Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
Προπέτασμα καπνού η άδεια μητρότητας

Οι έξι επιπλέον μήνες που θα καλυφθούν με κονδύλια του ΟΑΕΔ, αξιοποιούνται για να συγκαλύψουν την ουσιαστική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες

Με επικοινωνιακά «ταρατατζούμ» η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά έκανε χτες γνωστό ότι υπέγραψε τη σχετική απόφαση που προβλέπει την αύξηση της άδειας μητρότητας κατά έξι μήνες και περιλαμβάνεται στο τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο. Το μέτρο θα χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ (θα πληρώνει με τον κατώτερο μισθό τους έξι επιπλέον μήνες). Αφορά σε μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Η άδεια θα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας, συνολικά τέσσερις μήνες σήμερα) ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας. Την άδεια δικαιούνται και οι μητέρες εκείνες οι οποίες είναι τώρα στη λοχεία ή είναι στην άδεια των 119 ημερών.

Η όποια επικοινωνιακή πομφόλυγα δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα που επιτελείται κι από το νέο νόμο σε βάρος των χιλιάδων γυναικών και εργαζόμενων μητέρων. Η κατάργηση της μειωμένης σύνταξης στα 50 για τις μητέρες ανηλίκων, η αύξηση από τα 57 στα 60 χρόνια των παλιών ασφαλισμένων γυναικών στο ΙΚΑ με 10.000 ένσημα, η αύξηση από τα 53 στα 55 για τις γυναίκες με 35ετία (ΒΑΕ 7.500 ημερομίσθια), η αύξηση του προστίμου από τα 4,5% στο 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης δεν μπορούν να «ξεπλυθούν» από κανένα προπαγανδιστικό πλυντήριο.

Λειτουργικό χάος - πέρα των σοβαρών ανατροπών στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων - θα επιφέρει στα Ταμεία, μέσω των ενοποιήσεων, η εφαρμογή του αντασφαλιστικού νόμου 3655/2008, υπογραμμίστηκε και σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες στην Αθήνα η «Ενωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων».

Το επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ το 2002, ότι δήθεν από τις ενοποιήσεις θα επέλθουν οικονομίες κλίμακας, ανατρέπεται από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και σύμφωνα με τα οποία τα λειτουργικά έξοδα των Ταμείων δεν ξεπερνούν το 4% των συνολικών τους εξόδων. Σημειώνουμε, μόνο, ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προς τις οποίες σπρώχνει τους ασφαλισμένους κι αυτός ο νόμος καταγράφουν πολλαπλάσια λειτουργικά έξοδα.

Επιπλέον, από ειδικούς επισημάνθηκε και το αδιέξοδο του εγκλωβισμού των εργαζομένων σε δικαστικές διαμάχες ενάντια στον υπό εφαρμογή νόμο, αφού, όπως ακούστηκε στην ημερίδα, «οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να προσδοκούν ανατροπή θεμελιωδών διατάξεων του νέου νόμου, αφού τα σημαντικά ζητήματα έχουν κριθεί στα ευρωπαϊκά ή εθνικά δικαστήρια», ενώ έτσι κι αλλιώς «η νομολογία σε κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα έχει αρκούντως συντηρητικοποιηθεί».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο μελετά ενδεχόμενη ασφαλιστική κάλυψη στα προγράμματα stage, χωρίς επιβάρυνση των εργοδοτών, μειώνοντας τη διάρκειά τους το πολύ σε 8 μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πυξίδα» η διαχρονική επιδίωξη για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της Κοινωνικής Ασφάλισης (2023-12-13 00:00:00.0)
«Προστασία της μητρότητας» τόσο όσο εξυπηρετεί τους εργοδότες (2023-04-01 00:00:00.0)
Καύσιμο για την «ανάπτυξη» της κερδοφορίας τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών (2020-08-08 00:00:00.0)
Στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών μισθωτών δικηγόρων (2020-06-05 00:00:00.0)
Οι διεκδικήσεις σωματείων και συλλόγων γυναικών (2015-07-12 00:00:00.0)
Απάντηση με επιθετικά αιτήματα (2007-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ