ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Καταγγέλθηκε η ενορχηστρωμένη επίθεση κατά των δημόσιων πανεπιστημίων

Αχιλλέας Κανταρτζής: Αποτελεί συνολική στρατηγική της πλουτοκρατίας και θα συνεχιστεί έστω και χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16

Η υπόθεση του άρθρου 16 για τα ΑΕΙ αποτέλεσε την κεντρική ιδέα της αναθεώρησης με ταυτόσημες προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (προσχώρησε σε αυτές και ο ΛΑ.Ο.Σ.) με κύριο στόχο την άρση κάθε εμποδίου προκειμένου να εμπορευματοποιηθεί πλήρως η Παιδεία προς όφελος των επιχειρήσεων.

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση για την αναθεώρηση, Α. Κανταρτζής, υπογραμμίζοντας ότι είναι θετικό γεγονός το ναυάγιο της αναθεώρησης του άρθρου 16 μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών. Αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις, είπε, ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε ελιγμό και να αποχωρήσει από τη συζήτηση της αναθεώρησης, προκειμένου να κρύψει τις προθέσεις του και την πολιτική του, που δεν είναι άλλη από τη συμφωνία του με την πρόσδεση της Παιδείας στους κανόνες της αγοράς. Εστω και έτσι, επισήμανε ο Α. Κανταρτζής, πρόκειται για μια νίκη του κινήματος, το οποίο δεν πρέπει να επαναπαυθεί αλλά να επαγρυπνεί γιατί οι αντιλαϊκές πολιτικές είναι παρούσες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι οι πολιτικές αυτές εκπορεύονται από την ΕΕ, η οποία μάλιστα με τη στρατηγική της Λισαβόνας προωθεί τη σύνδεση της μόρφωσης με την αγορά. Αναφερόμενος στον ΣΥΝ, είπε ότι αυτός αθωώνει την ΕΕ αφού διατυμπανίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν ασκούν καμία πίεση για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Η επίθεση, συνέχισε, αποτελεί συνολική στρατηγική της πλουτοκρατίας και θα συνεχιστεί έστω και χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16. Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ, όταν αντιδρά στην αναθεώρηση του άρθρου 16, δε σημαίνει ότι υπερασπίζεται τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια, για την οποία υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούν τόσα χρόνια.

Ο Α. Κανταρτζής κατήγγειλε την ενορχηστρωμένη επίθεση κατά των δημόσιων πανεπιστημίων και είπε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει με τις δυνάμεις του στην ανατροπή στην πράξη του αντιδραστικού νόμου πλαίσιο της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε ότι η ενδεχόμενη ίδρυσή τους θα διευκολύνει την πορεία εμπορευματοποίησης και των δημόσιων ΑΕΙ, τα οποία θα κληθούν να υποτάξουν τη γνώση στην υπηρεσία των επιχειρήσεων. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και αποκλειστικά από δημόσια ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες της.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, δήλωσε αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά, για μια ακόμα φορά, έσπευσε να αθωώσει την ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι αυτή δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στα θέματα Παιδείας, τα οποία χειρίζονται μόνα τους τα κράτη - μέλη.

Ξεκάθαρος ήταν ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος όχι μόνο συμφώνησε με την αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά ζήτησε τη λειτουργία αμιγώς ιδιωτικών και όχι «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης, στράφηκε κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αποχώρησε από τη συζήτηση, υποτάσσοντας «το εθνικό συμφέρον στην εύθραυστη εσωκομματική ισορροπία». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο συμφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά ο Γ. Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, το 1996, προχώρησε στην ίδρυση του «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών», στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο προβλεπόταν να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και με δίδακτρα. Ο υπουργός είπε ότι και ο Ε. Βενιζέλος, σε ανύποπτο χρόνο, είχε διακηρύξει πως για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων δε χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 16, τροφοδοτώντας έτσι σενάρια σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ακόμα και χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16. Κατά τ' άλλα υπερασπίστηκε με σθένος τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξασφαλίζει πλήρως την ισότητα των ευκαιριών στη μόρφωση»!

Ο υπουργός είπε ότι η εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα συνεχιστεί αφού «διατίθενται πια τα θεσμικά εργαλεία στις διοικήσεις των πανεπιστημίων για να μπορεί να προστατευτεί η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία, οι δημοκρατικές διαδικασίες και η ελευθερία έκφρασης».

Συνέντευξη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη - νέο ισχυρό πλήγμα στις λαϊκές ελευθερίες» διοργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Εκδήλωση για το Κυπριακό

Σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα το Κυπριακό και οι προοπτικές για λύση, προσκαλεί τη Δευτέρα 19 Μάη η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, στις 12:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο 3). Θα μιλήσουν ο Χρίστος Χριστοφίδης, ΓΓ του ΚΣ της ΕΔΟΝ και ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» (BKP). Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Αννα Βαλαβανίδου, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας. Τηλέφωνα επικοινωνίας 210.6454.100 και 6939236810.

ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
«Παράπλευρη» απώλεια;

Δηλώνοντας «θύμα» υπέβαλε χτες για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του από τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ) στέλεχος του Οργανισμού τον οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση «Siemens» πρώην φίλη του η οποία παρουσιάστηκε - σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου - αυτοβούλως στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί τη σχετική έρευνα, προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στον εν λόγω λογαριασμό έχουν κατατεθεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τα «μαύρα» ταμεία της «Siemens». Ο λογαριασμός αυτός, όπως ισχυρίζεται η μάρτυρας, είχε μεν ανοίξει στο όνομά της, αλλά τη διαχείριση δεν την είχε η ίδια αλλά ο πρώην γενικός διευθυντής της «Siemens Hellas», τον οποίο χαρακτηρίζει «αδίστακτο άτομο», χαρακτηρισμό που χρησιμοποιεί και για τον πρώην φίλο της.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ