται στο Συμβούλιο «να αξιολογήσει κατά την προσεχή διάσκεψη κορυφής, την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί, και ει δυνατόν να αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», ενώ ζητείται η παραίτηση της κυβέρνησης να μην επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα συμφέροντα της ΕΕ...

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του κόμματος σχετικά με την «Εκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2007» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση, γιατί είμαστε αντίθετοι με την ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου, επομένως και εναντίον κάθε διεύρυνσής της. Πηγή των προβλημάτων στα Βαλκάνια είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι επεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και η αλλαγή των συνόρων.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εμπλέκει τους λαούς στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, με σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Το KKE δεν εστιάζει στην ονοματολογία. Υποστηρίζει μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, που να δηλώνει αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν τους λαούς.

Οι θριαμβολογίες των απολογητών της ΕΕ, ΝΔ, ΠAΣOK, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ., για υπερψήφιση δήθεν θετικών τροπολογιών γύρω από το όνομα, σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό από το κύριο: τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς στα Βαλκάνια. Να κρύψουν ότι η υποταγή τους στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και η αναγόρευση των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ σε επιδιαιτητές, καθιστούν τη χώρα μας έρμαιο εκβιασμών και πιέσεων, για απόσπαση ανταλλαγμάτων πλήρους συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που εντείνονται ακόμη περισσότερο μετά τη Σύνοδο του NATO στο Βουκουρέστι.

Για ειρήνη, σταθερά σύνορα και προστασία της κυριαρχίας των χωρών μας, απαιτείται κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που διαιρούν και εκμεταλλεύονται τους λαούς».

Παλλαϊκό αίτημα το δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη

Διαρκώς νέες υπογραφές προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες κάτω απ' την έκκληση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη. Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου που ζητούν να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του απέναντι στην ΕΕ και την Ευρωσυνθήκη. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται σε όλη τη χώρα - κι ενώ έχουν ξεκινήσει στη Βουλή οι διαδικασίες έγκρισης της Ευρωσυνθήκης - παράλληλα με τη συζήτηση πάνω στο αντιλαϊκό αντιδραστικό περιεχόμενό της, την ενημέρωση του λαού που σκόπιμα κρατιέται στο σκοτάδι.

Διαδικτυακή υπογραφή στην αίτηση για δημοψήφισμα

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της αίτησης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αντιδραστική Ευρωσυνθήκη δίνεται μέσα από τις ιστοσελίδες του «Ριζοσπάστη». Οσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.rizospastis.gr και να επιλέξουν με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους το εικονίδιο/ σύνδεσμο στο πάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας.

Μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων της ηλεκτρονικής φόρμας που θα εμφανιστεί και την υποβολή της πατώντας το κουμπί «Υπογραφή», θα αποσταλεί αυτόματα ένα μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα έχει δηλωθεί. Επιλέγοντας το σύνδεσμο επιβεβαίωσης της υπογραφής που θα υπάρχει μέσα στο μήνυμα, η υπογραφή θα ενσωματωθεί στον κατάλογο των ήδη επιβεβαιωμένων υπογραφών. Με αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η εγκυρότητα της όλης διαδικασίας απέναντι στον φορέα προς τον οποίο απευθύνεται η αίτηση, ο οποίος στην περίπτωση αυτή είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Ο «Ριζοσπάστης» καλεί πρώτα απ' όλους τους τακτικούς επισκέπτες της ιστοσελίδας του όχι μόνο να συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών ενάντια στην Ευρωσυνθήκη μέσω διαδικτύου, αλλά και να διαδώσουν σε όσο γίνεται περισσότερους την πληροφορία για τη δυνατότητα αυτή. Φυσικά, συνεχίζεται και η συμβατική συλλογή υπογραφών σε χαρτί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένουν στο «σχέδιο Ανάν» οι Τουρκοκύπριοι

Μια μέρα μετά την έναρξη της εργασίας των ομάδων και επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, δηλώνει ευθέως ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η διαπραγμάτευση να διεξαχθεί στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Ο. Ναμί αναφέρει ότι θα υπάρξουν αλλαγές επί του σχεδίου, αλλά εξηγεί ότι από το δημοψήφισμα του 2004 «υπήρξαν αλλαγές επί του εδάφους, οι οποίες δημιούργησαν νέες πραγματικότητες» (σ.σ. παράνομη εκποίηση σε ξένους ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα), «που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, δηλώνει ότι «πτυχές του σχεδίου Ανάν, που ανησυχούν τους Ελληνοκύπριους, θα συζητηθούν και ανάποδα».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, με συνέντευξή του είχε προειδοποιήσει ότι προσπάθεια επαναφοράς του «σχεδίου Ανάν» θα προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αντέδρασε χτες στις δηλώσεις Ναμί, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε συζητά στη βάση του «σχεδίου Ανάν». «Είναι πολύ γνωστή η θέση της δικής μας πλευράς και η θέση της κυβέρνησης ότι δε συζητούμε στη βάση του σχεδίου Ανάν. Η δική μας η πλευρά πάει με τις δικές της θέσεις τώρα στο διάλογο που έχει ξεκινήσει στο επίπεδο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών», είπε ο εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος του Α. Ταλάτ επισημαίνει πως η λύση θα συνίσταται σε «ένα νέο συνεταιρισμό», με δύο συνιστώντα κράτη με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ειδικά για το θέμα των περιουσιών ο Ο. Ναμί αναφέρει ότι «στο σχέδιο Ανάν υπήρχε μια φόρμουλα, που διεθνείς εμπειρογνώμονες θεώρησαν ικανοποιητική, την οποία όμως οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας δε θεώρησαν αποδεκτή. Θα πρέπει συνεπώς να βρούμε έναν άλλο μηχανισμό, ίσως θα πρέπει να προσαρμοστεί εκείνος του σχεδίου Ανάν. Συνεπώς, αναμένουμε ότι θα υπάρχει πολλή δουλειά στο περιουσιακό».

Σε ερώτηση για τη στάση την οποία θα τηρήσει η Τουρκία στο Κυπριακό, ο Ο. Ναμί δηλώνει ότι στην Τουρκία υπάρχει σήμερα μια κυβέρνηση, «η οποία είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ένταξη στην ΕΕ. Και αυτό βοηθά τις προσπάθειές μας στην Κύπρο».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Πέμπτη, στον κεντρικό σταθμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Γιάννενα, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, στις 10 π.μ., όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση και με τους εργαζόμενους.

-- Σήμερα, Πέμπτη, κλιμάκιο της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα επισκεφθεί στις 9.30 π.μ. την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και στις 10.30 π.μ. την Πυροσβεστική Διεύθυνση Τρικάλων.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να ενισχύσουμε το έργο της

Την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα πραγματοποιεί και φέτος η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου να ανταποκριθεί στο σημαντικό της έργο, της περίθαλψης αγωνιστών και της αντιμετώπισης των αυξημένων τους αναγκών μπροστά στις γιορτές.

Πρόκειται για θύματα πολιτικών διώξεων, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα αντί ανταμοιβής διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλειές τους και σήμερα ένα μέρος τους μένει αβοήθητο, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας, που αρνήθηκε την υλική τους αποκατάσταση με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» στέκεται στο πλευρό τους ενισχύοντάς τους σε μηνιαία βάση με μικρά χρηματικά βοηθήματα και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της, η «Δημοκρατική Μέριμνα» δεν εγκαταλείπει τους ανθρώπους αυτούς αβοήθητους. Χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά την προσφορά και τη βοήθεια όλων μας και ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ανταπόκριση στο κάλεσμά της.

Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, Τ.Κ. 106 78 (τηλ. 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13129/592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ