ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Χιλιάδες οι νεκροί

Avaton

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πάνω από 10.000 νεκροί υπολογίζονται ότι είναι τα θύματα του σεισμού των 7.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε χθες την επαρχία Σετσουάν της Κίνας, αποδεικνύοντας σημαντικές αδυναμίες στις κατασκευές. Λόγω του σεισμού, κατέρρευσαν οκτώ σχολεία, δύο χημικά εργοστάσια, με αποτέλεσμα τη διαρροή τοξικών στην ατμόσφαιρα, αυτοκινητόδρομοι και πολλά σπίτια, ενώ στην κομητεία Μπεϊτσουάν, της Μιανγιάνγκ, που είναι από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, οι νεκροί υπολογίζονται στους 5.000, οι τραυματίες ξεπερνούν τις 10.000 και το 80% των κτιρίων έχουν καταρρεύσει.

Αμεση ήταν η παρέμβαση σωστικών συνεργείων, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις και βοήθεια στους πληγέντες, δεδομένου ότι ήταν ο χειρότερος σεισμός των τελευταίων 30 ετών.

Πάνω από 900 παιδιά έχουν θαφτεί στα ερείπια ενός μόνο σχολείου, στην πόλη Ντουτιζανγκιάν, ενώ βρέθηκαν τα πτώματα ακόμα 50 μαθητών από το συγκεκριμένο σχολείο. Οι αρχές υπολογίζουν ότι εκατοντάδες είναι αυτοί που βρίσκονται θαμμένοι και εγκλωβισμένοι στα ερείπια, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, αφού ήταν ώρα που βρίσκονταν στα σχολεία τους. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το Πεκίνο (απόσταση 1.545 km) και την Μπανγκόγκ στην Ταϋλάνδη (1.800 km).

Οπως υπολογίζεται, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Λόγω του σεισμού, έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες, δημιουργώντας προβλήματα στους διασώστες και τις αρχές, ενώ τη λειτουργία τους έχουν διακόψει το αεροδρόμιο και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πρωτεύουσας της Σετσουάν, Τσενγκτού, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους λόγω του πανικού που επικράτησε. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε βάθος 10 km στην επαρχία Ουεντσουάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Σχεδόν τα δύο τρίτα των Τσέχων πολιτών διαφωνεί με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα τους, ενώ μόνο το 18% δηλώνει τη στήριξή του και το 17% δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ σχετικά με την παρουσία στρατιωτικών... παρατηρητών του ΝΑΤΟ, το 55% δηλώνει ενάντια, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα από το «CTK».

ΚΙΕΒΟ.-- Το 54,9% των Ουκρανών τάσσεται ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «FOM - Ukraine» που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει 26 αξιωματούχους του στην Ουκρανία τον Ιούνη, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το αρνητικό αίσθημα του λαού.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Μετάθεση κατά μία ημέρα για το δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας, που τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιούνη στην Ιρλανδία.

ΜΙΣΟΥΡΙ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο, στις πολιτείες Μισούρι και Οκλαχόμα, τις οποίες σάρωσαν ανεμοστρόβιλοι.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ πραγματοποίησαν τουρκικές δυνάμεις, στην επαρχία Νταχούκ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

ΤΟΚΙΟ.-- Τη συχγώνευση των εταιριών «JVC» και «Κένγουντ» απ' την πρώτη Οκτώβρη ανακοίνωσαν χτες στελέχη των δύο εταιρειών στην Ιαπωνία.

ΠΓΔΜ
Επίθεση κατά του Αχμέτι

ΣΚΟΠΙΑ.--

Βροχή πυρών αγνώστων δέχτηκε χτες το απόγευμα κοντά στο Τέτοβο το αυτοκίνητο του αρχηγού της «Δημοκρατικής Ενωσης για την Ολοκλήρωση» (DUI) (και πρώην ηγέτη των Αλβανών αυτονομιστών), Αλί Αχμέτι. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αστυνομικών αξιωματούχων, ο Αχμέτι δεν τραυματίστηκε κατά το επεισόδιο, ο οποίος το χαρακτήρισε δολοφονική απόπειρα.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς, συλλήψεις, την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών. Εντούτοις, ο Αχμέτι άφησε υπόνοιες κατά του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) που είναι αντίπαλο στις επικείμενες γενικές εκλογές της 1ης Ιούνη, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να τον «πιάσουν σφαίρες Αλβανών»...

ΣΕΡΒΙΑ
Πρωτιά Τάντιτς χωρίς αυτοδυναμία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δεν ήταν και τόσο «γλυκιά» η νίκη του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, παρά τα συγχαρητήρια που έσπευσαν να του δώσουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, μιλώντας για «σαφή νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων»...

Η καταμέτρηση του 98% των ψήφων έδινε στο μπλοκ του Σέρβου προέδρου «Για μία Ευρωπαϊκή Σερβία» 102 έδρες (σε σύνολο 250) δίχως εντούτοις τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ετσι, το μπλοκ του Τάντιτς φαίνεται πως δε θα μπορέσει να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση ακόμη και στην περίπτωση συμμαχίας με τους συνολικά επτά βουλευτές των μειονοτήτων και τους 14 βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος... Επιπροσθέτως, το σενάριο συμμαχίας του με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» (Σλ. Μιλόσεβιτς) εμφανίζεται περισσότερο σαν πόθος διακυβέρνησης παρά ρεαλιστικό σενάριο...

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες η αποχή κυμάνθηκε στο 40% καταγράφονται ως εξής:

  • Δημοκρατικό Κόμμα (DS) - Μπλοκ για μία Ευρωπαϊκή Σερβία 102 έδρες ή 38,75%.
  • Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Σέσελι (SRS) 77 έδρες ή 29,22%.
  • Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS)- Κόμμα Νέας Σερβίας 30 έδρες ή 11,34%.
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS)- Κόμμα Συνταξιούχων κ.ά. 20 έδρες ή 7,57%.
  • Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) 14 έδρες ή 5,3%.
  • Συνασπισμός κομμάτων μουσουλμανικής μειονότητας 0,92% ή δύο έδρες.
  • Συνασπισμός ουγγρικής μειονότητας 1,86% ή τέσσερις έδρες.
  • Συνασπισμός αλβανικών κομμάτων Νότιας Σερβίας (Πρέσεβο) 0,39% ή μία έδρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού διεμείφθησαν ήδη ανάμεσα στους Ριζοσπάστες του Τόμισλαβ Νίκολιτς και το DSS του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα...

ΜΙΑΝΜΑΡ
Εγκληματική η στάση της χούντας

ΓΙΑΝΚΟΝ.--

Τους 32.000 νεκρούς, 30.000 αγνοούμενους και πάνω από 1.500.000 άστεγους φτάνουν τα θύματα του κυκλώνα «Ναργκίς» στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη δικτατορική κυβέρνηση, που επιμένει να στέλνει τη βοήθεια στους πληγέντες με το σταγονόμετρο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι οι νεκροί φτάνουν τις 100.000, ενώ η δίψα, η πείνα και οι επιδημίες απειλούν άμεσα τους πληγέντες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αναγκάζονται να πίνουν από μολυσμένες πηγές, όπου άρχισαν να επιπλέουν πτώματα.

Οσο δε τα νερά υποχωρούν η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Η χούντα της Μιανμάρ, παρά την καταστροφή εξακολουθεί να έχει σαν πρώτο στόχο την ενδυνάμωση της θέσης της, ενώ προχώρησε κανονικά στη διεξαγωγή του «δημοψηφίσματος», το Σάββατο, που αναμένεται να δώσει μετά την ολοκλήρωσή του και στις 47 «περισσότερο πληγείσες» περιοχές, στις 24 Μάη, αποτελέσματα σχετικά με το μέλλον του πολιτεύματος στη χώρα.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη χούντα ότι δεν επιτρέπει η βοήθεια να φτάσει στους πληγέντες, ενώ οι επιζώντες εξακολουθούν να αναζητούν τροφή και φάρμακα, καθώς το καθεστώς επιμένει να «ελέγχει» τη βοήθεια. Στάση που εμφανίζεται βούτυρο στο ψωμί των ιμπεριαλιστών και δη των ΗΠΑ, που προσπαθούν να πατήσουν πάνω στην καταστροφή και να δημιουργήσουν ένα «παράθυρο διείσδυσης» στην οικονομία και την πολιτική της Μιανμάρ. Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των χωρών που αποστέλλουν βοήθεια.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Δημοψήφισμα στις 10 Αυγούστου

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βολιβίας καταδίκασε ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) τις ευρύτατες πολεμικές ασκήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε χωρικά ύδατα της Λατινικής Αμερικής, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για όλη την περιοχή.

«Οι πολεμικές ναυτικές ασκήσεις που θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου σε ύδατα της Καραϊβικής και της Νοτίου Αμερικής αποτελούν παραβίαση της εδαφικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των χωρών της περιοχής», αναφέρεται στην προσφυγή που ζητάται να καταδικαστούν και από τον OAS, αναφέρει δημοσίευμα της «Τριμπούνα Ποπουλάρ».

Στο μεταξύ, χθες ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για προσφυγή σε δημοψήφισμα στις 10 Αυγούστου, με το οποίο θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν στη θέση τους ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, καθώς και οι εννέα κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας. Για την αποπομπή του Μοράλες και του Λινέρα, θα πρέπει το ποσοστό στο δημοψήφισμα να ξεπεράσει το 53,74%, ποσοστό με το οποίο εκλέχτηκαν. Με την υπογραφή του διατάγματος, ο Μοράλες επικυρώνει την απόφαση της Γερουσίας στην οποία το κυβερνών MAS δεν έχει την πλειοψηφία, απόφαση για την οποία είχε δηλώσει ότι «είναι ικανοποιημένος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ