ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Στο πλευρό των κολίγων και των ξωμάχων της Ηλείας

Την ανάγκη ενός κοινού μετώπου ενάντια στην πολιτική που φτιάχνει μεγαλοτσιφλικάδες και βαθαίνει την εργασιακή εκμετάλλευση Ελλήνων και μεταναστών, ανέδειξε η μαζική κινητοποίηση την Κυριακή

Μια μαζική κινητοποίηση, με πολλά μηνύματα και άλλους τόσους αποδέκτες, ήταν αυτή που διοργάνωσαν την Κυριακή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Μανωλάδα της Ηλείας. Οι ταξικές δυνάμεις δεν έλειψαν ούτε λεπτό από την περιοχή όπου πριν από μερικές βδομάδες φούντωσε η σπίθα του απεργιακού αγώνα 2.500 κολίγων, που μοχθούν στα φραουλοχώραφα μιας χούφτας τσιφλικάδων. Ωστόσο, η μαζική συγκέντρωση και πορεία της Κυριακής δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητα και τις προθέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Το μήνυμα παραδόθηκε. Στους μετανάστες κολίγους, ότι μπορούν να στηρίζονται στο ΠΑΜΕ και στη συνέπειά του στην πάλη για το δίκιο τους. Στους τσιφλικάδες, ότι το θράσος, η τρομοκρατία και η ασυδοσία θα τσακίζεται με κάθε αφορμή και ευκαιρία. Στους μικρούς αγρότες της περιοχής, ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο πραγματικός τους σύμμαχος και η πολιτική που ευνοεί τους μεγαλοαγρότες, ο κοινός εχθρός. Στους εργαζόμενους και στο λαό της περιοχής, ότι έχουν καθήκον και συμφέρον να στηρίξουν τους μετανάστες και τα αιτήματά τους. Να αντιταχθούν στο ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών και στην πολιτική της ανεργίας. Στις τοπικές αρχές, ότι κάθε καθυστέρηση στη βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών εργασίας των κολίγων, κάθε παρέκκλιση από τη συμφωνία για αύξηση του μεροκάματου, τονίζει τη δική τους συνενοχή.

Δύναμη σε όσους αγωνίζονται

Στις 9 το πρωί, λίγο έξω από τη μικρή κωμόπολη της Ηλείας, σταματούν τα πούλμαν με τους εργάτες, τις εργάτριες και τους νεολαίους από κάθε μεριά της Πελοποννήσου, αλλά και τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Αθήνα.

Η πορεία, με συγκροτημένες όλες τις δυνάμεις, ξεκινά. Στην κεφαλή, το πανό που κρατούν Ελληνες κι αλλοδαποί εργάτες, είναι γραμμένο σε ελληνικά, βουλγάρικα και μπανγκλαντέζικα: «Ελληνες και μετανάστες, μαζί στον αγώνα»! Αρχικά στα φραουλοχώραφα, καθώς η πορεία κατευθύνεται προς τη Μανωλάδα από τον κεντρικό δρόμο και ύστερα στους στενούς δρόμους της πόλης, τα συνθήματα ακούγονται δυνατά, ψυχωμένα: «Παράγουμε τον πλούτο σ' ετούτη εδώ τη χώρα και τον διεκδικούμε πάντα εδώ και τώρα»! «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά»! «Στους τσιφλικάδες ανυπακοή, χτίζουμε το μέτωπο για την ανατροπή»! Με σημαίες του ΠΑΜΕ και άλλες κατακόκκινες, οι διαδηλωτές φτάνουν στην πλατεία της Μανωλάδας.

Η πορεία πλησιάζει στην Μανωλάδα
Η πορεία πλησιάζει στην Μανωλάδα
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος πορεύεται με τους διαδηλωτές, μεταφέροντας τη συνεπή και έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος. «Το ΠΑΜΕ είναι εδώ για να δώσει δύναμη σ' όλους όσοι αποφάσισαν να διαλέξουν το δρόμο του αγώνα και να μεταφέρει σε όλους και όλες ότι η εργατιά, όποια πατρίδα, όποιο χρώμα κι αν έχει, ένα δρόμο πρέπει να διαλέγει, το δρόμο του οργανωμένου αγώνα», τονίζει στη συγκέντρωση η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Το μήνυμα των ταξικών δυνάμεων μεταφέρουν και μεταφράζουν επίσης, ο Μάριο από τη Βουλγαρία και ο Ηλίας, από το Μπανγκλαντές. Χαιρετισμό απευθύνει εκ μέρους της Γραμματείας Ηλείας του ΠΑΜΕ ο Κοσμάς Αλεξίου.

Στους μετανάστες που βρέθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης μοιράζονται ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ στη γλώσσα τους. Πληροφορίες λένε πως τα αφεντικά στους καταυλισμούς απηύθυναν «συστάσεις» στους κολίγους να μη βρεθεί κανείς στη συγκέντρωση, να μην ανταμώσουν με το ΠΑΜΕ. Η φωνή των ταξικών δυνάμεων όμως, από τις ντουντούκες και τη μικροφωνική, φτάνει μέχρι τις παράγκες των θερμοκηπίων, στέλνει μήνυμα αγώνα. Το ίδιο κάλεσμα αντίστασης, σηκώνει στο πόδι αργότερα και τη Βάρδα, πρωτεύουσα του δήμου Βουπρασίου, όπου η κινητοποίηση απλώνεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου.

Από την πορεία στη Βάρδα
Από την πορεία στη Βάρδα
Στο κενό η προβοκάτσια των τσιφλικάδων

Οι μικροί αγρότες γύρισαν την πλάτη σ' αυτούς που τζιράρουν μέχρι και 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των μεγαλοτσιφλικάδων της περιοχής να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, να παραπλανήσουν τους μικρούς αγρότες και να τους στρέψουν ενάντια στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ. Οι πυροβολισμοί των θρασύδειλων, που ακούγονταν από τα χωράφια την ώρα της πορείας και της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, δε στάθηκαν ικανοί να τρομάξουν κανέναν. Η αντισυγκέντρωση που επιχείρησαν να στήσουν οι αγροτοκαπιταλιστές και οι μπιστικοί τους την Κυριακή δεν ξεπέρασε τα 70 άτομα, παρά την κινητοποίησή τους με προβοκατόρικα τρικάκια στη Μανωλάδα και τα γύρω χωριά, παρά τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν. Το σκηνικό της αθλιότητας συμπλήρωσαν τα περίπου 20 τρακτέρ που παρέταξαν κατά μήκος της πλατείας με μαύρες σημαίες και το πανό που έγραφε: «Οχι πόλεμος στους αγρότες. Γιατί μας πολεμάει το ΚΚΕ».

Οι προβοκάτσιες δεν έπεισαν κανέναν από τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής. Κανείς δε βρέθηκε για να τους «συμπαρασταθεί» εκτός από τα τσιράκια τους. Ούτε καν οι ίδιοι οι συγχωριανοί τους, σε σύνολο 2.000 κατοίκων. Οι άνθρωποι αυτοί, άλλωστε, δε βρέθηκαν ούτε μια φορά στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών της Ηλείας. Επειδή ακριβώς τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με εκείνα των ξωμάχων, που τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν δήθεν σαν συμμάχους τους. Επειδή τον τζίρο των 3 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο φτάνουν ορισμένοι από τους μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας στην περιοχή, δεν τον φτάνει κανείς μικρομεσαίος αγρότης, ακόμη κι αν δουλέψει από τα γεννοφάσκια του έως το θάνατο. Επειδή, σύμφωνα ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων 10 χρόνων, στην Ηλεία οι μεγαλοαγρότες αυξήθηκαν κατά 8% και οι μικρομεσαίοι μειώθηκαν κατά 12%.

«Αυτούς που θέλουν να παρουσιάσουν τους μικρομεσαίους αγρότες καρπουζιού, πατάτας, ντομάτας, κηπευτικών και τους μικρούς φραουλοπαραγωγούς ίσιους και όμοιους με την πλειοψηφία των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, τσιφλικάδων της φράουλας, καλώντας μας να στραφούμε ενάντια στους συμμάχους μας την εργατική τάξη και το ταξικό εργατικό κίνημα της Ηλείας», κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στη Μανωλάδα και ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ, Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ, Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ, Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ (φωτογραφίες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ