Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ
Εφτιαξε πελατεία για τους κλινικάρχες

Οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν από τρεις μήνες μέχρι ένα χρόνο

Σε πελατεία για τους κλινικάρχες των ψυχιατρικών κλινικών, σε αύξηση εισαγγελικών εγκλεισμών στα δημόσια ψυχιατρεία, σε ράντζα και λίστες αναμονής μέχρι ένα χρόνο στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων κατέληξε τελικά η επιχείρηση της βεβιασμένης αποασυλοποίησης, την οποία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρουσιάζουν ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Την παραπάνω εικόνα κατέγραψε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και θα παρουσιαστεί στο 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που θα γίνει στις 14 - 18 Μάη 2008 στη Χερσόνησο της Κρήτης. Οπως επισήμαναν χτες οι οργανωτές του συνεδρίου, σε συνέντευξη Τύπου, η αποασυλοποίηση ήταν ζητούμενο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Αλλά, τόνισαν, περιορίστηκε μόνο στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων χωρίς τη δημιουργία του απαραίτητου πλέγματος δομών μέσα στην κοινότητα, οι ασθενείς καταλήγουν στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς στις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων - όπου υπάρχουν βέβαια - οι λίστες αναμονής κυμαίνονται από τρεις μήνες μέχρι ένα χρόνο.

Σαν συνέπεια, οι κλινικάρχες αύξησαν τις κλίνες -στη Θεσσαλονίκη λόγου χάρη διπλασιάστηκαν - άνοιξαν καινούργιες κλινικές, ενώ επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες ενδιάμεσες δομές όπως είναι το νοσοκομείο ημέρας ή η επείγουσα παρέμβαση. Ετσι οι άρρωστοι είτε εισάγονται με εισαγγελικές αποφάσεις στα ψυχιατρεία ή νοσηλεύονται σε ράντζα όπως στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού ή καταφεύγουν στους ιδιώτες, υπογράμμισαν οι ψυχίατροι.

Αποκαλυπτικό της γύμνιας στις ψυχιατρικές υπηρεσίες είναι ότι σε 17 νομούς της χώρας δεν υπάρχει καμία παιδοψυχιατρική υπηρεσία, ενώ τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας περιορίζονται μόλις σε 30.

Οπως αποκάλυψαν χτες οι ψυχίατροι, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αυξήσει αισθητά τις καταθλιπτικές εκδηλώσεις στην εφηβεία σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν μια εικοσαετία. Η κρατική αντιεκπαιδευτική πολιτική, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των γονέων, προσβάλλουν τα ευάλωτα σημεία του παιδιού, με αποτέλεσμα την αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ