Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση για την «πρόοδο» της ΠΓΔΜ

Γιώργος Τούσσας: Πηγή των προβλημάτων στα Βαλκάνια είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι επεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και η αλλαγή των συνόρων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (601 υπέρ - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, 52 κατά - μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ - και 30 αποχές) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Ερικ Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ κατά το 2007.

Οπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο, κατόπιν κοινής τροπολογίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προσκαλούνται Ελλάδα και ΠΓΔΜ, «να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς» και οι ευρωβουλευτές καλούν τις δύο χώρες «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα».

Δε δόθηκε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, αφού επαφίεται στο Συμβούλιο «να αξιολογήσει κατά την προσεχή διάσκεψη κορυφής, την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί, και ει δυνατόν να αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», ενώ ζητείται η παραίτηση της κυβέρνησης να μην επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα συμφέροντα της ΕΕ...

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του κόμματος σχετικά με την «Εκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2007» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση, γιατί είμαστε αντίθετοι με την ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου, επομένως και εναντίον κάθε διεύρυνσής της. Πηγή των προβλημάτων στα Βαλκάνια είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι επεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και η αλλαγή των συνόρων.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εμπλέκει τους λαούς στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, με σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Το KKE δεν εστιάζει στην ονοματολογία. Υποστηρίζει μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, που να δηλώνει αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν τους λαούς.

Οι θριαμβολογίες των απολογητών της ΕΕ, ΝΔ, ΠAΣOK, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ., για υπερψήφιση δήθεν θετικών τροπολογιών γύρω από το όνομα, σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό από το κύριο: τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς στα Βαλκάνια. Να κρύψουν ότι η υποταγή τους στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και η αναγόρευση των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ σε επιδιαιτητές, καθιστούν τη χώρα μας έρμαιο εκβιασμών και πιέσεων, για απόσπαση ανταλλαγμάτων πλήρους συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που εντείνονται ακόμη περισσότερο μετά τη Σύνοδο του NATO στο Βουκουρέστι.

Για ειρήνη, σταθερά σύνορα και προστασία της κυριαρχίας των χωρών μας, απαιτείται κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που διαιρούν και εκμεταλλεύονται τους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ