ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σταυρώνονται κάθε μέρα...

Τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης έρχονται να συμπληρώσουν οι απαγορευτικοί όροι της νομιμοποίησης και τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά χορήγησης ασύλου

Επιχείρηση διάλυσης του προσφυγικού καταυλισμού στην Πάτρα

Eurokinissi

Επιχείρηση διάλυσης του προσφυγικού καταυλισμού στην Πάτρα
Ξεκινούν από τη χώρα τους κυνηγημένοι από τις ιμπεριαλιστικές σφαίρες και ταξιδεύουν με όλα τα μέσα, παίζοντας κάθε στιγμή τη ζωή τους κορόνα - γράμματα. Μεγάλο μέρος έρχεται στην Ελλάδα, η οποία, λόγω γεωγραφικής θέσης, παίζει το ρόλο του «σεκιουριτά» της Ευρώπης.

Ασυλο με το σταγονόμετρο. Στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. Παραβίαση των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αποκορύφωμα της απάνθρωπης πολιτικής που ακολουθείται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και ο πρόσφατος διωγμός των προσφύγων από τον άθλιο καταυλισμό της Πάτρας, τον οποίο προσπάθησαν ακόμα και να τον διαλύσουν, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες...

Τα αδιέξοδα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα αποτυπώνονται και στη θέση που εξέδωσε μέσα στον Απρίλη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με την κατάσταση στη χώρα μας. Σχεδόν στο σύνολο αυτών δε χορηγείται άσυλο, αλλά ούτε και τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν προς κάποια άλλη χώρα.

Ο Ζαχέρ Μαχμάτ λέει στον «Ρ»: «Ηρθα από το Αφγανιστάν με τα πόδια. Δυο μήνες ταξίδευα, πολλές φορές κινδύνευσα. Ηρθα εδώ αφού στη χώρα μου έχουμε πόλεμο. Δεν έχω δουλειά. Το ελληνικό κράτος δε δίνει άσυλο, ούτε τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάω κάπου αλλού. Οι περισσότεροι είμαστε έτσι, φυλακισμένοι».

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης» προσφύγων στη Χαλκίδα
«Στρατόπεδο συγκέντρωσης» προσφύγων στη Χαλκίδα
Ο 20χρονος Σ. Μ. αποφυλακίστηκε πρόσφατα από τη Λέσβο. Η μόνη «προίκα» που του έδωσε το ελληνικό κράτος είναι μια προειδοποίηση απέλασης. Το έγγραφο της Αστυνομίας «παίζει» πραγματικά με τον πόνο του, αφού χωρίς να του χορηγούνται χαρτιά του δίνουν «προθεσμία 30 ημερών προς αποχώρηση σε χώρα της αρεσκείας του (!) με τον περιοριστικό όρο της μη διαμονής του στους Νομούς Αχαΐας και Θεσπρωτίας»...

Χωρίς «άσυλο», όμηροι και φακελωμένοι

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2007 η Ελλάδα δέχτηκε 25.113 νέες αιτήσεις ασύλου. Παροχή προσφυγικού καθεστώτος έγινε σε 8 (0,04%) την πρώτη φορά, ενώ μετά από επανεξέταση σε 138 (2,05%). Μάλιστα, όλες οι 305 πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανάμεσα στον Οκτώβρη 2006 και τον Απρίλη 2007 - που αφορούσαν αιτήσεις από Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Σρι Λάνκα και Σουδάν - ήταν αρνητικές. Επιπλέον, οι αιτούντες άσυλο συχνά στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως διερμηνεία και νομική συνδρομή, που να εξασφαλίζουν ότι τα αιτήματά τους θα τυγχάνουν επαρκούς διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με την πρόσφατη οδηγία της «καταγγέλλει» την Ελλάδα ότι παρεκκλίνει από τον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ. Ωστόσο, η ουσία του κανονισμού είναι ότι καταστρατηγεί το δικαίωμα του πρόσφυγα να επιλέξει τη χώρα στην οποία θέλει να πάει. Ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ προβλέπει ότι η πρώτη χώρα που επιλαμβάνεται μιας αίτησης ασύλου είναι υποχρεωμένη να τη φέρει εις πέρας μέχρι τέλους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα και στο μεταξύ συλληφθεί ή ζητήσει άσυλο σε άλλο κράτος - μέλος, η δεύτερη χώρα ζητάει από την πρώτη χώρα να αναλάβει τον αιτούντα άσυλο.

Με βάση αυτούς τους κανονισμούς έκαναν και την τεράστια βάση δεδομένων Eurodac (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταυτοποίησης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων), όπου δακτυλοσκοπούν τους πάντες και είναι και η πρώτη βάση που εφαρμόστηκαν τα βιομετρικά δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, ενώ αυξάνεται ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ, μειώνονται οι αιτήσεις ασύλου. Οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ μειώθηκαν το 2006 κατά 15% σε σχέση με το 2005. Οι πρόσφυγες όταν ξέρουν πως ούτε άσυλο θα πάρουν και θα έρθουν σε επαφή με έλεγχο και καταγραφή των δεδομένων τους, προτιμούν να μην κάνουν καν αίτηση παρά να είναι «φακελωμένοι».

Με τη «βούλα» της ΕΕ

Οπως σημειώνει στον «Ρ» η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ομάδας Νομικής Αρωγής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», «ο ρόλος αυτός της Ελλάδας, μιας χώρας που δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών, ως βασικού αναχώματος στη χορήγηση ασύλου, είναι συμφωνημένος σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένου ότι η απόρριψη μιας αίτησης ασύλου σε ένα κράτος - μέλος συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης σε άλλο κράτος της ΕΕ».

Συμπληρώνει, δε, πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται για τη δραματική μείωση του αριθμού των προσφύγων που συνολικά εισέρχεται στις χώρες της ΕΕ. «Η κατάσταση αυτή εξηγεί, γιατί πολλοί πρόσφυγες δε θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, αλλά χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως χώρα διέλευσης για άλλες χώρες της ΕΕ».

Αυτό παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης στο Λουξεμβούργο. Από το 2004 έως τους πρώτους τρεις μήνες του 2008 έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα περισσότεροι από 330.000 μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. «Αν χορηγηθεί άκριτα άσυλο - το οποίο συνεπάγεται αυτόματα ότι οι αναγνωρισμένοι πλέον ως πρόσφυγες κινούνται ελεύθερα και εντός της ΕΕ - η Ελλάδα θα κατηγορηθεί ότι ανοίγει τις πύλες της ΕΕ με τον πιο εύκολο τρόπο στην παράνομη μετανάστευση ή ότι παίζει και το παιχνίδι των δουλεμπόρων»...

Μανωλάδα, Πάτρα, Κρήτη, Αθήνα...

Ορισμένα μόνο από τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αρχή του χρόνου επιβεβαιώνουν ότι Μανωλάδα δεν έχει μόνο η Ηλεία

Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μανωλάδα
Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μανωλάδα
Περίσσεψε αυτές τις μέρες η υποκρισία και ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους μετανάστες, με αφορμή την απεργία των κολίγων της Νέας Μανωλάδας και την αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης.

Η συγκάλυψη της βαθιάς εκμετάλλευσης και των τραμπουκισμών από τη μια και οι κούφιες αντιπολιτευτικές κορόνες από την άλλη, χωρίς καν να γίνεται νύξη για τα συμφέροντα των μεγαλοτσιφλικάδων, αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: Της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και την οποία εφαρμόζουν στο γράμμα και στο πνεύμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση.

Μια πολιτική που αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν φτηνή εργατική δύναμη και στη βάση αυτή ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της αποδοχής και της νομιμοποίησης, ανάλογα με το τι συμφέρει κάθε φορά την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια πολιτική που προσπαθεί να σπείρει τη ρατσιστική διχόνοια ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες, να εμποδίσει την παντοδύναμη ταξική συμπόρευση. Μια πολιτική που χρηματοδοτεί αδρά οργανώσεις και εθελοντές που αντιμετωπίζουν αταξικά το ζήτημα της μετανάστευσης προκειμένου να σκεπάσουν τα πραγματικά αίτια και τη μόνη διέξοδο, που δεν είναι άλλη από την ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα, τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινής τους πάλης με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Μανωλάδες σ' όλη την Ελλάδα...

Είναι γεγονός ότι οι Μανωλάδες δεν έπεσαν από τον ουρανό και πως τέτοιες συνθήκες δουλειάς και διαμονής για τους μετανάστες δεν υπάρχουν μόνο στην Ηλεία. Μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αρχή του χρόνου έρχονται να το επιβεβαιώσουν:

  • 23/1/2008: Το ανθρωποκυνηγητό (οι συλλήψεις είναι ήδη εκατοντάδες) που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία εναντίον των μεταναστών που μένουν σ' έναν καταυλισμό - στάβλο στην Πάτρα ξεπερνά κάθε όριο. Ενώ η Πολεοδομία της Νομαρχίας Αχαΐας έχει διατάξει την κατεδάφιση του καταυλισμού, η Διεύθυνση Αλλοδαπών με έγγραφό της διατάζει τους μετανάστες ουσιαστικά να ξεκουμπιστούν από τη χώρα μέσα σε 30 μέρες, αλλιώς θα φυλακιστούν! Μόλις ένα διήμερο πριν, δυο μετανάστες έχουν συλληφθεί όταν έγιναν αντιληπτοί απ' τους καπνούς της φωτιάς που άναψαν σε οικοδομή - στην Εγλυκάδα - για να ζεσταθούν.
  • 2/2/2008: Μια νεαρή Ρουμάνα αποβάλλει στην τουαλέτα του σπιτιού της το 4 μηνών έμβρυο που κυοφορούσε λόγω υπερκόπωσης. Ο γυναικολόγος της είχε συστήσει ανάπαυση, αλλά λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, η ίδια εξακολουθούσε να πηγαίνει για μεροκάματο στο χωράφι όπου δούλευε ως εργάτρια γης, στην Κρήτη.
  • 1/4/2008: Ενας 15χρονος Αφγανός σκοτώνεται και ο 13χρονος ξάδελφός του τραυματίζεται σοβαρά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να γλιτώσουν ενδεχόμενη σύλληψη. Πέντε συνολικά μεταναστόπουλα μπήκαν κρυφά σε φορτηγό στην αγωνία τους να δραπετεύσουν απ' τη χώρα. Οταν καταλαβαίνουν ότι το φορτηγό δεν μπήκε στο πλοίο για Ιταλία, οι δυο ανήλικοι, τρομαγμένοι, πηδούν απ' το φορτηγό, ενώ κινείται στην Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών.
  • 3/4/2008: Με την Αστυνομία να τον φρουρεί περιμένοντας να τον απελάσει νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, 29χρονος μετανάστης που έχει υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Εγκύκλιοι, που έχουν εκδοθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (2000) αλλά και ΝΔ (2004), ορίζουν πως τα νοσοκομεία όχι μόνο απαγορεύεται να νοσηλεύουν μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, αλλά είναι και υποχρεωμένα να ειδοποιούν την Αστυνομία!
  • 21/4/2008: Μπαγκλαντέζος απολύεται από βιοτεχνία ιματισμού επειδή στις 16 Απρίλη απέργησε. Ο εργάτης δούλευε 2,5 χρόνια χωρίς καμιά ασφάλιση, ενώ καταγγέλλει ότι ο εργοδότης τον χτύπησε. Με τη δυναμική παρέμβαση του ταξικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών ο εργάτης επιστρέφει στη δουλειά του.
ΠΑΜΕ - ΝΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
Στους καταυλισμούς των μεταναστών

Με αφορμή το Πάσχα, παρέδωσαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους κολίγους της Μανωλάδας

Από τη χτεσινή περιοδεία στους καταυλισμούς των μεταναστών
Από τη χτεσινή περιοδεία στους καταυλισμούς των μεταναστών
Αυτή τη μέρα δε θα την ξεχάσει κανείς. Εκφράζοντας για μια ακόμη φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους κολίγους μετανάστες της Μανωλάδας, Ελληνες εργάτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με αντιπροσωπεία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» του νομού Ηλείας, μοίρασαν χτες τρόφιμα, γάλατα και κρέας στους εργάτες γης της ενόψει των ημερών του Πάσχα. Η συμβολική αυτή κίνηση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι Ελληνες και ξένοι εργάτες είναι ένα. Πως ο πλούτος που παράγουν ανήκει στους ίδιους. Πως η τρομοκρατία σπάει μόνο στην πράξη, με ενέργειες σαν αυτή. Επισφράγισε την απεργιακή μάχη που έδωσαν πριν από λίγες μέρες οι κολίγοι για το μεροκάματο, με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στο πλευρό τους. Ξεχωριστή σημασία στη χειρονομία δίνει και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμβολικής βοήθειας προήλθε από την προσφορά των πυρόπληκτων της Ηλείας.

Οι εργάτες γης, οι σύγχρονοι αυτοί κολίγοι από το Μπαγκλαντές και τη Βουλγαρία, «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία. Παρά τη σχεδιασμένη απόπειρα της εργοδοσίας με τη βοήθεια των «επιστατών» να διώξουν τα μέλη του ΠΑΜΕ και της ΝΑΣ, οι μετανάστες τους έδωσαν την αποστομωτική απάντηση, παίρνοντας το σύνολο της βοήθειας αλλά και ανοίγοντας νέους διαύλους επικοινωνίας με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια αυτής της ενέργειας, αποφασίστηκε κουμπάρος στον προσεχή γάμο ενός νέου ζευγαριού από τη Βουλγαρία να είναι ένα μέλος του ΠΑΜΕ. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τρεις καταυλισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας και δεσμεύτηκε στους μετανάστες ότι ενέργειες σαν αυτή θα συνεχιστούν.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους ο Αγγελος Μπούζης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ηλείας, Γιώργος Καραπάνος και το μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη. Την πρωτοβουλία συνέδραμε και με την παρουσίας της η οικολογική κίνηση «Λαπιθας» από τη Ζαχάρω.

Σε κοινό μέτωπο ο διεκδικητικός αγώνας

Οι μετανάστες στην Ηλεία, αλλά και σε κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδας, είχαν και έχουν στο πλευρό τους μόνιμο σύμμαχο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ήταν αυτή που βοήθησε να σπάσει η τρομοκρατία στη Μανωλάδα και να οργανωθεί ο αγώνας, να αποτραπεί η απέλαση του Αλγερινού μετανάστη που φυλασσόταν από την αστυνομία στο νοσοκομείο της Αθήνας, να ανακληθεί η απόλυση του εργάτη από τη βιοτεχνία στα Πατήσια. Είναι αυτές οι μικρές αλλά σημαντικές κατακτήσεις που δείχνουν τον κοινό δρόμο που πρέπει να βαδίσουν Ελληνες και ξένοι εργάτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ. Να διεκδικήσουν:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Επανένωση των οικογενειών.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
  • Κατάργηση των αντιδραστικών εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών στα νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας. Στελέχωση όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών με διερμηνείς. Ειδικά μέτρα στήριξης των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, με ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των μεταναστών και της ιστορίας της πρώτης πατρίδας τους. Εξασφάλιση δωρεάν όλων των προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη φοίτησή τους, όπως σίτιση, παροχή βιβλίων και άλλων εκπαιδευτικών μέσων, χώρους διαβάσματος. Πολύγλωσσα δημόσια κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
  • Δημόσιοι - δωρεάν βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, καταπολέμηση - κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας. Δικαίωμα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, στα 50 και στα 55 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Αποζημίωση των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάστασή τους, στήριξη των οικογενειών τους.
  • Σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάργηση του φακελώματος, των τρομονόμων, των αντιδραστικών μέτρων και διώξεων σε βάρος των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων.
  • Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη).
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποδοθούν ευθύνες για τις επιθέσεις

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τους τραμπουκισμούς στη Μανωλάδα

Τη συγκάλυψη της δολοφονικής επίθεσης στη Μανωλάδα του Ν. Ηλείας από την Αστυνομία και την Εισαγγελία φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Μωραΐτης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Οι μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας, που ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, μαζί με τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους, δε βρέθηκαν αντιμέτωποι μόνο με τις δολοφονικές επιθέσεις και επιδρομές των μπράβων των μεγαλοκαλλιεργητών φράουλας, αλλά και με την προκλητική ανοχή των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών της περιοχής. Η αστυνομία και οι εισαγγελείς που επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο στην προληπτική καταστολή των κινητοποιήσεων του λαού και της νεολαίας, έκαναν τα στραβά μάτια στη Μανωλάδα, δεν πήραν μέτρα για την προστασία Ελλήνων και ξένων αγωνιστών, παρόλο που τους ζητήθηκε, άφησαν ελεύθερο το μοναδικό συλληφθέντα, ενώ ακόμη αναζητούν έναν ακόμη φυσικό αυτουργό που υποδείχτηκε από στέλεχος του ΚΚΕ. Η προκλητική συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών εκ μέρους της αστυνομίας και της εισαγγελίας ισοδυναμεί με παράβαση καθήκοντος».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μάθουν ποια είναι η θέση των αρμόδιων υπουργών σχετικά με τις καταγγελίες και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αποδοθούν ευθύνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ