Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για πολλοστή ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι των 2,5 εκατομμυρίων ψυχών, που είναι προπύργιο των μαχητών και οπαδών του Μουκτάντα Σαντρ. Κατά το Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, και τραυματίστηκαν 17, ενώ αμερικανική αεροπορική επιδρομή έπληξε και νοσοκομείο, προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων 28 ανθρώπων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναικόπαιδων.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αμερικανικός στρατός «έριξε στη μάχη» και ελικόπτερα AC 130 που φέρουν πολλαπλά αυτόματα. Από τα τέλη Μάρτη, στις συγκρούσεις με σιίτες ενόπλους έχουν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

Στη Βαγδάτη επέστρεψε και η αντιπροσωπεία των σιιτών Ιρακινών βουλευτών που είχαν μεταβεί στην Τεχεράνη, κομίζοντας, όπως υποστήριζαν, αποδείξεις της ιρανικής εμπλοκής στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ενόπλων του Σαντρ. Η Τεχεράνη αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη και χτες ακύρωσε το νέο γύρο συνομιλιών με Αμερικανούς αντιπροσώπους για την «ιρακινή ασφάλεια» μετά τις νέες κατηγορίες εναντίον της. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, υποστήριξε ότι Ιρακινοί σιίτες εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα έξω από την Τεχεράνη από εκπαιδευτές της λιβανικής «Χεζμπολάχ».

Τέλος, βομβιστική επίθεση δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή της συζύγου του Προέδρου Ταλαμπανί, αλλά τραυματίστηκαν μόνο τέσσερις σωματοφύλακες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ