Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ «ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
«Πυξίδα» η διαχρονική επιδίωξη για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της Κοινωνικής Ασφάλισης

Συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την «ακρόαση φορέων» η συζήτηση για το «μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Στην κατ' άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Χρήστος Κατσώτης τοποθετήθηκε και για διάφορες επιμέρους ασφαλιστικές ρυθμίσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρετουσάρει» την αντιασφαλιστική και αντιλαϊκή πολιτική της.

Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε ότι το νομοσχέδιο στηρίζει τον β' πυλώνα με τα ΤΕΑ που λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, οι αποδόσεις του οποίου εξαρτώνται από την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, με αποτέλεσμα μία κρίση να οδηγήσει σε πτώχευση τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάρος των ασφαλισμένων. Υπενθύμισε πως όλοι οι νόμοι που έχουν περάσει διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις για το Ασφαλιστικό είχαν κοινή στρατηγική την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας και τη μετατροπή της Ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική ευθύνη, γεγονός που πλήττει τον κοινωνικό χαρακτήρα της.

Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τα κριτήρια που θέτει το ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι στην κατεύθυνση υλοποίησης του μοντέλου Πινοσέτ.

Για την απασχόληση των συνταξιούχων ανέδειξε ότι στο άρθρο 114 προβλέπεται ουσιαστικά η δουλειά μέχρι τα 74 έτη με το πρόσχημα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής αλλά και της πολιτικής ενεργού γήρανσης, κατεύθυνση της ΕΕ που προωθείται πάνω στο έδαφος των χαμηλότατων συντάξεων και της απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη με την οποία αυξάνεται το όριο οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, προκειμένου να μπορέσουν τελικά να πάρουν σύνταξη, διάταξη που διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως ανακουφιστική για τους επαγγελματίες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με τους όρους που τίθενται «δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, δεν είναι καν στο πνεύμα της ανακούφισης παρά ελάχιστων. Από τη μία, το μέτρο ίσως αποτελέσει διέξοδο για ορισμένους, από την άλλη οι συγκεκριμένοι που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα καταλήξουν με ελάχιστο ποσό σύνταξης. Στην πράξη οδηγούνται και πάλι στην εργασία. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η εισπραξιμότητα για λογαριασμό του κράτους» και υπενθύμισε τη συγκεκριμένη τροπολογία που έχει καταθέσει το Κόμμα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών ατομικής ασφάλισης που προέκυψαν κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ για μη μισθωτούς και 20.000 για τους αγρότες. Αλλωστε, η ρύθμιση αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που προσθέτει νέα ασήκωτα βάρη στους μικρούς επαγγελματίες, τους οποίους υποτίθεται ότι τώρα «στηρίζει» η κυβέρνηση.

Για τη διάταξη με την οποία επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων γυναικών (π.χ. δικηγόροι, ΜΜΕ) η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας (9 μήνες μετά την άδεια τοκετού - λοχείας - μητρότητας). ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε ότι παραμένει ο απαράδεκτος όρος για τα 200 ένσημα τα δύο τελευταία χρόνια ως προϋπόθεση για να πάρει μια εργαζόμενη την άδεια τοκετού - λοχείας - μητρότητας, όπως και την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, με αποτέλεσμα πολλές να μην την λαμβάνουν. Αντίστοιχα, για το άρθρο 151 που αφορά τη λεγόμενη «9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας» για τις ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, τίθεται ως προϋπόθεση να είναι ασφαλιστικά ενήμερες για να δοθεί το επίδομα αυτό, κάτι που πετάει εκτός εκατοντάδες γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Για την άρση της υποχρεωτικότητας Ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ

Στο μεταξύ, χτες, πραγματοποιήθηκε και ακρόαση φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο, όπου μεταφέρθηκαν μια σειρά προβληματισμών από εκπροσώπους τους. Στο πλαίσιο αυτό παρενέβη η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ομοσπονδία παλεύει για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, Ασφάλιση υποχρεωτική.

«Εχουμε αντιταχθεί και εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι στο κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό σύστημα που εξυπηρετούν τα Επαγγελματικά Ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που το ν/σ προωθεί», σημείωσε. Σχετικά με τη διάταξη που καταργεί την υποχρεωτικότητα Ασφάλισης στα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, όπως είναι και το ΤΑΥΦΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναρωτήθηκε: «Τι θα λύσει, τώρα, η άρση της υποχρεωτικότητας, π.χ. για το ΤΑΥΦΕ, υπέρ των εργαζόμενων φαρμακοϋπαλλήλων; Κατά τη γνώμη μας, τίποτα προς όφελός μας. Αντίθετα, θα καταλήξει στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση έως κατάργηση του εφάπαξ, αφού η όποια απώλεια εσόδων από ένα Ταμείο - ΝΠΙΔ θα ξεσπάσει στις πλάτες των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει πάντα, εκ πείρας μιλάμε. Αρα, θα πληγούν οι συνάδελφοι που ήδη πληρώνουν γι' αυτά τα Ταμεία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ