Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δυναμώνουν τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς

Απεργίες, στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Καστέλι Ηρακλείου: Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο
Καστέλι Ηρακλείου: Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο
Αυξήσεις στα μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μόνιμες προσλήψεις απέναντι στις απολύσεις και στη δουλειά - λάστιχο. Με τέτοιες και πολλές ακόμα διεκδικήσεις δίνουν τη μάχη σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους τα σωματεία, οργανώνοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις, δυναμώνοντας την αγωνιστική πίεση στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του εισοδήματός τους.

Εργοτάξιο αεροδρομίου στο Καστέλι: Νέα 48ωρη απεργία για αυξήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, με νέα 48ωρη απεργία χθες και προχθές οι εργατοτεχνίτες και οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στις αρχαιολογικές ανασκαφές του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου κλιμάκωσαν τον αγώνα που δίνουν εδώ και δυο βδομάδες για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών τους. «Εγινε η ακρίβεια κακή συνήθεια. Εδώ και τώρα αύξηση στα μεροκάματα», ανέφερε χαρακτηριστικά το πανό στη χθεσινή συγκέντρωση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑΗ).

Σαν να μη φτάνει μάλιστα η άρνηση της εργοδοσίας για αυξήσεις στους μισθούς, σαν να μη φτάνει η ακρίβεια, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι χρεώνονται καθημερινά και τα έξοδα μετακίνησης προς το εργοτάξιο. «Βγάζουμε καθημερινά το μεροκάματο σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και την ίδια στιγμή στις 15 κάθε μήνα δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», δήλωσαν οι Αρης Παπαϊωάννου και Παναγιώτης Μπαλαμπάνης, μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, και μαζί τους ο Δαυίδ Ροδιτάκης, εργατοτεχνίτης, και ο Ανδρέας Λυριτζής, αρχαιολόγος στο εργοτάξιο.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η οποία παραδέχτηκε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι δίκαια και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Αντίστοιχη δέσμευση απέσπασαν οι εργαζόμενοι και από την ΕΦΑΗ.

«Η νέα 48ωρη απεργία φαίνεται ότι έχει θορυβήσει την ΤΕΡΝΑ και τα υπουργεία. Κατάλαβαν ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας», σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, και πρόσθεσε: «Δεν σταματάμε τον αγώνα μας. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας». Κάλεσε έτσι τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση των συνδικάτων την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και στην ακρίβεια.

Αύριο η πανελλαδική απεργία στους ΟΤΑ

Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ) και βασικά αιτήματα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - λήξη του ωραρίου).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωσή του καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.

Διαμαρτυρία στην ΕΥΔΑΠ ενάντια στην περικοπή μισθών

Για τους μισθούς κινητοποιούνται και οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, όπως έκαναν χθες έξω από το κτίριο της διοίκησης στον Περισσό, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προσωπικού, στο πλαίσιο στάσης εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Δεν πρόκειται να δεχτούν κι άλλα χρόνια χωρίς αυξήσεις και ωριμάνσεις στους μισθούς», σημειώνουν, καθώς ο πρόσφατος νόμος (5053/2023) «αξιοποιείται από την εργοδοσία, αφού δεν επαναφέρει πραγματικά τις ωριμάνσεις (χρονοεπιδόματα, τριετίες κ.λπ.) αλλά χρησιμοποιείται από αυτήν ως εργαλείο αθέτησης όρων των ΣΣΕ, καθώς και περικοπής μισθών».

Αναδεικνύουν ότι η εργοδοσία «επιδιώκει να μη δώσει τη μισθολογική προώθηση που προβλέπει η ΣΣΕ του 2007, αθετώντας τον όρο της, μα προχωρά ακόμα περισσότερο επιδιώκοντας να κάνει περικοπές μισθών στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2012, περικόπτοντάς τους τον αναγνωρισμένο χρόνο προϋπηρεσίας, το χρονοεπίδομα και τη συναφή προϋπηρεσία».

Στο πλαίσιο της ίδιας απεργιακής κινητοποίησης, αύριο Πέμπτη η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τα δεδουλευμένα τους απαιτούν οι πρώην εργαζόμενοι της «Καρυπίδης ΑΕ»

Μαχητική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα του ομίλου «Σκλαβενίτη» στην οδό Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», οι οποίοι παλεύουν να εισπράξουν τα ποσά που νόμιμα κατάσχεσαν μέσα από μαζικούς μαχητικούς αγώνες και δικαστικά.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για να εκταμιευθούν τα χρήματά τους, που υπολογίζονται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Οπως είπαν, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και το μπαλάκι ευθυνών που παίζεται μεταξύ των εταιρειών που πτώχευσαν («Καρυπίδη», «Μαρινόπουλου») και εκείνων που τις διαδέχτηκαν («Σκλαβενίτης») πρέπει να τελειώνει. Το μικρότερο ποσό που οφείλεται σε κάποιους από τους περίπου 300 πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία είναι 2.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο φτάνει τα 17.000 ευρώ.

Με το πανό τους να προβάλλει το αίτημα «Φτάνει πια η κοροϊδία - Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας» και φωνάζοντας συνθήματα, έστειλαν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. «Απλήρωτη δουλειά, απολυμένοι εργάτες - Ετσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», κατήγγειλαν.

Στο πλευρό τους βρίσκεται η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με τον αντιπρόεδρό της, Χρήστο Κυγιάκη, να σημειώνει ότι πρόκειται για έναν αγώνα δίκαιο, που αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και ευρύτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ