ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην Κέρκυρα, απ' την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα του νησιού
  • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας -Βόνιτσας αποφάσισε να εναντιωθεί στην πιλοτική εφαρμογή της αντιδραστικής ηλεκτρονικής κάρτας υγείας που προωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα, στις αρχές του περασμένου Μάρτη
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα, στις αρχές του περασμένου Μάρτη
Στα χέρια τους παίρνουν τα ταξικά συνδικάτα την υπόθεση της Υγείας, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπου η γύμνια σε υπηρεσίες και προσωπικό οδηγεί σε άγρια χαράτσια τα νοικοκυριά στην ώρα της ανάγκης.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, ενώ αποφάσισε να εμποδίσει με κάθε τρόπο την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας πληρωμών που προωθεί πιλοτικά το ΙΚΑ στη Λευκάδα και στη Σάμο. Στην Κέρκυρα η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνουν, αύριο, κινητοποίηση ενάντια στην εγκληματική πολιτική υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο - του τρίτου στα δύο τελευταία χρόνια - νεογνού λόγω έλλειψης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο νησί.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να προωθήσει νέες ανατροπές στην Υγεία με «επίκεντρο την ΠΦΥ», όπως δήλωσε χτες ο Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Υγείας αντιπαρήλθε τη διαπίστωση δημοσιογράφου πως όποιος δεν έχει χρήματα στην Ελλάδα πεθαίνει, καθώς έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιοποιήθηκε προχτές, έδειξε ότι ιδιαίτερα στην ΠΦΥ ένας στους δύο αρρώστους προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα. «Αυτό δεν ισχύει και το ξέρετε πάρα πολύ καλά», απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος και προσπάθησε να το αποδείξει συγκρίνοντας τα «Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης» με άλλων χωρών, παραδεχόμενος μόνο πως στα ευρωπαϊκά συστήματα τα προβλήματα εστιάζονται στην έλλειψη προσωπικού...

Κέρκυρα: Να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο

Στην Κέρκυρα η συγκέντρωση γίνεται αύριο, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο.

Οι ταξικές δυνάμεις, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Αμεση ολοκλήρωση του νέου Νοσοκομείου και πλήρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίες και να μειώσει στο ελάχιστο τις ανάγκες των Κερκυραίων για μετακίνηση εκτός του νησιού.
  • Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με το νέο οργανισμό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ στο νομό.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής εργασίας ως βασικού δικτύου της ΠΦΥ με επίκεντρο τα Κέντρα Υγείας.
Η Λευκάδα δε θα γίνει «πιλότος»

Το ΙΚΑ, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 3.5.2008, ενεργώντας ως «λαγός» της κυβερνητικής πολιτικής, προωθεί την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας με πιστωτικό όριο για τους ασθενείς, κάτι που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ. Τα σχέδια του ΙΚΑ αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του Ιδρύματος 2008-2013, που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας -Βόνιτσας συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Δευτέρα και αποφάσισε να εναντιωθεί με κάθε τρόπο στην πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας. Παράλληλα, ζητά την απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ τονίζοντας ότι με αυτό υποβαθμίζονται και γίνονται πιο ακριβές οι υπηρεσίες Υγείας, ενώ εξασφαλίζονται περισσότερα πλούτη στους επιχειρηματίες του κλάδου. Σ' αυτή τη διαδικασία μπαίνει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με παροχή υποβαθμισμένων και υποκατάστατων υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, με την αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μείνουν χωρίς προστασία άνεργοι, μετανάστες, κλπ.

«Το σοβαρότερο δε για μας στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές είναι ότι η ΠΦΥ παραδίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις "φιλανθρωπικές" οργανώσεις!», υπογραμμίζει το ΕΚ Λευκάδας - Βόνιτσας. Τονίζοντας παράλληλα ότι αποδεικνύεται αυτό που εξ αρχής έλεγαν οι ταξικές δυνάμεις, ότι οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό δεν αφορούσαν μόνο στις συντάξεις αλλά και στις υγειονομικές παροχές.

Μετά από αυτά, το ΕΚ Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να αγωνιστούν όλοι μαζί για να μην περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, αλλά και για ΠΦΥ με κύριο βάρος στην πρόληψη και στη σύνδεση με το χώρο δουλειάς, την κατοικία, την οικογένεια, βάση του οποίου θα είναι το Κέντρο Υγείας, με σύγχρονες υποδομές και επάρκεια ειδικοτήτων. Για να καταργηθεί κάθε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, η οποία θα πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας των εργαζομένων. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία με θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να προσληφθεί προσωπικό στο ΙΚΑ Λευκάδας και να λειτουργήσουν άμεσα μικροβιολογικά εργαστήρια.

ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ
Εφτιαξε πελατεία για τους κλινικάρχες

Οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν από τρεις μήνες μέχρι ένα χρόνο

Σε πελατεία για τους κλινικάρχες των ψυχιατρικών κλινικών, σε αύξηση εισαγγελικών εγκλεισμών στα δημόσια ψυχιατρεία, σε ράντζα και λίστες αναμονής μέχρι ένα χρόνο στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων κατέληξε τελικά η επιχείρηση της βεβιασμένης αποασυλοποίησης, την οποία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρουσιάζουν ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Την παραπάνω εικόνα κατέγραψε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και θα παρουσιαστεί στο 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που θα γίνει στις 14 - 18 Μάη 2008 στη Χερσόνησο της Κρήτης. Οπως επισήμαναν χτες οι οργανωτές του συνεδρίου, σε συνέντευξη Τύπου, η αποασυλοποίηση ήταν ζητούμενο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Αλλά, τόνισαν, περιορίστηκε μόνο στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων χωρίς τη δημιουργία του απαραίτητου πλέγματος δομών μέσα στην κοινότητα, οι ασθενείς καταλήγουν στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς στις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων - όπου υπάρχουν βέβαια - οι λίστες αναμονής κυμαίνονται από τρεις μήνες μέχρι ένα χρόνο.

Σαν συνέπεια, οι κλινικάρχες αύξησαν τις κλίνες -στη Θεσσαλονίκη λόγου χάρη διπλασιάστηκαν - άνοιξαν καινούργιες κλινικές, ενώ επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες ενδιάμεσες δομές όπως είναι το νοσοκομείο ημέρας ή η επείγουσα παρέμβαση. Ετσι οι άρρωστοι είτε εισάγονται με εισαγγελικές αποφάσεις στα ψυχιατρεία ή νοσηλεύονται σε ράντζα όπως στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού ή καταφεύγουν στους ιδιώτες, υπογράμμισαν οι ψυχίατροι.

Αποκαλυπτικό της γύμνιας στις ψυχιατρικές υπηρεσίες είναι ότι σε 17 νομούς της χώρας δεν υπάρχει καμία παιδοψυχιατρική υπηρεσία, ενώ τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας περιορίζονται μόλις σε 30.

Οπως αποκάλυψαν χτες οι ψυχίατροι, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αυξήσει αισθητά τις καταθλιπτικές εκδηλώσεις στην εφηβεία σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν μια εικοσαετία. Η κρατική αντιεκπαιδευτική πολιτική, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των γονέων, προσβάλλουν τα ευάλωτα σημεία του παιδιού, με αποτέλεσμα την αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα παιδιά.

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Το Σάββατο η συνέχεια στη διαπραγμάτευση

Ο άγριος ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου (μέθοδος ΝΑΤ) στο αίμα δεν επέτρεψε στη Διακομματική Επιτροπή να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση για τις τιμές στη συνεδρίαση που έγινε αργά προχτές το βράδυ. Στη συνεδρίαση προσήλθε μόνο μια εταιρεία και άρχισαν να διατυπώνονται σκέψεις περί αλλαγής του τρόπου στη διαδικασία επιλογής. Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθανασία Τζιόκα απέρριψε κατηγορηματικά κάθε απόκλιση από την επιλεγείσα διαδικασία. Μετά από αυτή την ουσιαστική παρέμβαση αποφασίστηκε - λόγω και του προχωρημένου της ώρας - να συνεχιστεί η διαδικασία το ερχόμενο Σάββατο.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη

Η οργάνωση της πάλης ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία, στις ελαστικές σχέσεις και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι το θέμα της σύσκεψης που οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 - 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ