Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΟΔΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «PHILOS»
«Κανονικότητα» οι καθυστερήσεις πληρωμών και η διαρκής αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα κατέθεσε στην Ευρωβουλή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τις απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Philos» στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται στις δομές προσφύγων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - PHILOS», το οποίο εντάσσεται στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ), βρίσκεται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, καθώς αφενός συνεχίζεται η ομηρία τους με τις ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας, αφετέρου υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους.

Οι εργαζόμενοι στο «PHILOS» προσελήφθησαν στην πλειονότητά τους το 2019, οπότε και ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με μεγάλα κενά και καθυστερήσεις στην κάλυψή τους εξαρχής, και έκτοτε βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση αναμονής όσον αφορά τη συνέχιση της εργασίας τους. Το πρόγραμμα λήγει στις 15/2/2024 και οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Στους εργαζόμενους προκύπτουν διαρκώς οφειλές στον μισθό, που καταβάλλονται με καθυστερήσεις μηνών και συχνά «έναντι» και όχι ολόκληρες, ενώ υπάρχουν οφειλές και σε αναδρομική καταβολή ορισμένου προβλεπόμενου επιδόματος 10 περίπου μηνών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ παραμένουν απλήρωτοι, με το αρμόδιο υπουργείο να επικαλείται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες για την ένταξη της νέας παράτασης του προγράμματος στο ΤΑΜΕ.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στις δομές έρχονται αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση που προκύπτει από τις ελλείψεις σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και λοιπό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά, στην υπερδομή - φυλακή της Σάμου, όπου στοιβάζονται πάνω από 4.000 πρόσφυγες, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ούτε κάποια στοιχειώδη έστω φάρμακα, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να επισκέπτονται το νοσοκομείο του νησιού ακόμα και για ένα απλό αναλγητικό.

Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με σειρά άλλων προβλημάτων λόγω της υποχρηματοδότηση και των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας γενικά και στις δομές ειδικότερα: Υπέρμετρη εντατικοποίηση της δουλειάς, ανάληψη αλλότριων καθηκόντων, απλήρωτες υπερωρίες από δουλειά τις Κυριακές, αλλά και καταστολή απέναντι στις διεκδικήσεις τους, καθώς με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο οι απεργίες τους κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, με συνέπεια την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας από τις διοικήσεις των δομών.

Σε πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου δράσης 2021 - 2027 από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε η επερχόμενη λήξη του προγράμματος «PHILOS» και η έναρξη του προγράμματος «Ιπποκράτης». Στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στα προγράμματα του ΤΑΜΕ της προγραμματικής περιόδου 2021 - 2027 αναφέρεται ως δυνητικός δικαιούχος ο ΕΟΔΥ, με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα «PHILOS» ήταν 50 εκατ. ευρώ.

Επομένως, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το μέλλον 420 εργαζομένων οι οποίοι επί 3 χρόνια, εν μέσω πανδημίας, διαχειρίστηκαν την παροχή υγείας στις δομές προσφύγων και σε άλλες δομές Υγείας.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της δήθεν προστασίας των προσφύγων από την ΕΕ, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που «ανοιγοκλείνουν» και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της υγειονομικής περίθαλψης, δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή συνεπάγεται μόνιμη ανασφάλεια και ομηρία για τους εργαζομένους των προγραμμάτων αυτών, κάτω από τη διαρκή απειλή της απόλυσης, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο με την πολύτιμη πείρα που έχει συγκεντρώσει θα μπορούσε να στελεχώσει τις κρατικές δομές φιλοξενίας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται:

-- Απέναντι στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εκατοντάδες εργαζόμενους του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα «PHILOS», που εντάσσεται στο ΤΑΜΕ, με τις καθυστερήσεις πληρωμών και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

-- Για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη, μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα «Ιπποκράτης», με δραστική περικοπή της σχετικής επιχορήγησης σχεδόν στο μισό.

-- Σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων να παραμείνουν στις θέσεις τους και να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά με μόνιμη και σταθερή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν σύγχρονα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και βελτιωμένους όρους εργασίας, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια της εργασίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα «Philos» (2024-06-18 00:00:00.0)
«Οχι στις απολύσεις και την απληρωσιά» διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ (2023-11-03 00:00:00.0)
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα (2023-03-21 00:00:00.0)
Χωρίς κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ η Ημαθία (2022-07-22 00:00:00.0)
Συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στην πανυγειονομική απεργία (2022-02-23 00:00:00.0)
Για δύο μήνες παρατείνονται οι συμβάσεις του προγράμματος «Philos 2» (2021-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ