ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Τραγικός ο απολογισμός του κυκλώνα...

...και της στυγνής δικτατορίας

Αστεγά μικρά παιδιά που περιμένουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές

Associated Press

Αστεγά μικρά παιδιά που περιμένουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές
Πάνω από 100.000 νεκροί, περίπου 42.000 αγνοούμενοι, περισσότεροι από 1.500.000 οι άστεγοι, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, πόλεις ολοκληρωτικά ισοπεδωμένες, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του κυκλώνα «Ναργκίς», που χτύπησε τη Νοτιοανατολική Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία). Στη χώρα των 47.000.000 και της φτώχειας, και των 46 ετών δικτατορίας εκτάσεις άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων εξακολουθούν να είναι καλυμμένες από νερό, μεταξύ των οποίων και οι τεράστιοι ορυζώνες της χώρας, στο δέλτα του Ιραουάντι. Κάποιες πόλεις ισοπεδώθηκαν σε ποσοστό 95%, ενώ οι 80.000 νεκροί υπολογίζονται γύρω από την περιοχή της Λαπούτα. Περίπου το 40% των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι παιδιά, ενώ ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ραγδαία αν δεν προληφθούν οι επιδημίες.

Τους επιζώντες απειλούν άμεσα η πείνα, η δίψα και οι επιδημίες, ενώ εκτός από τη φύση ο λαός της χώρας έρχεται αντιμέτωπος και με τους πολιτικούς εχθρούς του, την τοπική δικτατορία και τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που χρησιμοποιούν την κρίση για να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη των Βιρμανών.

Η υδάτινη λαίλαπα που παγίδευσε θανάσιμα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Μιανμάρ, το Σαββατοκύριακο, αποτελεί θανάσιμη απειλή και για τους επιζώντες, που πλέον λόγω της παντελούς έλλειψης πόσιμου νερού, δε διστάζουν να πίνουν από πηγάδια και ποτάμια, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει να επιπλέουν τα πτώματα των θυμάτων. Και ενώ η χολέρα και οι παντός είδους επιδημίες είναι προ των πυλών στη Μιανμάρ, η τοπική χούντα από τη μία και οι ιμπεριαλιστές από την άλλη επιμένουν να ακολουθούν τη δική τους στρατηγική θυσιάζοντας το λαό της χώρας, έναν από τους φτωχότερους στον κόσμο, που ακόμα και πριν την καταστροφή επιβίωνε με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, ενώ σήμερα που οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας ρυζιού καταστράφηκαν, αντιμετωπίζει ακόμα εντονότερα το φάσμα της πείνας.


Το στρατιωτικό καθεστώς επιμένει να αρνείται την είσοδο διεθνούς δύναμης στη Μιανμάρ, καθώς επιτρέπει να περάσουν τα σύνορα μόνο υλική βοήθεια, χωρίς ωστόσο να δίνει βίζα εισόδου σε διασώστες, γιατρούς και ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ανακουφίσει τους πληγέντες. Ως δικαιολογία προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι ξένες δυνάμεις ενδέχεται να απειλήσουν την κυριαρχία της χώρας και να τους ανατρέψουν... Σύμφωνα με τους κατοίκους η χούντα αρνείται την είσοδο των ξένων, προκειμένου να παρουσιάσει εικόνα «αυτάρκειας και σωτήρα» στο λαό, δεδομένου και του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα της Μιανμάρ και τη διενέργεια πολυκομματικών εκλογών, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στην πλειοψηφία των επαρχιών χτες, ενώ σε 47 επαρχίες που κρίθηκαν ως οι βαρύτερα πληγείσες από τη θεομηνία, αναβλήθηκε για τις 28 Μάη.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση, δημιουργώντας ένα παράθυρο διείσδυσης μέσω της βοήθειας που προσφέρουν, προκειμένου να πετύχουν όσα δεν μπόρεσαν κατά τις διαδηλώσεις των μοναχών, το Σεπτέμβρη, που εξελίχθηκαν σε έκφραση της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας προς το καθεστώς, με αφορμή ένα κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα.

Αποτέλεσμα της μάχης εξουσίας που δίνεται στην πλάτη των πληγέντων είναι οι επιζώντες να έρχονται καθημερινά σε δυσχερέστερη κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η διακοπή, λόγω της στάσης του καθεστώτος, της ανθρωπιστικής βοήθειας του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, μετά την κατάσχεση δύο φορτίων με τρόφιμα, την Παρασκευή. Στο μεταξύ ο λαός τη χώρας εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της επιβίωσης αβοήθητος...


Αλ. Φ.


Αδιέξοδη ονοματολογία

Ενώ η αμερικανική φανερή και υπόγεια παρέμβαση κατά της Ελλάδας για το θέμα των αγωγών πετρελαίου κι αερίου οξύνεται, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να θέτει ως κύριο ζήτημα των διαφορών με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) την ακατονόμαστη πλέον πολιτική της ονοματολογίας. Αναρωτιέται κανείς εάν η εμμονή της αυτή οφείλεται σε πολιτική ανεπάρκεια ή σε υποχρεωτική προσαρμογή της στο αμερικανικό παιχνίδι στην περιοχή. Τι προσπαθεί να κερδίσει από μια καλοστημένη παγίδα της αμερικανικής πολιτικής; Ερωτάται: Τι δυνατότητες παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών θα υπήρχαν εάν ήταν υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν ζητήματα που ακουμπάνε ευθέως βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ; Τι δυνατότητες ελιγμών θα είχαν εάν αντί της ονοματολογίας ως κύριο ζήτημα η Ελλάδα σήκωνε σε πρώτη γραμμή τις συνταγματικές και άλλες αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων που αγγίζουν τα όρια του επεκτατισμού; Πόσο δυνατή θα ήταν για τις εκατόν τόσες χώρες η αναγνώριση της FYROM με ψεύτικη ταμπέλα, όταν θα έμπαινε μπροστά τους το δίλημμα μιας αρνητικής κι επικίνδυνης για την ειρήνη εθνικιστικής συμπεριφοράς των Σκοπίων;

Αυτές οι απλές αλλά καυτές ερωτήσεις του κοινού νου δείχνουν ακαταλαβίστικες για την κυβέρνηση. Επιπλέον θα δινόταν η δυνατότητα στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και εν πολλοίς στους Ελληνες να κατανοήσουν την ουσία του προβλήματος. Αυτό θα λειτουργούσε και ως μελλοντική υποθήκη για ό,τι τυχόν αρνητικό μέλλει να συμβεί στην περιοχή. Εύλογα ερωτάται εάν η υιοθέτηση έστω και αργά αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε περαιτέρω ουσιώδη πολιτική.

Μέχρι τώρα η βάση της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής είναι η όλο και αυξανόμενη «διείσδυση» του ελληνικού καπιταλισμού στα Βαλκάνια. Αυτό έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την επιβολή της ειρήνης στη βάση της ισχύος κι όχι της ισότιμης συνεργασίας. Δηλαδή στη βάση μιας λεόντειας ειρήνης του ισχυρότερου. Εάν ο ελληνικός καπιταλισμός με τις εκάστοτε κυβερνήσεις του νομίζει ότι έτσι διασφαλίζεται μόνιμα, είναι βαθιά νυχτωμένος. Μόνο που τις συνέπειες θα κληθεί να υποστεί μαζί του κι ο ελληνικός λαός.

Στην εποχή της δικής του λαθραίας παγκοσμιοποίησης κάθε γεγονός είναι αλληλένδετο με χίλια δυο άλλα που μπορούν να ανατρέψουν ανά πάσα στιγμή το χτες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα μοναδικό δρόμο, εάν θέλει να σταθεί όρθια στο ζήτημα της FYROM: Ν' αλλάξει αμέσως την πολιτική της ακατονόμαστης ονοματολογίας. Να φέρει στην επιφάνεια ως πρώτο και κύριο ζήτημα διαφορών με τα Σκόπια τη συνταγματική τους ανωμαλία με τον αλυτρωτισμό και τον επεκτατισμό που εκπορεύεται. Να θέσει δηλαδή το ζήτημα στις πραγματικές κι ουσιαστικές του διαστάσεις.

Οταν οι... Λακεδαιμόνιοι έβαζαν το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας από το 1992, το εννοούσαν σ' ένα πλαίσιο ευρύτερης βαλκανικής πολιτικής ισότιμων σχέσεων ειρήνης μεταξύ των κρατών. Μέσα από μια τέτοια πολιτική θα υποχρεώνονταν οι ψηφοκυνηγοί του εθνικισμού ένθεν και ένθεν να πεταχτούν στην άκρη από τους ίδιους τους λαούς. Η σύνθετη ονομασία ουδεμία σχέση είχε και έχει με τη συνεχιζόμενη ονοματολογία. Στο φινάλε, οι παραχαράκτες μιας ορθής πολιτικής θέσης των... Λακεδαιμονίων ας κοιτάξουν με φως τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Ισως καταλάβουν τα χάλια τους.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ