ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΓΑΖΑ
Ζωή με το ... σταγονόμετρο

Επίσκεψη Ράις στην περιοχή και έπεται την ερχόμενη βδομάδα ο Μπους

Αναμένοντας τα καύσιμα -... τη ζωή

Associated Press

Αναμένοντας τα καύσιμα -... τη ζωή
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την ίδια ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντ. Ράις, ασκεί πιέσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, η Υπηρεσία Αρωγής των Προσφύγων, του ΟΗΕ, ανακοίνωνε ότι έλαβε, την τελευταία στιγμή, καύσιμα από το Ισραήλ, για να συνεχίσει τη διανομή τροφίμων σε περίπου 860.000 από το 1,4 εκατομμύριο Παλαιστινίους της Γάζας. Τα καύσιμα, όπως ανακοινώθηκε, αρκούν, όμως, μόνο για 20 μέρες δηλαδή παρατείνεται το δράμα των ανθρώπων που εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους με το σταγονόμετρο.

Οσο για την Ράις δηλώνει ότι «μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία είναι ακόμη εφικτή», ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή της ενόψει της άφιξης, την επόμενη βδομάδα, του Τζορτζ Μπους. Η Ράις παρέτεινε κατά μερικές ώρες την παραμονή της στο Ισραήλ προκειμένου, όπως διαρρεόταν, να έχει δεύτερη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές της εκατέρωθεν, για να ασκήσει υποτίθεται πιέσεις με στόχο την «ποιοτική αλλαγή της καθημερινότητας των Παλαιστινίων στη Δ. Οχθη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ράις ζήτησε από το Ισραήλ να άρει σημεία ελέγχου, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια «συμφωνία», έστω και θνησιγενή. Μάλιστα, επιστρέφοντας προς Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι Αμερικανοί παρατηρητές θα επιβλέψουν την άρση οδοφραγμάτων στη Δ. Οχθη, παραδεχόμενη ότι το «Ισραήλ δεν έχει βελτιώσει την παλαιστινιακή καθημερινότητα», ενώ μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς χαρακτήριζε «προβληματική» την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Εντούτοις, διαρρεόταν ότι δεν εξασφάλισε ισραηλινή δέσμευση.

Σε επίπεδο εντυπώσεων, πάντως, η ισραηλινή πλευρά «κάνει κινήσεις». Ο Ολμέρτ, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αμπάς χτες, φέρεται να δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη «απτών αποτελεσμάτων βελτίωσης στη Δ. Οχθη». Στη συνάντηση διέρρευσε ότι, για πρώτη φορά, συζητήθηκαν χάρτες τελικών συνόρων. Ο Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, άφηνε να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει «συγκεκριμένη πρόοδος» εντός τριμήνου, θα παραιτηθεί.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για πολλοστή ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι των 2,5 εκατομμυρίων ψυχών, που είναι προπύργιο των μαχητών και οπαδών του Μουκτάντα Σαντρ. Κατά το Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, και τραυματίστηκαν 17, ενώ αμερικανική αεροπορική επιδρομή έπληξε και νοσοκομείο, προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων 28 ανθρώπων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναικόπαιδων.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αμερικανικός στρατός «έριξε στη μάχη» και ελικόπτερα AC 130 που φέρουν πολλαπλά αυτόματα. Από τα τέλη Μάρτη, στις συγκρούσεις με σιίτες ενόπλους έχουν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

Στη Βαγδάτη επέστρεψε και η αντιπροσωπεία των σιιτών Ιρακινών βουλευτών που είχαν μεταβεί στην Τεχεράνη, κομίζοντας, όπως υποστήριζαν, αποδείξεις της ιρανικής εμπλοκής στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ενόπλων του Σαντρ. Η Τεχεράνη αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη και χτες ακύρωσε το νέο γύρο συνομιλιών με Αμερικανούς αντιπροσώπους για την «ιρακινή ασφάλεια» μετά τις νέες κατηγορίες εναντίον της. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, υποστήριξε ότι Ιρακινοί σιίτες εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα έξω από την Τεχεράνη από εκπαιδευτές της λιβανικής «Χεζμπολάχ».

Τέλος, βομβιστική επίθεση δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή της συζύγου του Προέδρου Ταλαμπανί, αλλά τραυματίστηκαν μόνο τέσσερις σωματοφύλακες.

ΥΕΜΕΝΗ
Διαμεσολάβηση για την εκεχειρία

ΣΑΝΑ'Α.--

Διπλωμάτες και ειδικοί διαπραγματευτές από το Κατάρ έχουν σπεύσει στην Υεμένη, προκειμένου να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες που δρουν στο βορρά και την υεμενική κυβέρνηση, έτσι ώστε να διατηρηθεί η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των δύο μερών που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα μετά τη βομβιστική επίθεση σε τέμενος, στη βόρεια πόλη Σά'ανα, την Παρασκευή, οπότε σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 65.

Οι αρχές απέδωσαν την ευθύνη στους αντάρτες αλλά ο αρχηγός τους, Αμπντουλμαλίκ αλ Χούθι, καταδίκασε την επίθεση και τους θανάτους αμάχων. Οι αρχές προσάπτουν στους αντάρτες που ξεσηκώθηκαν το 2004 ότι επιδιώκουν να επιβάλουν θεοκρατία, ενώ οι αντάρτες κατηγορούν την κυβέρνηση για προσκόλληση στη δύση και διαφθορά.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αποτροπή δημιουργίας κατασκοπευτικού δικτύου

ΜΙΝΣΚ.--

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για δημιουργία κατασκοπευτικού δικτύου στη χώρα, το οποίο θα λειτουργούσε υπό την κάλυψη της αμερικανικής πρεσβείας όπου ειδική ομάδα με επικεφαλής τον πρέσβη Κουρτ Φίνλεϊ θα συγκέντρωνε πληροφορίες από πολίτες σχετικά με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, τα οποία στη συνέχεια θα παρέδιδε στις αρχές των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του εκπροσώπου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας, Βάλερι Ναντατσάγιεφ, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, αρκέστηκε να χλευάσει τις κατηγορίες και να υποστηρίξει ότι πρόκειται για «αβάσιμες και αναληθείς» και πως οι αρχές της Λευκορωσίας «θα βρουν οποιεσδήποτε δικαιολογίες» για να υποστηρίξουν τις πρόσφατες απελάσεις των Αμερικανών διπλωματών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τα «γένια του ευλογεί» ο ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στη διασφάλιση της ...«ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» στοχεύουν τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του OHE για θέματα ειρηνευτικών αποστολών, Ζαν Μαρί Γκουεχένο, έπειτα από συνάντηση που είχε προχτές στην Πρίστινα με τους επικεφαλής της διοίκησης UNMIK, της KFOR, αλλά και με την ηγεσία των Αλβανών και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η «έννομη τάξη πρέπει να γίνει σεβαστή», ότι «τα προβλήματα δεν μπορεί να λύνονται με τη βία» και ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση 1244 του ΟΗΕ που ορίζει ως υπεύθυνη για την περιοχή τη διοίκηση του ΟΗΕ...

Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στη συνάντηση που είχαν μαζί του υποστήριξαν πως η μόνη αιτία βίας στην περιοχή είναι οι απόπειρες της «διεθνούς κοινότητας» της διοίκησης του ΟΗΕ(UNMIK) να εφαρμόσει θεσμικά το «ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο».

Στο μεταξύ, απειλητική επιστολή κατά της ζωής του δημοσιοποιήθηκε χτες πως έλαβε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς. Ο άγνωστος συντάκτης της επιστολής απειλεί τον Τάντιτς ότι «θα πάρει αυτό που αρμόζει σε κάθε προδότη: μια σφαίρα στο μέτωπο».

Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Σερβίας - ΕΕ απ' τον φιλοδυτικό πρόεδρο προκάλεσε χτες τη νέα αντίδραση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση και η βουλή που θα αναδειχτούν απ' τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα ακυρώσουν τη συμφωνία...

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνέχιση της έντασης

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέδεσε την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία με τα σχέδια της τελευταίας να ενταχθεί στον ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο αντιδρά η Ρωσία σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια των συνόρων της.

Επιπρόσθετα, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Γεωργία ότι «προκαλεί τη σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης» με την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών του στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας, για τα οποία η Γεωργία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, δηλώνει ότι «θα συνεχίσουν να πετούν» για «να δίνουν πλήρεις πληροφορίες, όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση».

Σημειώνεται πάντως, ότι οι αρχές της Αμπχαζίας ανακοίνωσαν χτες ότι κατέρριψαν την Κυριακή δύο γεωργιανά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δύο βδομάδες μετά από παρόμοιο συμβάν. Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πετούσαν τέτοια αεροσκάφη στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ